Στο Αιγαίο Πέλαγος βρίσκεται η Σκύρος, το βορειότερο και μεγαλύτερο νησί των Βόρειων Σποράδων. Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ. Η έκταση του νησιού εκτιμάται ότι φτάνει περίπου τα 210 τετρ. χλμ., ενώ ο πληθυσμός του ανέρχερται σε 2.994 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σύρος ή Χώρα, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά. Στη δυτική ακτή βρίσκεται το λιμάνι, η Λιναριά, η οποία συνδέεται με την Χώρα με έναν δρόμο 11 χιλιομέτρων. Το νησί κατά κύριο λόγο είναι ορεινό, κυρίως στα νοτιοανατολικά όπου και υπάρχουν τα όρη Κόχυλας, Κουμάρι, Πιριώνες και Φανόφτης. Το νησί φημίζεται για την τέχνη του στην κατασκευή επίπλων και το πιο γνωστό έργο σκυριανής ξυλογλυπτικής είναι το σκυριανό σκαμνάκι το οποίο μοιάζει με μικρογραφία καρέκλας.

Το νησί πήρε το όνομα Σκύρος λόγω του πορώδους λίθου που εξορύσσονταν στα λατομεία του. Μέσα στους αιώνες όμως η Σκύρος έχει δεχθεί ποικίλες ονομασίες, που οι περισσότερες αφορούν τη μορφολογία, το έδαφος, τους λαούς και τη φύση της. Ονομάστηκε Αιγίβοτος, δηλαδή αυτή που τρέφει αίγες, Ανεμόεσσα λόγω των ανέμων της, Πελασγία καθώς κατοικήθηκε από τους Πελασγούς, Δολοπία, δηλαδή νησί των Δολόπων, Περίρρυτος που σημαίνει περιβρεχόμενη από θάλασσα, Πελαγία, νησί του πελάγους, και άλλα πολλά ονόματα που αναφέρονται από αρχαίους και νεότερους συγγραφείς και γεωγράφους ανά διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Η Σκύρος αποτελεί νησί με το οποίο συνδέονται σημαντικά πρόσωπα της μυθολογίας, όπως ο Αχιλλέας και ο Θησέας. Λέγεται πως όταν ο Θησέας επέστρεφε από τον Άδη αποφάσισε να πάει στη Σκύρο, από όπου και καταγόταν και είχε περιουσία από τον πατέρα του Αιγαία. Όταν έφτασε στην Σκύρο, ο βασιλιάς του νησιού Λυκομήδης φοβούμενος πως θα του πάρει τον θρόνο, τον σκότωσε. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Αχιλλέας πέρασε από το νησί όταν η μητέρα του, Θέτιδα, αποφάσισε να τον κρύψει για να μην πάει να πολεμήσει στην Τροία. Ο Αχιλλέας κυκλοφορούσε ως κορίτσι με το όνομα Πύρρα, κρυμμένος ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να αποκτίσει ένα γιο, τον Νεοπτόλεμο, με την πριγκίπισσα Δηιδάμεια. Τότε εμφανίστηκε στο νησί ο Οδυσσέας ως μικροπωλητής. Όταν όλες οι κοπέλες ενδιαφέρθηκαν για τα υφάσματα και τα κοσμήματα και μόνο ο μεταμφιεσμένος Αχιλλέας ασχολήθηκε με τα όπλα, ο Οδυσσέας τον αποκάλυψε και τον πήρε μαζί του στην Τροία.

Φύλα από τους πρώτους λαούς που κατοίκησαν την Ελλάδα, όπως οι Πελασγοί, οι Κάρες, οι Λέλεγες, οι Δρύοπες και οι Δόλοπες κατοίκησαν και τη Σκύρο. Οι Πελασγοί έφτιαξαν και τα πρώτα οχυρωματικά τείχη του νησιού. Η Σκύρος έγινε κτήση των Αθηναίων, μετά από απόφαση του Κίμωνα και εκτός από μικρές περιόδους, παρέμεινε Αθηναϊκή ηγεμονία για 389 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα οι κατακτητές εναλλάσσονταν από Αθηναίους, Πέρσες και Μακεδόνες, μέχρι το 197 π.Χ. όπου και έγινε Ρωμαϊκή κτήση. Τη Ρωμαϊκή κυριαρχία διαδέχτηκε το Βυζάντιο. Το 1204 η Κωνσταντινούπολη κατελήφθη από τους Σταυροφόρους, οπότε και άρχισε ο διαμελισμός της αυτοκρατορίας ανάμεσα στο φράγκο βασιλιά Βονιφάτιο τον Μομφερατικό και τον Δόγη της Βενετίας.

Η Σκύρος κατελήφθη από τους αδερφούς Γκίζι κι έγινε κτήση Βενετών και Φράγκων. Το 1538 η Σκύρος κατακτήθηκε από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και έγινε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Απέκτησε όμως πολλά προνόμια, καθώς στο νησί δεν έμειναν για μεγάλο διάστημα ούτε τουρκικά στρατεύματα, ούτε Τούρκοι κυβερνήτες. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Σκύρος, υπέφερε πολύ από πειρατικές επιδρομές, που ανάγκαζαν τους κατοίκους της να καταφεύγουν στο κάστρο. Το νησί συμμετείχε στην ελληνική επανάσταση του 1821, πρόσφερε μάλιστα πολλά, τόσο σε οικονομική, όσο και σε έμψυχη βοήθεια, καθώς έστειλε πολλούς ναύτες στον εθνικό στόλο. Πρόσφερε καταφύγιο σε οπλαρχηγούς, ανέδειξε αρκετούς Φιλικούς και περιέθαλψε χιλιάδες πρόσφυγες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αργότερα εντάχθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα για να επισκεφτεί κανείς στη Σκύρο. Το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από την Χώρα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Εκεί ήταν η αρχαία ακρόπολη κι η έδρα του βασιλιά του νησιού Λυκομήδη. Η Σπηλιά Ανδριώτη αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο καθώς εκεί ο Λυκομήδης σκότωσε το βασιλιά της Αθήνας Θησέα. Δυστυχώς σχεδόν τίποτα δεν σώζεται σήμερα από την αρχαία ακρόπολη. Στο νησί υπάρχουν επίσης αρκετές εκκλησίες από το Μεσαίωνα, όπως του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού. Βρίσκεται σε ψηλό βράχο πάνω από τη θάλασσα και την έχτισε ο Νικηφόρος Φωκάς το 10ο αιώνα. Το μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς είναι το λαογραφικό μουσείο του νησιού και ιδρύθηκε το 1964. Είναι από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά – Λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας.

Στην παραλία του Παλαμαρίου, η οποία βρίσκεται στα βόρεια παράλια της Σκύρου, ανακαλύφθηκε ένας παραθαλάσσιος οχυρωματικός οικισμός που χρονολογείται από την Πρώιμη και Μέση περίοδο του χαλκού. Ο οικισμός είχε σημαντικό και λειτουργικό λιμάνι το οποίο επικοινωνούσε με νησιά των Κυκλάδων, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο και πλέον λειτουργεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Στο αρχαιολογικό μουσείο εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από διάφορες θέσεις στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στον όρμο Τρείς Μπούκες βρίσκεται ο τάφος του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρούκ που πέθανε και τάφηκε εκεί σύμφωνα με τη μεγάλη του επιθυμία όταν υπηρετούσε στο Αγγλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Ο επισκέπτης έχει μία μεγάλη γκάμα από παραλίες για να διαλέξει. Η παραλία Αγαλίπα με το ναυάγιο αποτελεί παραλία για όσους έχουν όρεξη για περπάτημα κι εξερεύνηση μέσα στο δάσος. Αποτελείται από ψιλό χαλίκι και άμμο. Η παραλία Άγιος Φωκάς είναι μια μικρή παραλία με άμμο, βρίσκεται δυτικά του νησιού και πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι που βρίσκεται στην παραλία. Βόρεια του Μώλου βρίσκονται τα Γυρίσματα. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη παραλία με άμμο όπου βασικό στολίδι της είναι ο παραδοσιακός ανεμόμυλος στο αρχαίο λατομείο πωρόλιθος. Η παραλία Καρεφλού βρίσκεται μέσα στο καταφύγιο άγριας ζωής «Κάμπος-Κατούνες- Τραχύ». Στη διαδρομή προς την παραλία αρκετά συχνά συναντά κανείς άγριες πέρδικες και διάφορα σπάνια ζώα. Η παραλία Αχερούνες είναι δημοφιλής προορισμός των επισκεπτών του νησιού λόγω των πεντακάθαρων νερών της.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος