Στις 22 Ιανουαρίου του 2008, έγινε η πρώτη εμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πυρήνες της φωτιάς». Τότε, στόχος της οργάνωσης ήταν η επίθεση με γκαζάκια κατά των τραπεζών. Έκτοτε οι επιθέσεις των Πυρήνων γίνονται με εμπρηστικούς και εκρηκτικούς μηχανισμούς εκτός από τις τράπεζες και σε πολιτικά γραφεία, δικαστήρια, οχήματα διπλωμάτων κι σε όποιον άλλο τομέα εμπλέκεται με τη πολιτική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής αστυνομίας, τα μέλη της οργάνωσης προέρχονται από μία ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και σε συγκεντρώσεις αλλά και σε επεισόδια κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών συλλαλητηρίων την περίοδο 2007 με 2008.

Αφού πέρασαν τρεις μήνες από την πρώτη τους εμφάνιση τον Ιανουάριο οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής παρατήρησαν πως στους Πυρήνες της φωτιάς, μετέχουν μέλη με διεθνή απήχηση και σύνδεση με τους επαναστάτες στο εξωτερικό.

Κάποιες από τις γνωστότερες επιθέσεις τους είναι η βόμβα στο χώρο της Βουλής των Ελλήνων το 2010, η τοποθέτηση βόμβας στο Πεδίο του Άρεως σε χώρο όπου θα γίνονταν προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή λίγο πριν από τις εκλογές του 2009. Επίσης το 2009 άρχισε τις ενέργειες που είναι γνωστές ως «δέματα-βόμβα», σε πρεσβείες της Χιλής, του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ελβετίας και σε διεθνείς οργανισμούς, σε διάφορους ηγέτες κρατών όπως στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με τελευταία βομβιστική ενέργεια το δέμα που αποστάλθηκε στον Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τον περσινό Απρίλιο, φάνηκε να βάζουν στο στόχαστρο τέσσερις αντιπροσωπίες αυτοκινήτων αλλά κι ένα συνεργείο με ιταλικά αυτοκίνητα και ένα με Ι.Χ. της Ελληνοϊταλικής Σχολής στην Αθήνα. Στην προκήρυξή τους, οι Πυρήνες της Φωτιάς, είχαν αναφέρει τότε:

«Χαιρετισμός με φωτιά στους φυλακισμένους Ιταλούς συντρόφους που κατηγορούνται για συμμετοχή στη FAI (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία».

Οι Πυρήνες της φωτιάς, φαίνεται ν’ ακολουθούν μια ιδιαίτερη πορεία πλεύσης, αφού μετά από κάθε εγκληματική πράξη που διαπράττει, αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη, σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, σαν να επρόκειτο για επίτευγμα.

Συγκεκριμένα για το τελευταίο δέμα-βόμβα, δημοσίευσαν τη παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία παραδέχονται πως αυτοί κρύβονται πίσω από τα δέματα αλλά ανακοινώνουν και το σχέδιο τους με τίτλο «ΝΕΜΕΣΙΣ»

Η ανακοίνωση λέει:

« ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΜΕΣΙΣ [ΠΡΑΞΙΣ 2]

9 χρόνια μετά από την πρώτη εμφάνιση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς τον Γενάρη του 2008.

Μετά από περισσότερες από 300 επιθέσεις σε στόχους της κυριαρχίας που είχαν σαν αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε καταστροφές και τη μεταφορά του φόβου στο στρατόπεδο της εξουσίας.

Μετά από περισσότερες από 60 συλλήψεις συντρόφων και άλλων ατόμων, όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν κατηγορηθεί σαν μέλη μας και χιλιάδες χρόνια φυλακής που τους έχουν επιβληθεί.

Μετά από τόσες φορές που υπουργοί και αρχηγοί της αστυνομίας δήλωναν στα media ότι έχουν καταφέρει να μας «εξαρθρώσουν» και ότι «η Σ.Π.Φ. τελείωσε».

Μετά από την ένταξη της Σ.Π.Φ. στις λίστες με τις “τρομοκρατικές” οργανώσεις του State Department στην Αμερική και της Europol στην ΕΕ.

…συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά.

Με τη δημιουργία ενός διεθνούς συνωμοτικού δικτύου πυρήνων της F.A.I. και της Σ.Π.Φ. σε δεκάδες χώρες που πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν αντάρτικες επιθέσεις.

Με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πείσμα για να πλήξουμε δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας.

Πάντα ενάντια στην κοινωνική απάθεια.

Πάντα ενάντια στους δυνάστες της ζωής μας.

Ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Σ.Π.Φ. είναι μια ιδέα και ότι η Iδέα δεν μπορεί να φυλακιστεί γιατί είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Για κάθε σύντροφο στη φυλακή, νέοι σύντροφοι είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση του και να συνεχίσουν στο μονοπάτι της επίθεσης.

