Σύμφωνα με το Astronomy και το Astrophysics, Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν «γήινο» εξωπλανήτη σε απόσταση 11 έτη φωτός από την γη. Ο Ross 128b, όπως είναι το όνομα του εξωπλανήτη, είναι ο δεύτερος κοντινότερος μετά τον Proxima b.

Ο Ross 128b περιφέρεται γύρω από το άστρο του Ross 128, ένα ήπιο ερυθρό νάνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο εξωπλανήτης έχει το ίδιο περίπου μέγεθος με τον πλανήτη μας και το σημαντικότερο είναι ότι διαθέτει θερμοκρασίες παρόμοιες με της Γης, από μείον 60 έως 20 βαθμούς κελσίου, γεγονός που αποτελεί μια από τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.


Η πλήρης περιφορά του διαρκεί γύρω από το άστρο του σχεδόν δέκα μέρες, καθώς κινείται 20 φορές σε κοντινότερη απόσταση στο άστρο του από ότι η Γη. Όμως, παρά την κοντινή απόσταση στο άστρο του, ο Ross 128b δέχεται μόνο κατά 1,4 φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με την Γη


Ο Ross 128 όπως αναφέραμε είναι ένας ήπιος ερυθρός Νάνος. Συνήθως, οι ερυθροί νάνοι είναι ψυχρά, αχνά και τα πιο κοινά άστρα στο σύμπαν. Μερικοί από αυτούς, όπως ο Εγγύτατος του Κενταύρου, εκπέμπουν στους πλανήτες τους ισχυρές και θανατηφόρες υπεριώδεις ακτινοβολίες και ακτίνες-x. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πλανήτες τους να μην έχουν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη ζωής. Έτσι ο εξωπλανήτης Ross 128b, λόγω του άστρου του έχει περισσότερες ευκαιρίες να είναι κατοικήσιμος σε σχέση με τον εξωπλανήτη Proxima b.
Μετά την ανακάλυψη του , o Ross 128b αναμένεται να μελετηθεί εξονυχιστικά από μελλοντικά τηλεσκόπια, όπως τον υποκατασκευή τηλεσκόπιο με την ονομασία «Υπερβολικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου» (ELT).


Οι ερευνητές ανακαλύπτουν συνεχώς εξωπλανήτες. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν την δυνατότητα να αναλύσουν την ατμόσφαιρα τους με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ώστε να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα κατά πόσο έχουν οι εξωπλανήτες την δυνατότητα να αναπτύξουν μορφές ζωής.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος