Η ενσωμάτωση και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητα μας αυξάνεται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.

Μπορεί τα μέσα δικτύωσης να έχουν πολλά θετικά, να ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και να διευκολύνουν τη ζωή μας αλλά οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι εξίσου σημαντικοί.

Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους μέσω των οποίων επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια χρήσης των κοινωνικών μέσων, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε:

Επαφή με άλλους ανθρώπους

Η καθημερινή επαφή και επικοινωνία με άτομα του διαδικτύου έχει οδηγήσει στην αποξένωση από την πραγματική ζωή. Ειδικότερα, επειδή οι ώρες ενασχόλησης με το διαδίκτυο είναι πολλές, οι περισσότεροι τείνουν να μιλούν με ψηφιακούς φίλους παρά με πραγματικούς. Η Stina Sanders που είναι πρώην μοντέλο, έχει 107.000 ακόλουθους στο Instagram και εξηγεί στην Independent πώς πολλές φορές νιώθει πως θα χάνει κάτι που συμβαίνει (έννοια FOMO): «Ξέρω πως μπορεί να μπω σε μία κατάσταση FOMO όταν θα δω φωτογραφίες των φίλων μου σε ένα πάρτι που εγώ δεν πήγα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώσω αρκετά μόνη και αγχωμένη». Οι προσωπικές σχέσεις δηλαδή χάνονται όλο και περισσότερο.

Αυτοπεποίθηση

Η ανασφάλεια είναι ένα στοιχείο που κάποιοι το μοιράζονται με άλλους ή το κρατούν για τον εαυτό τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το φαινόμενο σύγκρισης με άλλους χρήστες είναι σύνηθες. Επίσης, η συχνή προβολή και δημοσίευση φωτογραφιών, η ανανέωση της κατάστασης στο facebook είναι μερικά παραδείγματα που δείχνουν την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τον «φθόνο του Facebook», ενώ όσοι δήλωσαν ότι απέχουν από τα μέσα αποδείχθηκαν πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Μνήμη

Ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζεται από τα μέσα δικτύωσης καθώς αρκετοί σπαταλούν πολύ χρόνο ώστε να βγάλουν μια πολύ καλή φωτογραφία, να την ανεβάσουν στα social media και μετά από καιρό να ανατρέχουν και να θυμούνται την στιγμή. Ωστόσο, αυτό που ξεχνιέται είναι να ζήσουμε την κάθε στιγμή και να την απαθανατίσουμε μέσα από τα δικά μας μάτια. Δίνεται έμφαση σε μια φωτογραφία και όχι, στο γεγονός. Ο Δρ. Τιμ Μπόνο, συγγραφέας του βιβλίου «Όταν τα likes δεν είναι αρκετά» δήλωσε: «Εάν όλη μας την προσοχή τη δίνουμε στο να βγάλουμε την τέλεια φωτογραφία για να μας θαυμάσουν οι ακόλουθοί μας, θα είμαστε όλο και λιγότερο ικανοί να απολαύσουμε την εμπειρία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας».

Ύπνος

Βασική ανάγκη του ανθρώπου ώστε να ξεκουράζεται στην καθημερινότητα του είναι ο ύπνος. Ο καλός ύπνος, όμως χάνεται από τη στιγμή που ασχολούμαστε με το κινητό και τα μέσα λίγο πριν κοιμηθούμε. Ο Δρ. Μπόνο εξηγεί: «Ο εκνευρισμός που προέρχεται είτε από το άγχος είτε από τη ζήλεια λόγω αυτών που βλέπουμε στα μέσα, βάζει το μυαλό μας σε μία διαδικασία “συναγερμού” που μας αποτρέπει από το να κοιμηθούμε. Επιπλέον, το φως της οθόνης που βρίσκεται τόσο κοντά στο πρόσωπό μας, μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης».

Διάρκεια προσοχής

Ο Δρ. Μπόνο εξηγεί: «Τα social media προσφέρουν έναν τρόπο εύκολα προσβάσιμης ψυχαγωγίας, στην οποία δύσκολα μπορούν να αντισταθούν οι χρήστες». Καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών από το διαδίκτυο με αποτέλεσμα να αποσυντονιζόμαστε πιο εύκολα και να χάνεται η προσοχή μας.

Ψυχική υγεία

Άγχος και κατάθλιψη είναι τα δυο πιο σημαντικά στοιχεία που προκαλούνται από το διαδίκτυο. Τον Μάρτιο αποκαλύφθηκε πως πάνω από το ένα τρίτο της «Γενιάς Ζ» θα διέγραφε τον λογαριασμό του, ενώ σχεδόν το 41% δήλωσε πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τους προκαλούν άγχος ή λύπη. Ο Ban Jacobs είναι DJ και έχει 5.000 ακόλουθούς στο Twitter. Τον Ιανουάριο του 2016, αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τον λογαριασμό του και είδε πως είχε θετικά αποτελέσματα: «Το Twitter όντως με άγχωνε κατά καιρούς καθώς με έκανε να σκέφτομαι πως ακολουθώ χιλιάδες άτομα που ίσως δεν με γνωρίζουν καν. Από τότε που έκανα την παύση αυτή, είχα πιο καθαρή σκέψη και περισσότερο χρόνο για να κάνω πράγματα».

Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των μέσων δικτύωσης χρειάζεται μέτρο από τον καθένα ξεχωριστά ώστε να αποκτήσουμε περισσότερη κοινωνική ζωή παρά ψηφιακή.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος