Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, όχι μόνο εντός της Ρωσίας αλλά και διεθνώς, ο Vladimir Putin υπέγραψε το νομοσχέδιο με το οποίο αποποινικοποιείται η χρήση ενδοοικογενειακής βίας, αρκεί, «να μην επιφέρει τραυματισμό».

 

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει πλέον ποινή για «τραύματα μικρής σημασίας», όπως μώλωπες και εκδορές, μετατρέποντας την ενδοοικογενειακή βία σε διοικητικό παράπτωμα από ποινικό αδίκημα.

 

Πλέον θα διώκεται ποινικά όποιος διαπράττει βίαιες επιθέσεις συστηματικά.

 

Μια εισηγήτρια της τροπολογίας, η Όλγα Μπατάλινα, μέλος του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας του Putin, επέμεινε στο ότι η κοινωνία θέλει να προστατευτεί το δικαίωμα των γονιών να επιβάλλουν πειθαρχία στα παιδιά τους. «Θεωρείτε σωστό να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης δύο ετών σε μια μητέρα που έχει μονογονεϊκή οικογένεια και καθώς μεγαλώνει τον έφηβο γιο της του επιβάλλει σωματική τιμωρία διότι έκλεψε ή διότι το έσκασε;» είπε η Μπατάλινα κατά τη διάρκεια συνέντευξης της.

 

Όπως εξήγησε η Ρωσίδα βουλευτής, Γιελένα Μιζουλίνα, «αναφερόμαστε σε σωματικές επιθέσεις που δεν οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, αλλά σε οικογενειακές διαφορές που συχνά έχουν μικρές συνέπειες».

 

«Αυτός ο νόμος καλεί να αθωώνονται οι τύραννοι μέσα στο σπίτι», κατήγγειλε η Μαρία Μόχαβα, η εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου «Αδελφές», το οποίο προσφέρει βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το μήνυμα το οποίο στέλνει αυτή η τροπολογία είναι «ας μην τιμωρούμε κανέναν που δέρνει μέλη της οικογένειάς του, διότι απλούστατα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό», εξήγησε η ίδια.

 

Ο νέος νόμος μετατρέπει την ποινή των δύο χρόνων σε 15 ημέρες κράτηση, ενώ προβλέπεται και χρηματικό πρόστιμο ύψους 500 δολαρίων ή 40.000 ρουβλίων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 40% των εγκλημάτων βίας στη Ρωσία διαπράττεται μέσα στο σπίτι. Κάθε χρόνο εκτιμάται πως περίπου 14.000 γυναίκες πεθαίνουν στη Ρωσία εξαιτίας βιαιοπραγιών των συζύγων τους ή άλλων οικείων τους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το φαινόμενο, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2010.

 

Γυναίκες-θύματα της βίας που καταφέρνουν να επιζήσουν χτυπάνε τατουάζ στα σημάδια που αφήνει η βία στο κορμί τους προκειμένου να τα κρύψουν.

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος.