Η τεχνολογία πλέον, αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Με λίγα λόγια, έχει επηρεάσει την κοινωνία και  το περιβάλλον της με διάφορους τρόπους. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως το τηλέφωνο και το διαδίκτυο έχουν περιορίσει την άμεση επαφή με συνανθρώπους, επιτρέποντας παράλληλα, να αλληλεπιδρούν σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, επιστήμονες και ερευνητές δεν παύουν να ανακαλύπτουν συνεχώς καινούριες εφευρέσεις, διευκολύνοντας ή αλλάζοντας κατά κάποιον τρόπο την καθημερινή ρουτίνα ενός ατόμου.

Πριν μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι Κινέζοι ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα, στη δημιουργία μηχανών ικανών, για συζητήσεις με συναισθηματικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν ένα ρομπότ λογισμικού συναισθηματικής συνομιλίας (emotional Chatbot).

Πρόκειται, για το ECM – όπως είναι το όνομά του – το οποίο μπορεί να κάνει διάλογο με έναν άνθρωπο, δίνοντας όχι μόνο, συνεκτικές απαντήσεις, αλλά και με συναισθηματικό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα χαρά, λύπη και αηδία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ;

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μηχανών όχι μόνο, με τεχνητή, αλλά και με συναισθηματική νοημοσύνη, που θα καταλαβαίνουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και θα ανταποκρίνονται με την ανάλογη ενσυναίσθηση. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο η αλληλεπίδραση ανθρώπων –  μηχανών θα αποκτήσει ουσιαστικό βάθος, είτε για καλό, είτε για κακό, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μίνλι Χουάνγκ του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Τσινγκούα του Πεκίνου, ανέφεραν ότι το 61% των ανθρώπων που δοκίμασαν το νέο συναισθηματικό Chatbot, δήλωσαν πως το προτιμούν συγκριτικά με τα ρομπότ λογισμικού, που μιλούν με συναισθηματικά ουδέτερη γλώσσα.

Το επόμενο βήμα αυτής της δημιουργίας, θα είναι το ρομπότ λογισμικού να νιώθει μόνο του την ψυχική διάθεση του ανθρώπου συνομιλητή του και να αποφασίζει ποιο συναίσθημα είναι το καταλληλότερο για κάθε περίσταση. Βέβαια, πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος το ρομπότ συνομιλίας να εξάψει κι άλλο τα αρνητικά συναισθήματα ενός ανθρώπου (επιθετικά, αυτοκαταστροφικά), κάτι που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες, ανέφερε ο Χουάνγκ.

Σημειώνεται πάντως, ότι μέχρι σήμερα οι προσπάθειες που έχουν γίνει πάνω στα διαλογικά ρομπότ λογισμικού έχουν συναντήσει τεράστιες δυσκολίες.

Μάλιστα, αρκετοί ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν για νέες προκλήσεις στο μέλλον, καθώς τα μελλοντικά πιο εξελιγμένα συναισθηματικά διαλογικά ρομπότ μπορεί παραδείγματος χάριν, να ξεγελούν  τους χρήστες, ώστε να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα τους ή να τους “χειραγωγούν”, για να αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Και φυσικά, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ερωτευθούν ένα τέτοιο “σύντροφο” ή να εξαρτηθούν συναισθηματικά από αυτόν. Όσο αστείο και εξωπραγματικό ακούγεται αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται να συμβεί!