Πυραμίδες, είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο νου όταν ακους τη λέξη Αίγυπτος. Η ιστορία της Αιγύπτου έχει γοητεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το κόσμο. Εκεί άκμασε ιδιαίτερα η ιατρική , η γραφή και η αστρονομία, αυτό όμως που έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη μας είναι αυτά τα τεράστια μνημεία που άφησε πίσω του ο τεράστιος πολιτισμός των Αρχαίων Αιγυπτίων, οι πυραμίδες.

Τι είναι οι πυραμίδες;

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σχήμα της πυραμίδας προήλθε από παλαιότερους τύμβους ή συμβόλιζε τις ακτίνες του ήλιου ή ακόμα και μια σκάλα προς τον ουρανό. Αιώνες μετά οι κάτοικοι της Κεντρικής Αμερικής έχτισαν και αυτοί πυραμίδες – ναούς. Παρόλα αυτά οι πυραμίδες της Κ. Αμερικής έμοιαζαν ελάχιστα με αυτούς της Αιγύπτου, καθώς η κορυφή τους ήταν επίπεδη και τουλάχιστον σε μια πλευρά υπάρχουν σκάλες.

 

Οι πρώτες πυραμίδες

Οι πρώτες πυραμίδες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αρχαίου Βασιλείου (3200 – 2300 π.Χ.) ανάμεσα σε αυτές και η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Οι πρώτοι τάφοι των Αιγυπτίων ήταν τύμβοι που φτιάχνονταν όταν κάλυπταν έναν απλό τάφο με χαλίκια. Αργότερα, οι αξιωματούχοι και οι Φαραώ θάβονταν σε στενόμακρα κτήρια από τούβλα λάσπης, τους μασταμπάδες. Μερικοί μασταμπάδες καλύπτονταν, επίσης  με τούβλα. Ωστόσο η πρώτη πυραμίδα και ο πρώτος πέτρινος τάφος ήταν η Βαθμιδωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζονέρ.

Η κατασκευή τους

Μόνο για την μεγαλύτερη πυραμίδα της Γκίζας χρησιμοποιήθηκαν 2.500.000 ογκόλιθοι. Το συνολικό βάρος αυτού του τεράστιου οικοδομήματος είναι έξι εκατομμύρια τόνους και αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έκτισε ποτέ ο άνθρωπος. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου αποτελούν το μεγαλύτερο μυστήριο στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Η δυσκολία εξήγησης ώθησε κάποιους να υποθέσουν

pyramid-structure-1

μάλιστα ότι οι πυραμίδες είναι έργο εξωγήινων πολιτισμών που επισκέφτηκαν τον πλανήτη μας 10.000 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού. Επίσης  πολλοί υποστηρίζουν οτι οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν τις πυραμίδες με κομμάτια δολερίτη, ένα είδος πολύ σκληρής πέτρας.

Οι «οικοδόμοι» δούλευαν την πέτρα με τα σκαρπέλα. Τα άκρα των σκαρπέλων τα θέρμαιναν για να είναι πιο κοφτερά. Οι οικοδόμοι χτυπούσαν τα σκαρπέλα με σφυριά. Οι εργάτες χρησιμοποιούσαν σφήνες για να σταθεροποιήσουν τους ογκόλιθους μεταξύ τους, κολλώντας τα άκρα τους σε εσοχές των λίθων.  Η μόνη περιγραφή χτισίματος μιας πυραμίδας ήταν του Ηρόδοτου,η οποία μάλιστα θεωρείται αμφιλεγόμενη από τους αρχαιολόγους. ‘Ηταν ο πρώτος που μίλησε για ένα είδος μηχανής: την ανυψωτική αιώρα.Σήμερα πιστεύουμε ότι δούλευαν 4.000 ειδικευμένοι εργάτες όλο τον χρόνο και κατά την ετήσια πλημμύρα γίνονταν περισσότεροι. Όσο για τους ογκόλιθους, είναι πιθανότερο  να τους έσερναν πάνω σε  ράμπα.

