Η Σέριφος είναι νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Η επιφάνεια του νησιού εκτιμάται ότι φτάνει τα 75,207 τ.χλμ. και η ακτογραμμή του τα 83 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 10 περίπου είναι παραλίες. Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 1.420 άτομα. Από την αρχαιότητα η Σέριφος είναι γνωστή ως άγονο νησί. Η ψηλότερη κορυφή είναι ο Τούρλος κι έχει υψόμετρο 585 μέτρα. Το υπέδαφος του νησιού είναι πλούσιο σε κοιτάσματα σιδήρου και χαλκού από τα αρχαία κιόλας χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ένα ενεργό μαγνητικό πεδίο στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Σέριφος ήταν η κατοικία των Κυκλώπων, οι οποίοι λέγεται ότι έκτισαν μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία του νησιού, όπως τον Άσπρο Πύργο και τα Τείχη της Λιόμαντρας. Επιπλέον, το νησί φιλοξένησε κι ένα ακόμα σημαντικό πρόσωπο της μυθολογίας, τον Περσέα. Ο Ακρίσιος, ο βασιλιάς του Άργους, έμαθε από χρησμό της Πυθίας ότι ο εγγονός του, Περσέας, θα ήταν υπεύθυνος για το θάνατό του και έτσι έκλεισε την κόρη του, Δανάη, στο παλάτι. Παρά τις προσπάθειές του όμως ο Δίας ερωτεύθηκε τη Δανάη κι αυτή γέννησε τον Περσέα. Ο Ακρίσιος έβαλε αυτόν και τη μητέρα του σ’ ένα κιβώτιο και τους έριξε στη θάλασσα. Το κιβώτιο ξεβράστηκε στις ακτές στη Σέριφο, όπου το βρήκε ο βασιλιάς Πολυδέκτης. Ο βασιλιάς ερωτεύτηκε τη Δανάη και θέλησε να ξεφορτωθεί τον Περσέα, γι’ αυτό και τον έστειλε να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας, η οποία μαρμάρωνε όποιον την κοιτούσε κατάματα. Ο Περσέας αντιλήφθηκε το τέχνασμα του βασιλιά κι όταν επέστρεψε με το κεφάλι το χρησιμοποίησε για να πετρώσει τον Πολυδέκτη.

serifos-1

Σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες πρώτοι κάτοικοι της Σερίφου ήταν Αιολείς από τη Θεσσαλία. Όταν οι Μινωίτες και οι Μηκηναίοι αποίκησαν το νησί άρχισαν την εκμετάλλευση των ορυχείων του. Μεταλλεία σιδήρου και χαλκού υπήρχαν από την αρχαιότητα και οι μεταλλουργικές δραστηριότητες ανάγονται στους Πρωτοκυκλαδικούς χρόνους. Κατά την εκστρατεία των Αχαιών κατά της Τροίας η Σέριφος δεν συμμετείχε. Στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. το νησί γίνεται αποικία των Ιώνων. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους το νησί είναι τόπος εξορίας. Κατά τον Μεσαίωνα ακολούθησε την ίδια πορεία με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η Σέριφος γεμίσε από ξένους επιχειρηματίες οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν εκτεταμένα το υπέδαφός της.

Η Σέριφος διαθέτει διάφορα αξιοθέατα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο και το Λαογραφικό Μουσείο είναι κάποια από αυτά. Το Διοικητήριο, ένα κομψό νεοκλασικό μέγαρο που στέγαζε τα γραφεία, τα εργαστήρια, τις αποθήκες και τη πολυτελή κατοικία των Γρόμαν, ευρωπαίων επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονταν τον ορυκτό πλούτο του νησιού μέχρι τον Μεσοπόλεμο βρίσκεται στο Μέγα Λιβάδι. Στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού δεσπόζει το Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών, μια μονή χτισμένη το 1572 με φρουριακή κατασκευή σε ύψος 4 μέτρων. Η Σκάλα Φόρτωσης είναι μία σιδηροκατασκευή των αρχών του 20ού αιώνα, η οποία πατά στη στεριά στο ένα άκρο και σε πυλώνα μέσα στη θάλασσα στο άλλο.

serifos-2

Τα Ιαματικά Λουτρά, μαζί με το ιδιωτικό εκθετήριο πετρωμάτων ο επισκέπτης μπορεί να τα βρει στη θέση του παλιού σχολείου. Ο Θρόνος του Κύκλωπα, Της Γριάς το Κάστρο, το σπήλαιο Κουταλά ή Σταυρακόπουλου με υπέροχους σταλακτίτες, σταλαγμίτες και αποκρυσταλλωμένα αρχαία πήλινα σκεύη, έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα με τα αξιοθέατα του νησιού. Από τη Σέριφο έχουν βρεθεί και αρχαία νομίσματα από τον 6ο π.Χ. αιώνα και έπειτα, τα οποία απεικονίζουν τον Περσέα, την κεφαλή της Μέδουσας ή τον σερίφιο βάτραχο, που συνδέεται με την τοπική λατρεία του Περσέα.

Η Σέριφος παρόλο που είναι μικρό νησί διαθέτει πολλές παραλίες για όλα τα γούστα. Υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το νησί, ακόμα και κοντά στο λιμάνι. Οι περισσότερες παραλίες στην Σέριφο είναι εύκολα προσβάσιμες, υπάρχουν όμως και μερικές που προσεγγίζονται μόνο μέσω χωματόδρομου, σκάφους ή με αρκετό περπάτημα. Σε αρκετές από τις παραλίες υπάρχουν αλμυρίκια που προσφέρουν την σκιά τους στους επισκέπτες. Το Λιβάδι αποτελεί μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, παρά το γεγονός ότι είναι παράλληλα και το λιμάνι. Μπορεί να μην είναι η πιο ιδανική λύση για κολύμπι, είναι όμως ένα μέρος που οι περισσότεροι θα καθήσουν για να απολαύσουν την ομορφιά του. Ο Αυλόμωνας είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες, όχι μόνο στην Σέριφο, αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες. Τα Λιβαδάκια βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και πέραν της χρυσής άμμου, είναι η μοναδική παραλία στο νησί που διαθέτει κάμπινγκ. Η παραλία Άγιος Σώστης διαθέτη μια μοναδική ομορφιά καθώς μια λουρίδα άμμου ενώνει την ακτή με ένα μικρό νησί ακρωτήριο που πάνω του είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Σώστη. Κοντά στον Άγιο Σώστη βρίσκεται η παραλία Ψιλή Άμμος, παραλία που την αντιπροσωπεύει εντελώς το όνομά της και που έχει κατακτήσει πολλές φορές διακρίσεις από διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς και διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος