Κατά καιρούς, έχω γράψει πολλές φορές για πράγματα που τα νομίζαμε μεταφυσικά, παρανοϊκά ή γενικά για πράγματα που μας είναι αδιανόητο να καταλάβουμε και στα περισσότερα από αυτά βρήκα την απάντηση αν και πολλοί δεν θα θέλανε να την δεχτούν γιατί μας είναι πιο εύκολο να κατανοούμε αυτά που δεν μπορούμε να καταλάβουμε…

zombie-1

Πολλοί από μας έχουν μία ιδιαίτερη αδυναμία σε ταινίες, σειρές και ότι αφορά τα ζόμπι. Σε πολλές από τις ταινίες βλέπουμε πως το ζόμπι ξαναγίνετε άνθρωπος και ‘’ζει’’ την ζωή του κανονικά. Σε τέτοιες λοιπόν ταινίες, όλοι λένε, <<μα πως είναι δυνατόν να ζωντάνεψε αφού για να είναι ζόμπι , σημαίνει ότι είναι πεθαμένος;>>. Έχουν δίκαιο όμως για κάτι τέτοιο;

zombie-2

Πόσοι από μας έχουμε ακούσει ή χρησιμοποιήσει την έκφραση <<κοίτα τον σαν ζόμπι είναι…>> ξέρετε όμως το γιατί;

Είναι μια σπάνια επιπλοκή/σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί στα πλαίσια χρόνιας ψύχωσης/σχιζοφρένειας είτε σε ψύχωση που έχει προκληθεί από εγκεφαλικό τραύμα/κάκωση (“οργανική ψύχωση”-κάτι που είναι επίσης σπάνιο). Το άτομο νομίζει ότι είναι νεκρό η ότι δεν έχει σώμα η ότι είναι αθάνατο η ότι ζει στην κόλαση/παράδεισο (κυριολεκτικά). Είναι γνωστή και ως “η μηδενιστική αυταπάτη”.

zombie-3

Είναι μια σπάνια ψυχική ασθένεια στην οποία, το προσβεβλημένο άτομο κατέχει την απατηλή πεποίθηση ότι αυτός ή αυτή είναι ήδη νεκρός, δεν υπάρχει, ή έχει χαθεί ή του της στο αίμα ή τα εσωτερικά όργανα. Το 1880, ο νευρολόγος Jules Κοτάρντ περιέγραψε την κατάσταση ως “Το παραλήρημα της άρνησης’’.

Στην περίπτωση της Mademoiselle Χ περιγράφει μια γυναίκα που αρνήθηκε την ύπαρξη των τμημάτων της σώματος και της ανάγκης της για να φάει, και είπε ότι ήταν καταδικασμένοι σε αιώνια καταδίκη και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να πεθάνει από φυσικό θάνατο. Κατά τη διάρκεια του πόνου “Το παραλήρημα της άρνησης’’, Mademoiselle Χ πέθανε από την πείνα .

zombie-4

Τελικά σε  όλα όσα βλέπουμε, ακούμε και βιώνουμε υπάρχει μία δόση αλήθειας, μόνο που ο καθένα αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον όρο αλήθεια.

Για τον Τομέα Έρευνας,

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας