Μετά το κύμα αποκαλύψεων για τη σωρεία σεξουαλικών σκανδάλων που έπληξαν το χώρο του Χόλιγουντ, ένας ακόμη θεσμός βάλλεται από τέτοιου είδους αποκαλύψεις. Αυτήν τη φορά τα βραβεία Νόμπελ βρίσκονται στη δίνη συνταρακτικών αποκαλύψεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τελικά και την ακύρωση της φετινής απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, βγήκαν στη δημοσιότητα οι μαρτυρίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από το Γάλλο φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον. Παρά το γεγονός ότι ο Αρνό αρνείται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες, η Σουηδική Ακαδημία έκτοτε έχει διακόψει κάθε χρηματοδότηση σε αυτόν και στο χώρο των εκθέσεών του στη Στοκχόλμη, ενώ παράλληλα και η σύζυγός του Φρόστενσον έχει αποχωρήσει από την περίφημη Ακαδημία. Επίσης, πέραν των προαναφερθεισών κατηγοριών, υπήρξαν και άλλες εναντίον του κι οι οποίες αφορούσαν τη διαρροή επτά πρώην νικητών του Νόμπελ πριν τις επίσημες ανακοινώσεις· κατηγορίες τις οποίες αρνείται και πάλι ο Αρνό.

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο η Σουηδική Ακαδημία διεξήγαγε εσωτερική έρευνα, σχετικά με τους ισχυρισμούς εναντίον του Αρνό. Σύμφωνα με τη σουηδική δικηγορική εταιρεία, που διεξάγει την έρευνα για την Ακαδημία, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε «απαράδεκτη συμπεριφορά του (Αρνό) με τη μορφή ανεπιθύμητης οικειότητας, αλλά αυτό δεν ήταν ευρέως γνωστό στην Ακαδημία». Επιπλέον, η εταιρεία ανακάλυψε ότι η Ακαδημία είχε λάβει επιστολή το 1996 στην οποία περιγράφεται φερόμενη σεξουαλική επίθεση στο πολιτιστικό φόρουμ του Αρνό· καταδεικνύοντας έτσι πως δεν ήταν η πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, όπου ορισμένα μέλη της Ακαδημίας γνώριζαν ότι το όνομα του φωτογράφου είχε εμπλακεί με ανάλογο παράπτωμα. Σε δήλωσή της τον Απρίλιο, η Σουηδική Ακαδημία ανέφερε ότι: «…εκφράζει βαθιά λύπη για το γεγονός ότι η επιστολή απομακρύνθηκε και δεν ελήφθησαν μέτρα για τη διερεύνηση των κατηγοριών».

Ωστόσο, πλέον, η πραγματικότητα είναι πως το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 «…θα αποφασισθεί και θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το Νόμπελ του 2019»,σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας. Επίσης, άλλο ένα αποτέλεσμα αυτών των αποκαλύψεων αποτέλεσε η παραίτηση έξι εκ των δεκαοχτώ ισόβιων μελών της, όπου μεταξύ αυτών ήταν και η ισόβια γραμματέας Σάρα Ντάνιους. Το ισόβιο της θέσης των μελών σημαίνει πως μετά τις παραιτήσεις τους, οι θέσεις αυτές θα μείνουν κενές, έως το θάνατό τους. Εντούτοις και ειδικά μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, ο Σουηδός βασιλιάς ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το συγκεκριμένο κανονισμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να προσληφθούν άλλα μέλη στη θέση αυτών παραιτήθηκαν. Ο Άντερς Όλσον, ο οποίος μετά την παραίτηση της Ντάνιους εκτελεί τα χρέη του ισόβιου γραμματέα της Ακαδημίας, ανακοίνωσε για το ζήτημα πως: «Τα ενεργά μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας γνωρίζουν ότι η σημερινή κρίση εμπιστοσύνης δημιουργεί την υποχρέωση μακράς και ενεργητικής εργασίας μεταρρύθμισης. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να μας δοθεί χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν από τον ορισμό του επόμενου βραβευόμενου. Και αυτό από σεβασμό για τους προηγούμενους και μελλοντικούς βραβευόμενους».

Το σκάνδαλο προκάλεσε μεγάλους τριγμούς στα θεμέλια της Ακαδημίας τόσο στη Σουηδία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό τη φήμη της. Η -πολύ γνωστή σε εμάς- Ελληνο-σουηδέζα δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, δήλωσε στο CNN πριν από λίγες μέρες ότι το σκάνδαλο αυτό είναι «…υπερβολικά παλαιό για να είναι ‘’Σουηδία 2018’’». Επίσης, συμπλήρωσε ότι τα μέλη της ακαδημίας «κατάφεραν να μετατρέψουν ένα από τα ισχυρότερα και φωτεινότερα εμπορικά σήματα της Σουηδίας σε κάτι βρώμικο».

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Δημοσιογράφος