Δεν μας εκπλήσσει…

Οι Σίντι Σέρμαν, Λόρι ‘Αντερσον και αναρίθμητες σπουδαίες σύγχρονες καλλιτέχνες, διάσημες γκαλερίστες και επιμελήτριες εκθέσεων ένωσαν τη φωνή τους με περισσότερες από 7.000 γυναίκες για να καταγγείλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της τέχνης παραφράζοντας το έργο της Τζένι Χόλτσερ, της εικαστικού των λέξεων που έχει φιλοτεχνήσει το έργο Αbuse of power comes as no surprise (Η κατάχρηση εξουσίας δεν μας εκπλήσσει).

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από μια ομάδα συζήτησης περίπου πέντε γυναικών και επεκτάθηκε ταχύτατα σε 100 και πλέον συμμετέχουσες σε όλο τον κόσμο, σε μια αντίδραση στην παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του Νάιτ Λάντεσμαν που ήταν συν-διευθυντής του περιοδικού ArtForum, ενός από τα εγκυρότερα στον χώρο της τέχνης.

Μετά το σκάνδαλο Γουάινσταιν καταιγισμός αποκαλύψεων έχουν γίνει για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Το #METOO είναι μια ανοιχτή καταγγελία για την κουλτούρα βιασμού στο πεδίο δράσης τους και τη σεξουαλική παρενόχληση.

“Είμαστε καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, διευθύντριες, εκδότριες, φοιτήτριες, γκαλερίστες, ερευνήτριες, ασκούμενες και ακαδημαϊκοί που εργαζόμαστε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και έχουμε υποστεί θωπείες, ταπεινώσεις, παρενοχλήσεις, περιφρονήσεις, απειλές και εκφοβισμούς από εκείνες και εκείνους που είναι σε θέση εξουσίας” γράφουν στην επιστολή τους με τίτλο “Νot Surprised” οι πλέον επιδραστικές γυναίκες των εικαστικών τεχνών.

Ο Λάντεσμαν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση στη μήνυση που κατέθεσε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης μια πρώην εργαζόμενη στο ArtForum, η Αμάντα Σμιτ, στην οποία γίνεται επίσης αναφορά σε κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος οκτώ ακόμη προσώπων. Ο Λάντεσμαν είναι η νέα ισχυρή προσωπικότητα που κατηγορείται για την καταχρηστική συμπεριφορά του σε βάρος γυναικών.

Η συζήτηση έγινε διεθνής και περιλαμβάνει εικαστικούς, συγγραφείς, επιμελητές, συντάκτες, διευθυντές μουσείων, απλήρωτους εθελοντές και όσους έχουν θέσεις σε ιδρύματα πολιτισμού.

Οι γυναίκες συνήθως χρειάζεται να δουλέψουν περισσότερο για να εξελιχθούν επαγγελματικά, ειδικά αν είναι γυναίκες όχι λευκές, είναι trans ή με φυλετική διαφορετικότητα. Λαμβάνουμε υπόψιν μας πολύ σοβαρά όλες αυτές τις παραμέτρους ώστε να μην συμβάλουμε σε διακρίσεις.

Δεν θα μείνουμε άλλο σιωπηλές. Θα αποκαλύπτουμε όλους όσους συνεχίζουν να μας εκμεταλλεύονται, να σιωπούν, και να μας εκφοβίζουν. Οι πράξεις σας δεν θα παραμείνουν μυστικό το οποίο θα ψιθυρίζουμε μεταξύ μας φοβούμενοι αντίποινα και διωγμούς από τον εργασιακό χώρο. Δεν θα αγνοούμε πλέον τα πατροναριστικά σχόλια, τα χέρια πάνω στα σώματα μας, τις απειλές και τους εκφοβισμούς που κρύβονται πίσω από υποτιθέμενο φλερτ, ή τις συναινετικές σιωπές συναδέλφων που φοβούνται να διακινδυνεύσουν τις καριέρες τους. Αυτή η ανοιχτή επιστολή πηγάζει από μια ομαδική συζήτηση για σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό μας χώρο, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για τον εκδότη του Art Forum Knight Landesman και την ανάρμοστη συμπεριφορά του (ένα μυστικό χρόνων στον χώρο).

Η ανοιχτή καταγγελτική επιστολή των γυναικών της τέχνης:

Είμαστε ιδιοκτήτες γκαλερί, κριτικοί τέχνης, συντάκτες τέχνης, επιμελητές, διευθυντές σε ιδρύματα τέχνης, εργαζόμενοι του πολιτισμού -μας έχουν ακουμπήσει και πιάσει χωρίς να το θέλουμε, μας έχουν μειώσει, μας έχουν παρενοχλήσει, μας έχουν απειλήσει και μας έχουν εκφοβίσει, όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και διαθέτουν την δύναμη να δώσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες και εργασιακή πρόοδο.

Δεν μας εκπλήσσει όταν επιμελητές μας υπόσχονται εκθέσεις και επαγγελματική στήριξη, με αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες.

Δεν μας εκπλήσσει όταν γκαλερίστες ωραιοποιούν, κρύβουν ή αποποιούνται την ευθύνη για την σεξουαλική παρενόχληση που διαπράττουν εικαστικοί που εκπροσωπούν.

Δεν μας εκπλήσσει όταν σε μια επαγγελματική συνάντηση ένας συλλέκτης ή πιθανός ευεργέτης των τεχνών, μας φλερτάρει χωρίς την θέληση μας.

Δεν μας εκπλήσσει όταν οι ίδιοι άνθρωποι μας εκδικούνται, όταν δεν υποκύπτουμε.

Δεν μας εκπλήσσει όταν ο Knight Landesman μας χαιδεύει σε μια φουάρ τέχνης υποσχόμενος βοήθεια με την καριέρα μας.

Η κατάχρηση εξουσίας δεν μας εκπλήσσει .”

 

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος