Οι μάχες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και των ανταρτών, Ροχίνγκια στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν αναγκάσει περίπου 15.000 ανθρώπους και πάνω από 90.000 να αποχωρούν και να ζουν σε καταυλισμούς.
Συγκεκριμένα, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των ατόμων που οδηγήθηκε στην περιοχή Κασίν υπολογίζεται στους 4000 σύμφωνα με τον Μαρκ Κουτς, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ο Κούτς σε δηλώσεις τους ανέφερε: «Λάβαμε εκθέσεις από τοπικές οργανώσεις στις οποίες αναφέρεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί πολίτες που παραμένουν παγιδευμένοι στις ζώνες που πλήττονται από την σύγκρουση. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Ακόμη στο βόρειο κομμάτι της Μιανμάρ, υπάρχουν συγκρούσεις και με άλλες μειονότητες καθώς οι ένοπλες οργανώσεις επιδιώκουν περισσότερη αυτονομία και έλεγχο. Η ηγέτης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι έκανε δηλώσεις: «Θα καταστήσουμε προτεραιότητά την ειρήνη» και αυτό όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2016, ύστερα από δεκαετίες που ο σταρτός κυβερνούσε τη χώρα. Ωστόσο, όπως φαίνεται η πρόοδος γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν: «ο στρατός εντατικοποίησε την εκστρατεία του στις απομακρυσμένες περιοχές της Μιανμάρ κατά την κρίση με τους Ροχίνγκια, εξαιτίας της οποίας έφυγαν στο Μπανγκλαντές περίπου 700.000 άνθρωποι».

Αν και η Μιανμάρ υποστηρίζει ότι αντιδρά απέναντι στους αντάρτες λόγω αυτοάμυνας, οι Η.Π.Α και ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι τα γεγονότα και οι πράξεις οδηγούν στο συμπέρασμα της εθνοκάθαρσης.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος