Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδας, για αυτόν τον λόγο κιόλας «πνίγεται» κάθε καλοκαίρι από επισκέπτες εντός και εκτός των συνόρων. Η φύση στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη στις αμέτρητες και πανέμορφες παραλίες που μπορεί να σου προσφέρει η περιοχή με αποτέλεσμα να μένει αξέχαστη σε κάθε παραθεριστή που την προτιμά.

Αυτά που προαναφέραμε είναι γνωστά. Ποιος γνωρίζει όμως ότι ένα από τα καλύτερα μέρη της Χαλκιδικής δεν βρίσκεται στα φημισμένα δύο πρώτα πόδια της αλλά στον κόλπο του Αγίου Όρους;

Μιλάμε φυσικά για την Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικημένο νησάκι της Χαλκιδικής. Βρίσκεται απέναντι από την Τρυπητή, με την οποία συνδέεται και με φέρι, ενώ τα γαλανά ημιδιάφανα νερά της φέρνουν στο μυαλό των επισκεπτών εικόνες από εξωτικά μέρη που μόνο σε ταινίες έχουν δει. Κάποιες από τις πιο καλές παραλίες του νησιού είναι οι Αλυκές, η Μεγάλη Αμμούδα και ο Άγιος Γεώργιος.

Πέρα όμως από τις παραλίες της περιοχής, δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στον αρσανά, το λιμάνι της Αμμουλιανής, που αποτελεί τυπικό παράδειγμα αγιορείτικης αρχιτεκτονικής. Κάντε μια βόλτα στα γραφικά δρομάκια και απολαύστε τα λεγόμενα καπετανόσπιτα με τα εργαλεία του ψαρέματος και τους πανέμορφους περιποιημένους κήπους.

Το νησί ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του το 1925, όταν κατέφτασαν εκεί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, κυρίως από τα νησιά της Προποντίδας. Αυτή η κληρονομιά φυλάσσεται πολύ καλά στο Λαογραφικό Μουσείο της Αμμουλιανής, όπου μπορεί κανείς να την θαυμάσει. Τέλος, δίπλα στην Αμμουλιανή βρίσκονται και τα όμορφα νησάκια Δρένια, που αποτελούν παράδεισο για τους λάτρεις του κολυμπιού, των καταδύσεων αλλά και του ψαρέματος.

 

Για τον ΕΟΕ,

Βαγγέλης Παγουνόπουλος, Συντάκτης.