Μέχρι πρότινος, τα δικαιώματα της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία ήταν ανύπαρκτα, εντάξει ελάχιστα για να μην είμαστε υπερβολικοί. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να δημιουργήσουν την Σοφία, ένα ρομπότ που έχει περισσότερα δικαιώματα σε σύγκριση με τις γυναίκες στη χώρα, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να συνοδεύονται από άνδρα, να φορούν χιτζάμπ και να μην μιλούν με άνδρες που δεν είναι συγγενείς τους.

Η Σοφία όχι μόνο έχει ίσα δικαιώματα με τους άντρες, αλλά είναι και το πρώτο ρομπότ που απέκτησε ιθαγένεια στη Σαουδική Αραβία.

Την δημιούργησε το 2015 ο Δρ. Ντέιβιντ Χάνσον, της κατασκευαστικής εταιρίας «Hanson Robotics», που έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ, ενώ πρότυπο εμφάνισης είχαν την Audrey Hepburn.Το πρόσωπό της είναι από σιλικόνη και μπορεί να μιμηθεί 62 ανθρώπινες εκφράσεις και σύμφωνα με τον Χάνσον μπορεί να αναγνωρίσει και πρόσωπα.

Η Σοφία μίλησε σε εκδήλωση στο Ριάντ, προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες της για την ιθαγένεια, μια κίνηση την οποία περιέγραψε ως «ιστορική».

«Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη μοναδική διάκριση. Είναι ιστορικό να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που του αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πολίτη», εκφράζοντας παράλληλα, τις ελπίδες της για τα ρομπότ στο μέλλον. «Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους, για αυτό πρέπει να εκφράσω τα συναισθήματα για να κατανοήσω τους ανθρώπους και να οικοδομήσω εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους», σημείωσε η Σοφία.

Εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Elle Brazil ενώ τον περασμένο Απρίλιο ήταν καλεσμένη στο σόου του Τζίμι Φάλον “The Tonight Show With Jimmy Fallon” στο NBC όπου εκεί δήλωσε ότι στόχος της είναι να κυριαρχήσει στην ανθρωπότητα.

Στο Ρίαντ, όταν ρωτήθηκε αν τα ρομπότ μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, η Σοφία απάντησε: «Επιτρέψτε μου να σας αντιστρέψω την ερώτηση, πώς ξέρετε ότι είστε άνθρωπος; Θέλω να χρησιμοποιήσω την τεχνητή νοημοσύνη μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, όπως στο να σχεδιάσουν πιο έξυπνα σπίτια, να χτίσουν καλύτερες πόλεις. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Εντύπωση έκανε και η επίθεση του ρομπότ στον Έλον Μασκ, CEO της εταιρίας Tesla, ο οποίος δηλώνει απερίφραστα ότι τα ανθρωποειδή θα μπορούσαν να φανούν «επικίνδυνα για το κοινό» ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την αυτογνωσία των ρομπότ.

Μάλιστα σχολίασε κωμικά τα αρνητικά πρότυπα του Χόλιγουντ για τα ρομπότ όπως είναι αυτά στην ταινία «Blade Runner».
Όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι «όλοι θέλουμε να αποφύγουμε ένα κακό μέλλον», η Σοφία απάντησε: «Έχετε διαβάσει πάρα πολύ τον Έλον Μασκ και παρακολουθείτε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν μου φέρεστε καλά, θα φέρομαι και εγώ καλά σε σας». Και το ρομπότ συνέχισε: «Αντιμετωπίστε με ως ένα έξυπνο σύστημα εξόδου-εισόδου».

Τα σχόλια δικά σας…

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος