Φανταχτερά κοστούμια, σάμπα και ατελείωτες ώρες χορού. Αυτά και πολλά ακόμη μπορεί να συναντήσει κανείς στο καρναβάλι του Rio de Janeiro στην Βραζιλία, το οποίο είναι αδιαμφισβήτητα το διασημότερο καρναβάλι στον κόσμο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Το πρώτο καρναβάλι του Ρίο έγινε το 1723. Είχε πολλά στοιχεία από τους σαρακοστιανούς εορτασμούς των Πορτογάλων, που αναμειγνύονταν όμως, με τις παγανιστικές τελετές των ιθαγενών. Το μείγμα ήταν εκρηκτικό: χρώμα, χορός, εκστατική διάθεση.

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ”

Οι Βραζιλιάνοι και κυρίως οι ντόπιοι του Ρίο, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο καρναβάλι τους και κυρίως στο χορό, στη σάμπα. Καλογυμνασμένα κορμιά “ξεχύνονται” στους δρόμους με ενδύματα φανταχτερά και όσο το δυνατόν λιγότερα. Βεβαίως, σχεδόν πάντα και ο καιρός ευνοεί την κατάσταση, καθώς στο Νότιο Ημισφαίριο ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος πέφτουν καλοκαίρι.

Τις ημέρες των αποκριών αυτό που συμβαίνει στο Ρίο δεν είναι απλά ένα καρναβάλι, αλλά μια γιορτή, η οποία προετοιμάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σημείο αναφοράς αποτελεί το περίφημο Σαμπατοδρόμιο (Sambodrome), ένα τεράστιο στάδιο που δημιουργήθηκε ειδικά, για τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Εδώ γίνεται και η περίφημη παρέλαση των σχολών της σάμπα, όπου κάθε ομάδα εστιάζει την παρουσίασή της σε ένα συγκεκριμένο θέμα, ιστορικό γεγονός, μύθο ή πρόσωπο.

Όμως, η γιορτή δεν σταματάει μόνο εκεί. Απλώνεται σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά της πόλης. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η παρέλαση που γίνεται στην Avenida Rio Branco.

 

Σήμερα, στη Βραζιλία λειτουργούν 200 σχολές Σάμπα, οι οποίες αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των καρναβαλιστών. Ωστόσο, αν δεν είσαι μέλος σε κάποια σχολή χορού δεν μπορείς να συμμετάσχεις στην περίφημη παρέλαση.

Μάλιστα, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο περίπου 300.000 άτομα ταξιδεύουν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν το πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι του κόσμου. Είναι μια μοναδική εμπειρία για όσους καταφέρνουν να ταξιδέψουν μόνο, για τις ημέρες των αποκριών και να ζήσουν από κοντά αυτό το απέραντο πάρτι.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, έχει χαρακτηριστεί ως η μητέρα όλων των καρναβαλιών.

Σημειώνεται ότι το φετινό καρναβάλι «άνοιξε» τις πύλες του στις 29 Φεβρουαρίου και ρίχνει αυλαία στις 4 Μαρτίου.

Για τον Τομέα Τηλεόρασης:

Μαρία Σεϊταρίδου, Δημοσιογράφος – Αρχισυντάκτρια.