Μία ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων – ερευνητών, με επικεφαλής τον Νταϊσούκε Νακαμούρα κατάφεραν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο μαγνητικό πεδίο σε κλειστό χώρο με δύναμη 1200 τέσλα. Το πεδίο κορυφής δημιουργήθηκε από την τεχνική ηλεκτρομαγνητικής συμπίεσης ροής μ’ένα νέο σύστημα γεννήτριας megagauss. Σε σχέση με τα προηγούμενα πειράματα εμφανίστηκε έπειτα από σύγκριση με τα δεδομένα αυτών, ταχύτητα αύξησης της απόδοσης τους μέχρι 5χλμ/λεπτό περισσότερο. Τα μαγνητικά πεδία είναι τα πιο βασικά κομμάτια ενός φυσικού περιβάλλοντος.

Μπορούν να ελέγχονται και να αλληλενεργούν σε συνδυασμό με τις ηλεκτρικές στροφές και τα ραδιοκύματα, γεγονός που τα καθιστά απαραίτητα για την έρευνα σε περιοχές φυσικής κατάστασης όπως μαγνητικά υλικά και νουλεικά οξέα. Όταν ένα υλικό τοποθετείται σε μαγνητικό πεδίο 1000Τ , οι ηλεκτρικές ιδιότητες του υλικού αλλάζουν, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας των 1300Τ από την ενέργεια Zeeman. Τα 1300Τ αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από την κανονική ενός δωματίου. Όλες οι όψεις της γεννήτριας megagauss , συμπεριλαμβανομένου του πηνίου και των γύρω εργαλείων, έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν την βίαια αυτοκαταστροφή του μαγνητικού πηνίου, αγνοώντας όλες τις τεχνικές οπλισμού που έχουν συσσωρευτεί για τους μη καταστρεπτικούς παλμούς μαγνήτες.

Για τη δημιουργία μαγνητικού πεδίου υπάρχει ένας κύλινδρος ώστε να κινηθεί η γεννήτρια με τα πεδία megagauss. Δύο τεχνικές υπάρχουν προκειμένου να αποσυνδεθεί η επένδυση που συμπιέζει η μαγνητική ροή. Ο πρώτος τρόπος τεχνικής βασίζεται σε εκρηκτική συμπίεση ροής, η οποία χρησιμοποιεί εκρηκτικά, όπως τρινιτροτολουόλιο για να επιταχυνθεί η επένδυση. Ο δεύτερος δε, γίνεται με ηλεκτρομαγνητική συμπίεση ροής και πιο συγκεκριμένα με ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που παράγονται από ισχυρές μονάδες τράπεζας συμπυκνωτή.

Τα πειράματα μπορούν να γίνουν σε εργαστήρια σε ένα σύνηθες κτίριο. Μία άλλη τεχνική χρησιμοποιεί το πλαστικοποιητικό πλάσμα που συμπιέζει έντονα και αποτελεσματικά τη μαγνητική ροή κι είναι γνωστή ως μέθοδος εστίασης πλάσματος. Εναλλακτικά, ένα λέιζερ υψηλής ισχύος χρησιμοποιείται ως πηγή για την παραγωγή αυτού του εξαιρετικά υψηλού μαγνητικού πεδίου που σχετίζεται με την δυνατή ακτινοβολία. Σε αντίθεση με τις παραπάνω τεχνικές συμπίεσης μόνο ένα πηνίο μονού περιστροφής με μία περιστροφή ενός δίσκου λεπτού χαλκού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαγνήτης μίας χρήσης. Το συμπέρασμα του πειράματος αυτού ήταν ότι τελικά ανέπτυξαν ένα υψηλής απόδοσης όργανο EMFC για να δημιουργήσουν μαγνητικό πεδίο megagauss.

Υπήρχε σαφώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας που αποθηκεύεται στις τράπεζες συμπυκνωτή στην κινητική ενέργεια του εμφυτευμένου χιτωνίου από τα προηγούμενα όργανα. Το μαγνητικό πεδίο μετρήθηκε με Faraday αισθητήρα περιστροφής ανάκλασης χρησιμοποιώντας μια οπτική ίνα και καταγράφηκε το πεδίο 1200 τέσλα.

Εν κατακλείδι, αυτά τα εξαιρετικά υψηλής ισχύος μαγνητικά πεδία δίνουν νέες ευκαιρίες στους επιστήμονες αλλά και στους απλούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τομέα της φυσικής , να κατανοήσουν βαθύτερα τις φυσικές έννοιες.

Βάγια Χρυσού-Ζέρβα, Δημοσιογράφος