Γυναικεία υπόθεση αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες η διακυβέρνηση της Καταλονίας στην Ισπανία και μάλιστα σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της.

Μετά την εφαρμογή του άρθρου 155 της ισπανικής κυβέρνησης, για την ανάκτηση του ελέγχου στην καταλανική επαρχία, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία τέθηκε επικεφαλής της.

Γεννημένη στις 10 Ιουνίου 1971 στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας η ντε Σανταμαρία ήταν το μοναδικό παιδί μιας ιδεολογικά δεξιάς οικογένειας. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δικηγόρος και μάλιστα του ισπανικού κράτους. Για την ακρίβεια, ανήκε από τα 27 της χρόνια σε ένα νομικό σώμα που υπηρετούσε τον κρατικό μηχανισμό. Είναι παντρεμένη από το 2005 με τον κρατικό εισαγγελέα José Iván Rosa Vallejo και είναι μητέρα ενός αγοριού, του Iván, γεννημένος στις 11 Νοεμβρίου 2011. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, μόλις 11 μέρες μετά τη γέννηση του γιου της, επέστρεψε στα εργασιακά καθήκοντά της, γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια.

Στο στίβο της πολιτικής αποφάσισε να μπει το 2000 όταν και ενσωματώθηκε στις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος ως νομική σύμβουλος. Το 2004 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας σε μία αναμέτρηση που κατέληξε ωστόσο σε ήττα του κόμματός της. Επανεκλέχθηκε το 2008 και όταν το 2011 το Λαϊκό Κόμμα επανήλθε στην εξουσία, η ντε Σανταμαρία ορίστηκε ως η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του και μάλιστα τέθηκε στη δεύτερη θέση της εκλογικής λίστας του. Μαζί με τη Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεδάλ, η οποία είναι γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος και υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Ραχόι από το Νοέμβριο του 2016, αλλά και η πρώτη γυναίκα γενικός γραμματέας πολιτικού κόμματος στην Ισπανία, θεωρούνται δύο από τις πιο ισχυρές πολιτικούς στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος, καθώς επίσης και με τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη ευρύτερα σε Ισπανία και Ευρώπη. Η ντε Σανταμαρία έχει αναλάβει διαδοχικά και τις θέσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης και Υγείας στις κυβερνήσεις Ραχόι και το Νοέμβριο του περασμένου έτους, πέραν από αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, ανέλαβε και το Υπουργείο Περιφερειακών Διοικήσεων – θέση- κλειδί σχετικά με την κρίση στην Καταλονία.

Όπως επισημαίνει και το Reuters, αποτελεί το δεξί χέρι του Ραχόι ιδιαίτερα στη διαχείριση και αντιμετώπιση πολλών αλλά και διαφορετικών κρίσιμων καταστάσεων, όπως το κρούσμα του ιού Έμπολα το 2014, καθώς και η συντριβή του αεροπλάνου της Germanwings το 2015. Έτσι και τώρα, καλείται να ελέγξει την άκρως έκρυθμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η καταλανική επαρχία. Στην ουσία, η Σοράγια έχει το πλέον δύσκολο έργο να πείσει τους εκατομμύρια Καταλανούς, που ψήφισαν υπέρ της απόσχισης από το ισπανικό κράτος, πως έχουν παραπλανηθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζντεμόν και τα μέλη της. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο

ΒBC, από το Μανουέλ Αρίας-Μαλδονάδο, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μια μέρα προτού η Μαδρίτη αναλάβει την άμεση διοίκηση της Καταλονίας, η ντε Σανταμαρία έλεγε ενώπιον της Γερουσίας: «Πρέπει να την σώσουμε (την Καταλονία). Οι ηγέτες της έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο: υποσχέθηκαν ένα όνειρο, αλλά κάνουν κόλπα».

Εντούτοις, οι απόψεις, για το αν θα τα καταφέρει, αλλά και γενικότερα για τις πολιτικές της ικανότητες, διίστανται. Όλοι κάνουν λόγο για μία πολύ ικανή πολιτικό, όχι όμως, ιδιαιτέρως δεινή ρήτορα. Ωστόσο, συγκαταλέγεται στα πολύ θετικά σημεία υπέρ της το γεγονός πως η ίδια κατάφερε να μείνει μακριά από τα σκάνδαλα διαφθοράς που έπληξαν το Λαϊκό Κόμμα, με την εφημερίδα USA Today το 2015 να αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «…αναδείχθηκε στη δημοφιλέστερη υπουργό μιας αντιδημοφιλούς κυβέρνησης». Μένει, λοιπόν, να δούμε αν καταφέρει να κερδίσει άλλο ένα σημαίνον πολιτικό στοίχημα, αυτό της διαχείρισης της κρίσης στην Καταλονία. Ζήτημα που αφορά, όχι μόνο το ισπανικό κράτος, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Δημοσιογράφος