Οι άμεσες ανάγκες των ανθρώπων ονομάζονται καταναλωτικές. Σε αυτές ανήκει το φαγητό, η κατοικία και ο ρουχισμός, ο οποίος συγκεκριμένα αποτελεί μια ατομική ανάγκη. Γίνεται, έτσι, κατανοητό πως παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου.
Από τη μία πλευρά, η ενδυμασία αποτελεί έργο τέχνης, αφορμή δημιουργίας και τρόπο στολισμού, καθώς από την αρχαιότητα ακόμα, τα ρούχα και τα κοσμήματα στόλιζαν χαρακτηριστικά ένα σώμα και μπορούσαν να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την προσωπικότητα, το φύλο, το επάγγελμα έως και την κοινωνική τάξη του καθενός.

Από την άλλη πλευρά, ο ρουχισμός αποτελεί ανάγκη για προστασία. Πιο συγκεκριμένα, η πρωταρχική και κυριότερη λειτουργία του ρουχισμού, είναι το γεγονός ότι προστατεύει το άτομο από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κρύο και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Όπως είναι γνωστό, το ρουχισμό των παιδιών αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι γονείς σκεπτόμενοι πρώτα απ’όλα την σωματική προστασία των παιδιών τους. Ωστόσο τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και χρειάζονται συνεχώς καινούργια ρούχα, γεγονός που δεν αποτελεί ευχάριστη διαδικασία για του γονείς κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Ο Βρετανός Ράιαν Μάριο Γιασίν, απόφοιτος σχολής μηχανικών, ήρθε να καθησυχάσει τους γονείς και να δώσει τέλος σε αυτό το θέμα, δημιουργώντας ρούχα που μεγαλώνουν παράλληλα με το παιδί. Πώς γίνεται όμως αυτό; Χάρη στην ιδιαίτερη δομή του υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένα, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να “ανοίγουν”, να ψηλώνουν και να φαρδαίνουν ανάλογα με τις διαστάσεις του παιδιού στην κάθε χρονική στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, τα ρούχα αυτά μπορούν να φορεθούν από παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως και τρία χρονών. Με αυτόν τον τρόπο ο Yasin καταργεί έως και επτά ενδιάμεσα νούμερα, δηλαδή επτά φορές που θα χρειαζόταν οπωσδήποτε οι γονείς να προβούν σε νέες αγορές για το παιδί τους. Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός των άλλων, τα ρούχα αυτά είναι αδιάβροχα, αντιανεμικά και δεν χρειάζονται καν σιδέρωμα.

Ο σχεδιαστής αυτής της μεγάλης καινοτομίας αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι εμπνεύστηκε αυτή τη δημιουργία παρακολουθώντας τον γιο της αδερφής του. Αρχικά, είχε σχεδιάσει και είχε ράψει κάποια απλά ρούχα για τον μικρούλη αλλά όταν μετά από αρκετές βδομάδες τα έστειλε στην αδερφή του, αυτός είχε ήδη μεγαλώσει. Φορούσε ,επομένως, μεγαλύτερο νούμερο κι έτσι αυτά δεν του έκαναν. Τότε ο Γιασίν σκέφτηκε και υλοποίησε την ιδέα των ρούχων που μεγαλώνουν μαζί με το παιδί κι έκανε το ιδανικό δώρο τόσο στην αδερφή του όσο και σε κάθε γονιό.

Χωρίς αμφιβολία, ο 24χρονος Βρετανός πραγματοποίησε ένα από τα πιο πρωτότυπα και χρήσιμα επιτεύγματα στο χώρο της ένδυσης. Δικαίως ,λοιπόν, τιμήθηκε γι’αυτή την εφεύρεση με το Βραβείο Καινοτομίας James Dyson 2017 που απονέμεται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος