Από το 1972 όπου ταξίδεψε το Απόλλων στο διάστημα, κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει επισκεφτεί το Φεγγάρι. Αυτό έρχεται να αλλάξει η SpaceX που στέλνει πύραυλο-διαστημικό σκάφος για ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη. Στις 17 Σεπτεμβρίου η εταιρία έκανε ανακοινώσεις σχετικά με το εγχείρημα αλλά δήλωσε και το όνομα του πρώτου διαστημικού τουρίστα, στα κεντρικά της στο Λος Άντζελες.

Ο πρώτος ιδιώτης επιβάτης θα είναι ο Γιουσάκου Μαεζάβα, Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος. Είναι ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Ιαπωνικής εταιρίας του χώρου της μόδας Zozo. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή που θα πληρώσει ο 42χρονος επιχειρηματίας, όμως ο Έλον Μασκ, ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής της τεχνολογίας της SpaceX, δήλωσε πως η μεγάλη προκαταβολή που θα δώσει θα βοηθήσει αρκετά στην ανάπτυξη του BFR. Η πτήση του έχει προγραμματιστεί για το 2033.

Σχετικά με τον πύραυλο της αποστολής βρίσκεται υπό κατασκευή. Το σκάφος θα είναι ικανό να μεταφέρει 100 άτομα από και προς τον Άρη και συνδυάζεται με το μεγαλύτερο πύραυλο που έχει υπάρξει. Παλαιότερα ο Μασκ είχε δηλώσει πως θα είναι έτοιμο για επανδρωμένη πτήση το 2024 όμως πλέον δεν είναι σίγουρο αν αυτό είναι εφικτό. Σημαντικό αποτελεί το γεγονός πως δεν θα είναι μόνο για ένα ταξίδι αλλά θα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Τo Big Falcon Rocket όπως ονομάζεται και που κατασκευάζεται από την SpaceX εκτιμάται να κάνει δοκιμαστικές πτήσεις το 2019. Έχει κύριο στόχο να φτάσει μέχρι τον Άρη αλλά και να συμβάλλει στην αποίκηση του πλανήτη.Πριν όμως φτάσει στον στόχο του, θα χρησιμοποιηθεί και για άλλες δραστηριότητες όπως ταξίδια στον Άρη, εκτοξεύσεις δορυφόρων, συλλογή διαστημικών σκουπιδιών αλλά και τη μεταφορά ανθρώπων από το ένα σημείο της Γης στο άλλο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Παράδειγμα αποτελεί το ταξίδι Νέα Υόρκη- Λονδινο μέσα σε μόλις 29 λεπτά.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος