Το Ροβανιέμι, στο οποίο βρίσκεται το χωριό του Άγιου Βασίλη, αποτελεί ίσως το όνειρο- απωθημένο κάθε μικρού παιδιού και όχι άδικα. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο ,το επισκέπτονται για να γνωρίσουν από κοντά τον Άη Βασίλη και να νοιώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Η Λαπωνία , όπου βρίσκεται το Ροβανιέμι, είναι περιοχή στη Φινλανδία και βρίσκεται στη βόρεια Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα βόρεια του αρκτικού κύκλου. Το όνομα της, η Λαπωνία , το οφείλει στους <<Σάμι>>, οι οποίοι κατοικούν την περιοχή και σήμερα είναι γνωστοί ως Λάπωνες. Το Ροβανιέμι είναι η πρωτεύουσα της Λαπωνίας και βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Αλάσκα και κοντά στον Αρκτικό κύκλο.

http://www.eoeresearch.org/wp-content/uploads/2016/12/laponia-1.jpg

Το Ροβανιέμι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1950, η Eleanor Roosevelt, η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ Franklin D. Roosevelt, επισκέφθηκε το Ροβανιέμι για να παρακολουθήσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης. Ήθελε να επισκεφθεί τον Αρκτικό Κύκλο και οι αξιωματούχοι του Ροβανιέμι έσπευσαν για την οικοδόμηση μιας καμπίνας οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Η καμπίνα σηματοδότησε τη γέννηση του χωριού του Άι Βασίλη και στέκεται ακόμα και σήμερα δίπλα στον Άγιο Βασίλη στο κεντρικό Ταχυδρομείο, όπου χιλιάδες παιδιά και όχι μόνο, στέλνουν κάθε χρόνο γράμματα στον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη, τις επιθυμίες τους. Το αυθεντικό σπίτι του Άγιου Βασίλη έγκειται στο μυστηριώδες <<Κορβαντοτούρι>> (Ear Fell). Δεδομένου ότι η ακριβής τοποθεσία του σπιτιού του ήταν ένα μυστικό, γνωστό μόνο σε λίγους και εκλεκτούς, αποφάσισε με σκοπό να διατηρήσει την ιδιωτικότητα της μυστικής του τοποθεσίας , να εγκαθιδρύσει το 1985 ένα γραφείο στο Ροβανιέμι , την πρωτεύουσα της Λαπωνίας. Το Ροβανιέμι , πήρε τον τίτλο και το καθεστώς της επίσημης Πατρίδας του Άγιου Βασίλη , το 2010.

Το χωριό του Άη Βασίλη είναι ένα πραγματικό αξιοθέατο από μόνο του. Γύρω από το χωριό έχουν στηθεί σε μορφή επιχείρησης εταιρίες, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες. Στο Ροβανιέμι, μπορεί κανείς να απολαύσει βόλτες με τάρανδους και χάσκι (husky) , περιηγήσεις με ”snowmobile”, οι οποίες γίνονται με έμπειρους εκπαιδευτές, να δει κατασκευές από χιόνι και πάγο, να θαυμάσει ένα <<ιγκλού>> ξενοδοχείο και να πάρει όμορφα και καλοσχεδιασμένα σουβενίρ. Ένα μέρος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί στο Ροβανιέμι, είναι το λαογραφικό μουσείο Arktikum, όπου θα μπορέσει να μάθει για τη ζωή, την εξέλιξη και την τέχνη των Λαπώνων.

laponia-2

Τελευταία και καλύτερη φυσικά, η μαγική συνάντηση με τον Άγιο Βασίλη , ο οποίος σας περιμένει να βγάλετε φωτογραφίες μαζί του, να μιλήσετε και στη συνέχεια να του γράψετε το δικό σας γράμμα. Είναι σίγουρο πως θα νοιώσετε να κατακλύζεσθε από ζεστασιά και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Και το παραμύθι ξεκινά…

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Μαρίζα Παπαναστασίου, Δημοσιoγράφος