Γνωστές πυραμίδες

Η πυραμίδα του Χέοπα είναι η μεγαλύτερη και πιο γνωστή από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας και κατέχει το ρεκόρ για την μεγαλύτερη δομή πέτρας του κόσμου, έχει ύψος πάνω από 480 πόδια. Χρονολογείται  γύρω στο 550 π.Χ. Χτίστηκε κατα τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Χέοπα, ο οποίος ήταν ο δεύτερος Φαραώ απο την Τέταρτη δυναστεία. Η επόμενη μεγαλύτερη πυραμίδα είναι του γιού του Χέοπα, του Χεφρήνου, η οποία χρονολογείται γύρω στο 2520 π.Χ. Θεωρείται μάλιστα πως το περίφημο άγαλμα της Σφίγγας είχε καταστευαστεί προς τιμή του Φαραώ Χεφρήνο. Η Τρίτη και μικρότερη από τις κύριες πυραμίδες της Γκίζας είναι εκείνη ενός άλλου Φαραώ της Τέταρτης δυναστείας, του Μυκερίνου  Το ύψος του μόλις ξεπερνά τα 200 πόδια και χρονολογείται γύρω στο 2490 π. Χ. Η κάθεμια απο τις πυραμίδες αποτελούν το κέντρο των δικών τους πολύπλοκων δομών, οι οποίες περιλαμβάνουν μικρότερους τάφους , επιμελητήρια, συγκεντρώσεις εργατών και νεκροταφία για τη χαμηλότερη βαθμίδα ελίτ.

pyramid-1

 Σημασία των πυραμίδων

«Η αιγυπτιακή πυραμίδα αντιπροσωπεύει συμβολικά την ιδέα του κοσμικού δένδρου. Η κορυφή της είναι ο μυστικός σύνδεσμος ανάμεσα στον Ουρανό και στη Γη και συμβολίζει τη ρίζα, ενώ η βάση της αντιπροσωπεύει τους κλάδους που εκτείνονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του σύμπαντος. Εσωτερικά συμβόλιζε τη δημιουργική αρχή της Φύσης και διασαφήνιζε επίσης τις αρχές της Γεωμετρίας, των Μαθηματικών, της Αστρολογίας και της Αστρονομίας. », αναφέρει η Helena Blavatsky, συγγραφέας που συνέβαλε και στην ίδρυση της Θεοσοφικής εταιρίας το 1875.

Επιστήμονες,αιγυπτιολόγοι και αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η μεγάλη Πυραμίδα χτίστηκε από τον Χέοπα για να χρησιμοποιηθεί σαν τάφος,ωστόσο  έχουν εκφραστεί πολλές διαφωνίες πάνω στο πότε και στο γιατί χτίστηκαν οι πυραμίδες. Οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν κατα τη διάρκεια της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας με σκοπό την ανάδειξη δύναμης του εκάστοτε Φαραώ . Μετά το θάνατο του Φαραώ, το σώμα του υποβάλλοταν στη διαδικασία μουμιοποιήσης και   θαβόταν  μαζί με τα πολύτιμα αποκτήματα του, ακόμα και τους υπηρέτες του και κατοικίδια ζώα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε μια μετα θάνατον ζωή. Πίστευαν ότι ο Φαραώ ήταν ένα  ημι – θεϊκό ον που κυβέρνησε στη γη κατά τη διάρκεια της ζωής και στη συνέχεια πέρασε σε μια μετά θάνατον ζωή ανάμεσα στους θεούς.Από την άλλη πλευρά πολλοί  λένε ότι οι κατασκευαστές έφτιαξαν την Πυραμίδα σαν τρόπο διατήρησης όλων των γνωστών επιστημών καθώς και να δημιουργήσουν ένα ναό μύησης και ένα μέσο παραγωγής ισχυρών ενεργειακών πεδίων.

Πράγματα που έπρεπε να ξέρουμε για τις πυραμίδες και το…περιεχόμενο τους.

  • Η Πυραμίδα του Χέοπα έχει μέγεθος όσο 7 ή 8 γήπεδα ποδοσφαίρου μαζί  (230 * 230 μέτρα).
  • Οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν την πυραμίδα εικόνα του Κόσμου, μια σκάλα φωτός που ένωνε τον Ουρανό με την Γη. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, η πιο φημισμένη, ονομαζόταν «Η Φωτεινή».
  • Οι πυραμίδες βρίσκονται στις ακτές του Νείλου γιατί μερικοί ογκόλιθοι χρειάζονταν να μεταφερθούν από τα λατομεία με πλοία.
  • Όλες οι πυραμίδες βρίσκονται στην δυτική όχθη του Νείλου, όπου δύει ο ήλιος,  προφανώς για θρησκευτικούς λόγους.
  • Ο νεκρός Φαραώ θαβόταν με ένα κείμενο το λεγόμενο «βιβλίο των Νεκρών» που του έδινε συμβουλές για το πώς να φτάσει στον Κάτω Κόσμο.
  • Ο Φαραώ θαβόταν μαζί με το ζωάκι του (αν είχε) και τα αγαπημένα του αντικείμενα.
  • Η διάταξη των τριών πυραμίδων τής Γκίζας αντιστοιχεί στη θέση που είχαν τα τρία άστρα του Ωρίωνα, του αστερισμού που οι Αιγύπτιοι ταύτιζαν με τον Όσιρι τον θεό της ανάστασης.

 

 

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών

Μαίρη Αυδίκου, Δημοσιογράφος