Η Αρχαία Ολυμπία είναι μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας λόγω της σπουδαιότητας που είχε για την αρχαία Ελλάδα και τους αρχαίους Έλληνες καθώς εκεί διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Μάλιστα, πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην περιοχή αυτή μια πήλινη πλάκα πάνω στην οποία αναγράφονται 13 στίχοι από την “Οδύσσεια” του Ομήρου της ξ ραψωδίας.

Το εύρημα αυτό προκάλεσε έκπληξη σε όσους συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα “Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας” καθώς επρόκειτο για μια επιφανειακή έρευνα που είχε οργανωθεί από την προϊσταμένη  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλια σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και άλλα τρία γερμανικά Πανεπηστίμια.

Αρχικά ήταν δύσκολο να κατανοηθεί τι ακριβώς ήταν το εύρημα όμως με τις κατάλληλες ενέργειες των εργαστηρίων ανακαλήφθηκε πως πάνω της ήταν αναγραμμένοι στίχοι από τη ραψωδία της Οδύσσειας. Πιθανόν να πρόκειται για αναγραφή από τον 2ο αιώνα μ.Χ. όπως αναφέρει η κα. Κόλια και ίσως να είναι το παλαιότερο απόσπασμα των ομηρικών επών που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ο αντιπεριφεριάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργόπουλος και ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει τον πλούτο που βρίσκεται στην περιοχή. Ανακάλυψη αυτή όπως και όλα τα άλλα με μεγάλη αξία που βρίσκονται στην Αρχαία Ολυμπία μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες.

Κάτι που επίσης αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός πως η ανακάλυψη της πλάκας συνέπεσε με την επαναλειτουργία  του μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στο μουσείο αυτό βρίσκονται μετάλλια μεγάλων ολυμπιονικών από το σύγχρονο ολυμπιακό κίνημα, δάδες από το 1936 καθώς και πολλά άλλα κειμήλια μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος