Το Σοντοσίμα είναι ένα νησί της Ιαπωνίας στην Εσωτερική Θάλασσα και υπάγεται στο Νομό Καγκάβα, βόρεια του Τακαμάτσου, πρωτεύουσας του νομού. Αποτελεί το 19ο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας με έκταση περίπου 153 τ.χλμ. Πάνω σε αυτό το ιαπωνικό αυτό νησί βρίσκονται δύο μικρές πόλεις, η Τονοσό και η ομώνυμη Σοντοσίμα. Επιπλέον, στο νησί βρίσκεται ο στενότερος πορθμός στον κόσμο, το Στενό Ντομπούτσι.

Το όνομά Σοντοσίμα σημαίνει  <<νησί των φασολιών>>, αλλά στην πραγματικότητα είναι γνωστό ως <<νησί της ελιάς>>, καθώς ήταν η πρώτη περιοχή της Ιαπωνίας, όπου καλλιεργήθηκε με επιτυχία το ελαιόδεντρο. Στο νησί υπάρχει και Ναός της Ελιάς που ανεγέρθηκε το 1973 μέσα σε έναν ελαιώνα στο πάρκο, χτισμένος κατά αρχαιοελληνικό πρότυπο.

Άξιο αναφοράς είναι,  πως η Σιντοσίμα έχει αδελφοποιηθεί με τη Μήλο από το 1989, ενώ διαθέτει πέρα από το εντυπωσιακό πάρκο και ένα μουσείο, όπου ο επισκέπτης ανακαλύπτει την ιστορία της παραγωγής λαδιού στην κλασική Ελλάδα. Μάλιστα, στο λιμάνι τους επισκέπτες καλωσορίζουν επιγραφές στην ελληνική γλώσσα.Το νησί εντυπωσιάζει επίσης για την παρθένα φύση του, τους άγριους πιθήκους, τα φαράγγια του και τις όμορφες παραλίες του.

Αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό για τον εγχώριο τουρισμό της Ιαπωνίας και μία διαφορετική ταξιδιωτική επιλογή με άρωμα Ελλάδας.