Στην Ιορδανία, οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει τα τελευταία δύο χρόνια έναν τάφο ρωμαϊκής εποχής που είναι διακοσμημένος με θεαματικές νωπογραφίες που περιλαμβάνουν «κόμικς» τα οποία έχουν γραφεί στην αραμαϊκή γλώσσα αλλά με την χρήση ελληνικών χαρακτήρων. Οι αναπαραστάσεις παρέχουν εξαιρετικές μαρτυρίες για το διευρυμένο και κοσμοπολίτικο περιβάλλον των ελληνιστικών πόλεων που βρίσκονταν στα σύνορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Όπως βέβαια και σε άλλες σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές, η συγκεκριμένη ανακάλυψη προέκυψε τελείως συμπτωματικά το Νοέμβριο του 2016 κατά την διάρκεια της επισκευής έργων του οδικού δικτύου μπροστά από ένα σχολείο στο χωριό της Ιορδανίας με το όνομα Μπέϊτ Ρας, το οποίο βρίσκεται βόρεια της δεύτερης πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της χώρας, την Ιρμπίντ (πρώην Αραμπέλα). Οι αστυνομικοί και ειδήμονες από το τμήμα αρχαιοτήτων ασφάλισαν τον χώρο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής είχαν μαζευτεί τριγύρω για να δουν την ανακάλυψη. Την επομένη μάλιστα, η είσοδος του τάφου καλύφθηκε προκειμένου να μείνει υπό προστασία.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2016 μια ομάδα απαρτιζόμενη από διεθνούς φήμης επιστήμονες ξεκίνησε να μελετά το μνημείο υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τμήμα της νεκρόπολις στον αρχαίο ελληνορωμαϊκό οικισμό της «Καπιτώλιας», σύμφωνα με το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας. Μάλιστα, ο τάφος ξανανοίχτηκε τον Απρίλιο του 2017, όταν και ξεκίνησε η σύνταξη εγγράφων για το συγκεκριμένο θέμα. Ακόμη, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφικές και γραφικές τεχνικές για την σύνταξη των εγγράφων.

Για την πραγματοποίηση των ερευνών, πολύτιμη ήταν η χρήση 3DLaser τεχνολογίας για σκανάρισμα σε συνδυασμό με την γεωτεχνική έρευνα.

Ακόμη, χρήσιμη ήταν η αποστολή ειδικής επιστημονικής βοήθειας για την επίτευξη της συντήρησης του μνημείου αλλά και η συνακόλουθη σύνταξη ερευνών σχετικά με όσα στοιχεία μπορούσαν να εξαχθούν από αυτές.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Julien Aliquot, ο οποίος είναι ένας από τους αρμόδιους ερευνητές, κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των ερευνών την άνοιξη του 2017-2018 αναφέρεται ότι: «Αυτός ο τάφος που αποτελείται από δύο επικήδειους θαλάμους και περιέχει μια πολύ μεγάλη σαρκοφάγο από βασάλτη, αποτελεί μια εξαιρετική κατάσταση συντήρησης των σορών. Συνιστά τμήμα της νεκρόπολις που κείται στα ανατολικά ενός επιβλητικού θεάτρου το οποίο ξεθάφτηκε πρόσφατα. Ο τάφος βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Καπιτώλιας, η οποία είχε ιδρυθεί τον 1ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί τμήμα της Δεκάπολις, μιας περιοχής που συνέζευξε τις ελληνιστικές πόλεις- οι οποίες διέθεταν ιδρύματα διαμορφωμένα με βάση την ελληνική τεχνοτροπία αλλά ανήκαν στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία- στη νοτιοανατολική περιοχή της Εγγύς Ανατολής, που βρίσκεται ανάμεσα στη Δαμασκό και στην Αμμάν».

Οι φιγούρες στους τοίχους βρίσκονται σε καλή κατάσταση, μολονότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το μνημείο έχει λεηλατηθεί στο παρελθόν. Οι πολύχρωμες εικόνες αναπαριστούν μια ζωντανή και ευημερούσα πόλη με έντονο το ειδωλολατρικό στοιχείο, στα προάστια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπου οι θεοί του Ολύμπου είναι μαζεμένοι σε συμπόσιο, γιορτάζουν όλοι μαζί χαρούμενοι και σερβίρονται από τους δούλους τους διάφορα εδέσματα. Πιο πέρα χωρικοί συνηθίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια και τους αμπελώνες τους ή παραπέρα υλοτόμοι κόβουν δέντρα. Ακόμη, αναπαριστώνται αρχιτέκτονες να κρατούν τις πλάκες τους και τεχνίτες χτίζουν τον προμαχώνα της πόλης. Στην οροφή του τάφου, η ζωγραφιά αναπαριστά τον ποταμό Νείλο και τον κόσμο που ζει και δραστηριοποιείται με την θάλασσα. Ακόμη, απεικονίζονται ευχάριστες στιγμές ερωτικού φλερτ και ξεγνοιασιάς καθώς και τέλεσης θυσιών προς τον προστάτη των θεών της πόλης, τον Δία τον Καπιτωλιανό.

Τέλος, οι ζωγραφιές παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και μπορούν να αποτελέσουν αξιοσημείωτη βοήθεια για τους ερευνητές προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον την Καπιτωλία, αλλά και για τον τρόπο οργάνωσης της Δεκάπολις που εκτεινόταν ανάμεσα στη σημερινή Ιορδανία, το Ισραήλ και την Συρία.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος – Δικηγόρος