«Με προγραμματισμένη φυσική άσκηση, ίσως μια μέρα να ξαναπερπατήσεις», η φράση αυτή ενός γιατρού έγινε η αφορμή για να γραφτεί το όνομα του Ρέι Γιούρι με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξε ο αθλητής με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στον στίβο χωρίς να έχει χάσει ούτε μία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβε μέρος.

Ο Ρέι Γιούρι γεννήθηκε στην Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1873. Στα πέντε του χρόνια διαγνώστηκε με πολυομυελίτιδα, με αποτέλεσμα τα πόδια του να μείνουν παράλυτα. Πολλοί γιατροί επέμεναν ότι δεν θα ξαναπερπατήσει ποτέ. Μόνο ένας από τους γιατρούς πίστευε ότι θα μπορούσε να σταθεί ξανά στα πόδια του «με προγραμματισμένη φυσική άσκηση» όπως του είχε τονίσει. Ο Ρέι έχοντας πάντα στο μυαλό του την κουβέντα του γιατρού άρχισε τις προσπάθειες να σηκωθεί από την καρέκλα όπου ήταν καθηλωμένος. Καθημερινά έκανε ασκήσεις με θέληση και πείσμα και στα 20 του χρόνια κατάφερε να βαδίζει κανονικά. Η αγάπη του για τον αθλητισμό ήταν τεράστια, έτσι το 1899 γράφεται στον Αθλητικό Όμιλο Νέας Υόρκης, ξέροντας πώς δεν έχει καμία πιθανότητα στους ολυμπιακούς αγώνες που θέλει να λάβει μέρος.

Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που θα παίξουν ρόλο. Με την σκληρή άσκηση τόσων χρόνων έχει αναπτύξει ένα μοναδικό μυϊκό σύστημα. Επιπλέον έχει αποκτήσει μια μοναδική αίσθηση κίνησης, που θα τον κάνει ασυναγώνιστο στα άλματα άνευ φόρας. Εκτινάσσεται με τέτοια δύναμη, το οποίο τον βοήθησε να κάνει μια εκπληκτική καριέρα ως αθλητής και να λάβει την προσωνυμία «λαστιχένιος άνθρωπος».

Οι υπεύθυνοι του ομίλου βλέποντας τα προσόντα του, τον στέλνουν το 1900 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Στις 16 Ιουλίου το όνομα του θα γραφτεί στην ιστορία. Στην Ολυμπιάδα του 1900 ο Αμερικανός συμμετέχει σε τρία αγωνίσματα και παίρνει τρία χρυσά μετάλλια. Τα επόμενα χρόνια αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο ολυμπιονίκη όλων των εποχών.

Ειδικότητα του, το άλμα άνευ φόρας. Με άλμα 1,655 μέτρων, ο Ρέι Γιούρι κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος και παράλληλα πηδά στο μήκος 3,21 μ. και στο τριπλούν 10,58. Με τις τρεις αυτές νίκες του μέσα στην ίδια μέρα ο 27χρονος τότε Αμερικανός βάζει τα θεμέλια μιας μοναδικής αθλητικής καριέρας. Το 1904, στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, ο Ρέι επανέλαβε τον τριπλό «άθλο» καταρρίπτοντας μάλιστα το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς. Το 1906 στη Μεσοολυμπιάδα της Αθήνας ο Γιούρι κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στο μήκος και στο ύψος, καθώς το τριπλούν είχε αφαιρεθεί από τα αγωνίσματα του στίβου. Το ίδιο επανέλαβε και το 1908 στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο κι έγινε ο αθλητής που δεν ηττήθηκε ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά μέχρι το τέλος της καριέρας του κέρδισε 10 χρυσά μετάλλια αριθμός που δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα.

Σε άλλους καιρούς, οι επιδόσεις του Γιούρι θα είχαν συναρπάσει τους φιλάθλους. Τότε όμως, η ιδέα του Ολυμπισμού και οι άθλοι των ολυμπιονικών είχαν περιορισμένη απήχηση στον πολύ κόσμο. Οι Αγώνες ήταν δευτερεύουσες εκδηλώσεις στο περιθώριο των αντίστοιχων Διεθνών Εκθέσεων.

Σήμερα, ο Ρέι Γιούρι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων εποχών. Κι αυτό που έχει μείνει δεν είναι μόνο τα δέκα χρυσά μετάλλια, αλλά η θέληση ενός παιδιού με πολυομυελίτιδα που κατάφερε να κάνει το μεγαλύτερο άλμα της ζωής του.

Από τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Μαίρη Αυδίκου, Δημοσιογράφος