Το σήμα Ουάου! (Wow! Signal) είναι ένα ραδιοσήμα στενής ζώνης που εντοπίστηκε στις 15 Αυγούστου του 1977 από τον αστρονόμο Τζέρι Έχμαν στο πλαίσιο έρευνας του Οργανισμού για τον εντοπισμό εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο του πανεπιστημίου του Οχάιο. Φέτος, 40 χρόνια μετά, αυτό το μυστήριο ίσως καταφέρει να βρει τη λύση του.

Η ιστορία του σήματος

Το ραδιοτηλεσκόπιο που χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή του εν λόγω σήματος ονομαζόταν Big Ear (μτφ. Μεγάλο Αυτί) το οποίο, λόγω του σχεδιασμού του, ήταν σε θέση να παρακολουθεί μόνο τα σήματα τα οποία βρίσκονταν σε ευθεία γραμμή, με αποτέλεσμα κάθε φορά που η Γη γυρνούσε μακριά από την τοποθεσία προέλευσής τους –δηλαδή περίπου κάθε 72 δευτερόλεπτα- τα σήματα χάνονταν.

wow2

Έτσι θεωρήθηκε πως ένα πιθανό εξωγήινο σήμα χωρίς διακοπή θα διαρκούσε έως 72 δευτερόλεπτα και πως η έντασή του θα σημείωνε μία σταδιακή αύξηση τα πρώτα 36 δευτερόλεπτα καθώς και μία σταδιακή μείωση τα υπόλοιπα 36, με το σήμα να φτάνει σε μέγιστη ένταση στη μέση της εκπομπής.

Το σήμα Ουάου! είχε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Όλα τα σήματα που λάμβανε το Μεγάλο Αυτί καταγράφονταν ως μια σειρά από αριθμούς και γράμματα, τα οποία μετρούσαν την ένταση. Αυτά στη συνέχεια τυπώνονταν και αναλύονταν από ειδικούς.

Όταν λοιπόν ο αστρονόμος Τζέρι Έχμαν κοιτούσε την εκτύπωση της 15ης Αυγούστου του 1977, παρατήρησε την ασυνήθιστη αλφαριθμητική ακολουθία 6EQUJ5. Η τιμή «U» μάλιστα, ήταν η υψηλότερη που καταγράφηκε από το τηλεσκόπιο, και σύμφωνα με αυτή την κλίμακα μέτρησης ήταν 30 φορές ισχυρότερη από τον συνηθισμένο θόρυβο που ανιχνεύεται στο διάστημα.

wow3

Ο Τζ. Έχμαν, εντυπωσιασμένος από αυτές τις μετρήσεις κύκλωσε τα σχετικά ψηφία στην εκτύπωση και έγραψε δίπλα το σχόλιο «Wow!», απ’ όπου και πήρε το όνομά του το σήμα.

Τοποθεσία προέλευσης και πιθανή λύση

Το σήμα φαίνεται να προήλθε από την περιοχή του ουρανού που βρίσκεται το αστρικό σύστημα Χι Τοξότη στον αστερισμό του Τοξότη.

Τα τελευταία χρόνια ο αστρονόμος Αντόνιο Πάρις, στην αναζήτηση μιας λύσης πάνω σ’ αυτό το μυστήριο, κατέληξε στο ότι η πηγή του σήματος θα μπορούσε να είναι είτε ο κομήτης 266P/Christensen είτε ο κομήτης P/2008 Y2 (Gibbs), οι οποίοι μέχρι το 2006 και 2008 αντίστοιχα μας ήταν άγνωστοι.

wow4

Υπολόγισε ότι το 1977 και οι δύο αυτοί κομήτες πέρασαν κοντά από την περιοχή του αστρικού συστήματος Χι Τοξότη και θα μπορούσαν να ευθύνονται για τις μετρήσεις του σήματος Ουάου!. Το επόμενο τους πέρασμα από το σημείο αυτό θα είναι στις 25 Ιανουαρίου του 2017 για τον κομήτη 266P/Christensen και 7 Ιανουαρίου 2018 για τον κομήτη P/2008 Y2 (Gibbs).

Ρυθμίζοντας λοιπόν τα τηλεσκόπιά τους στη συγκεκριμένη περιοχή, τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα είναι δυνατό να καταγράψουν αν τα κύματα που εκπέμπουν οι κομήτες αυτοί είναι παρόμοια με αυτά του σήματος Ουάου!.

Μέχρι όμως να επικυρωθεί οποιαδήποτε θεωρία, το σήμα Ουάου! θα παραμένει ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια εξωγήινων «μηνυμάτων».

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος