Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο άνθρωπος που χάραξε τη δικιά του ιστορία στον κόσμο της τέχνης. Τα μεγάλα και παγκοσμίου φήμης έργα του, μεταξύ των οποίων σγκαταλέγεται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος, τον καθιστούν ως έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και πέθανε στις 2 Μαίου του 1519. Ο τελευταίος πίνακας που δημιούργησε ονομάζεται “Σωτήρας του κόσμου” κι απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά έναν μπλε χιτώνα κρατώντας στα χέρια του μια ουράνια σφαίρα. Το συλλεκτικό αυτό έργο παραμένει έως τώρα στα χέρια ενός ιδιώτη συλλέκτη. Πρόκειται όμως να πουληθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 15 Νοεμβρίου από τον οίκο Christie’s. Αρχικά πολλοί θεώρησαν τον πίνακα ως αντίγραφο όμως εν τέλει οι ειδικοί επιβεβαίωσαν προς πρόκειται για τον αυθεντικό. Αναμφίβολα γίνεται λόγος για ένα έργο μεγάλης αξίας, όντας η τελευταία δημιουργία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η τιμή του, λοιπόν, φαίνεται να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι κι εκτός από τον “Σωτήρα του κόσμου” μέχρι στιγμής όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, πριν από την πώληση στη Νέα Υόρκη, ο πίνακας θα εκτεθεί πρώτα στο Χονγκ Κονγκ, το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο. Ο Λοίζ Γκουζέρ, ο συμπρόεδρος των τμημάτων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Christie’s για την αμερικανική ήπειρο, ανέφερε χαρακτηριστικά για αυτή τη δημοπρασία πως “για τους ειδικούς των δημοπρασιών, είναι το Άγιο Δισκοπότηρο”. Γενικότερα, στις μέρες μας η δημοπρασία έργων παλαιότερων του 19ου αιώνα αποτελεί σπάνιο γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι ο πίνακας χρονολογείται από το 1500.

Τέλος, στην ίδια δημοπρασία πρόκειται να πουληθεί και ο πίνακας “ Εξήντα Μυστικοί Δείπνοι”του Άντι Γουόρχλ που απεικονίζει 60 φορές τον “Μυστικό Δείπνο”του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με την τιμή του να προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος