Μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς πτώσης, η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας δείχνει πλέον να βρίσκεται σε μία φάση ανάκαμψης, με τα στελέχη του κλάδου να δηλώνουν αισιόδοξα ότι το πρόσημο για το 2017 θα είναι οριακό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), το 2016 τα έσοδα από υπηρεσίες για τις ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαμορφώθηκαν στα 1,835 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση 1,3% σε σχέση με το 2015. Όμως, το 2017 οι εξελίξεις είναι διαφορετικές, με τον πρόεδρο της Wind Ελλάς να δηλώνει πως το β’ τρίμηνο ήταν το πρώτο μετά από 8 χρόνια που συνολικά ο κλάδος παρουσίασε θετικό πρόσημο όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες. Επίσης εκτιμά πως το 2017 θα κλείσει με αύξηση έστω και σε επίπεδα της τάξεως του 1%. Σημειωτέον ότι οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών όπως η Merill Lynch, τις οποίες επικαλείται η μελέτη του ΟΠΑ, αναμένουν αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κατά 1,4% το 2017 και κατά 1,9% το 2018.

Η μελέτη επικεντρώνεται στο θέμα της συμβολής του κλάδου στην ελληνική οικονομία και εκτιμά ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 2,05% (3,06 δισ. ευρώ) και τα δημόσια έσοδα κατά 1,62 δισ. ευρώ έως το 2021, εάν η Ελλάδα ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλάζοντας, παράλληλα και το επενδυτικό της πλαίσιο. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επενδύουν στις υποδομές τους και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 οι επενδύσεις σε δίκτυα κινητά τηλεφωνίας ανήλθαν στα 351 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά δίκτυα 4G. Προκειμένου να συνεχιστεί η επέκταση των δικτύων απαιτείται η αναβάθμιση και επαναδειοδότηση του υφιστάμενου δικτύου ώστε η επένδυση να πιάσει τόπο.

Τέλος η μελέτη του ΟΠΑ προτείνει απλοποίηση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υφιστάμενων και νέων σταθμών βάσης καθώς και την κατάργηση του ειδικού τέλους με σκοπό την ενίσχυση της ζήτησης. Στην Ελλάδα ο καταναλωτής επιβαρύνεται έως 48,8% στον τελικό λογαριασμό του, όταν η μέγιστη επιβάρυνση στην Ε.Ε. είναι 25%.

Λευτέρης Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος