Οι Σπέτσες είναι νησί κοντά στην Αργολική χερσόνησο και απέχει 50 μόλις μίλια από το λιμάνι του Πειραιά. Τις Σπέτσες απαρτίζουν τρεις ακόμη νησίδες : η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και το μικρό Μπούρμπουλο.

Το όνομα του νησιού στην αρχαιότητα ήταν Πιτυούσα, λόγω των πολλών πεύκων του ενώ η σημερινή του ονομασία προήλθε κατά την εποχή της Ενετοκρατίας, λόγω των πολλών μυρωδάτων λουλουδιών του. Τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης ύπαρξης χρονολογούνται γύρω στο 8.000 π.Χ. Οι Σπέτσες αναδείχθηκαν σύντομα σε μια από τις ισχυρότερες ναυτικές και εμπορικές δυνάμεις του Αιγαίου.

Οι Σπέτσες έχουν και πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο! Το 1821, με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, πολλοί Σπετσιώτες καπεταναίοι κατέθεσαν τη σημαντική ναυτική τους δύναμη στον Αγώνα, εξέχουσα μορφή του οποίου αναδείχτηκε η Σπετσιώτισσα καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Μετά την απελευθέρωση, οι Σπέτσες δεν κατάφεραν να κερδίσουν την παλαιά τους εμπορική και οικονομική δύναμη, εξαιτίας της απόφασής τους να μη χρησιμοποιήσουν τον ατμό στη ναυτιλία. Από τις αρχές, όμως, του 20ού αιώνα το νησί παρουσίασε ανάκαμψη, στηριζόμενο κυρίως στον τουρισμό.

Ερχόμενος κάποιος ως επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει ένα προς ένα τα μονοπάτια του νησιού καθώς και να κάνει βόλτα στα καρνάγια, τις πηγές και τους ανεμόμυλους των Σπετσών.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι καταγάλανες παραλίες που περικλείουν το νησί με γνωστότερη την παραλία του Αγίου Μάμμα, δίπλα στο λιμάνι. Παρ’ όλο που η παραλία δεν είναι οργανωμένη, στην πλάτη της υπάρχουν πολλές καφετέριες και εστιατόρια. Το όνομά της πήρε από το εκκλησάκι του Αγίου Μάμμα, που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας.

Το έδαφος των Σπετσών είναι κυρίως πευκόφυτο, ενώ μεγάλο μέρος του είναι καλλιεργήσιμο. Κύρια προϊόντα του νησιού είναι οι ελιές, το λάδι, τα δημητριακά, σταφύλια, αμύγδαλα, σύκα αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Οι Σπέτσες είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, βέβαια μια εικόνα ίσον 1.000 λέξεις. Μια καλοκαιρινή απόδραση (το ερχόμενο πλέον καλοκαίρι) θα σας πείσει.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Τατιάνα Ισαακίδου, Δημοσιογράφος