Έχουμε ακόμα την οργή…

Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις.

Θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα.

Συντροφικούς χαιρετισμούς στις ομάδες άμεσης δράσης της F.A.I. στη Χιλή και στην Ελλάδα για τη συμβολή τους στο Σχέδιο Νέμεσις.

Εξεγερτικούς χαιρετισμούς στους συντρόφους της F.A.I. στην Ιταλία και στα αιχμάλωτα μέλη της Σ.Π.Φ. στην Ελλάδα που συνεχίζουν αμετανόητοι…

Εμπρός για τη Μαύρη Διεθνή των αναρχικών της πράξης.

Τίποτα δεν τελείωσε
Όλα συνεχίζονται
ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ
Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς/F.A.I.»
Οι ενέργειες της οργάνωσης όμως, βρίσκουν και αθώα θύματα κι αυτό έχει ξεσηκώσει το πλήθος , ακόμα περισσότερο εναντίων της. Η μητέρα μέλους άλλης οργάνωσης με παρόμοιες ενέργειες με αυτές των Πυρήνων, αποκαλεί την οργάνωση «βαλτή» από διάφορα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο πριν από δύο χρόνια, το 2017, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους , αυτή τη φορά με μια προκήρυξη. Στο περιεχόμενό της, υπήρχαν απειλές απέναντι σε δημοσιογράφους αλλά και σε εισαγγελείς και υπογραμμίζουν πως αφιερώνουν τις επιθέσεις τους στη Πόλα Ρούπα και την Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου.

«ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις 6 παρακάτω εμπρηστικές επιθέσεις

Τράπεζα στα Πετράλωνα λίγα στενά δίπλα στην καταναλωτική γειτονιά του Γκαζιού

Εταιρία security FALCON στην κεντρική και πολυσύχναστη Λεωφόρο Κηφισίας. Η εν λόγω εταιρία διαφημίζεται από τα δημοσιογραφικά σκουπίδια της τηλεόρασης

Ταχυδρομικό ταμιευτήριο στην φαινομενικά αστυνομοκρατούμενη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

3 οχήματα διπλωματικού σώματος

Οι πόλεις είναι το θέατρο της ιστορίας. Εκεί δίνει η ζωή την κεντρική της παράσταση μέσα σε πειθαρχημένους κοινωνικούς ρόλους, από νομοταγείς πολίτες μέχρι χαρούμενους σκλάβους πάνω σε αντανακλάσεις ψηφιακών οθονών επικοινωνίας και βιτρινών κατανάλωσης εντός πάντα προκαθορισμένων διαδρομών απ’ τη μισθωτή σκλαβιά στη πληρωμένη διασκέδαση. Κάθε κίνηση μας ελέγχεται απ ‘το άγρυπνο μάτι χιλιάδων καμερών στους δρόμους, ένστολα μπλόκα και μηχανοκίνητες περιπολίες μπάτσων.

Στην τωρινή συνθήκη της οικονομικής κρίσης, μόνο ένα νόμισμα έχει σταθερή αξία ,το νόμισμα του φόβου στα χέρια της εξουσίας. Ο φόβος ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι είμαστε λίγοι και ότι η φυλακή παραμονεύει για όποιον τολμήσει και αμφισβητήσει τις διαταγές της εξουσίας .Η ζωή όμως βιάζεται και δεν περιμένει εκείνους που φοβούνται να την ζήσουν. ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΘΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ.

Μετατρέπουμε τις πόλεις σε πεδίο μάχης και κάνουμε τις νύχτες σύμμαχο για αντάρτικες αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Ναρκοθετούμε με φωτιά τα σύμβολα αυτού του κόσμου που μας κρατούν αιχμαλώτους. Ξέρουμε πως μια καμένη τράπεζα ή ένα πυρολυμένο κρατικό όχημα δεν αρκούν για να φοβηθεί η εξουσία όμως η πραγματική δύναμη των αναρχικών παράνομων ενεργειών είναι ότι μοιάζουν με αντικλείδι. Το αντικλείδι που απελευθερώνει την δύναμη που έχουν οι άνθρωποι όταν εξεγείρονται. Την δύναμη να χτυπήσουν την εξουσία και να ζήσουν επικίνδυνα ελεύθεροι Γι’ αυτό και δημιουργούμε μικρές μαχητικές ομάδες, έτοιμες για δράση εδώ και τώρα. Δεν περιμένουμε ένα πλήθος χωρίς ψυχή ούτε ψάχνουμε προλεταριακά υποκείμενα που το μόνο που ζητούν είναι ένας καλύτερος μισθός. Δεν είμαστε ούτε βοσκοί να μας ακολουθήσουν οι μάζες, ούτε νεκροθάφτες για όσους έχουν θάψει την ζωή τους μέσα στη σιωπή.

Οργανωνόμαστε και συντονιζόμαστε άτυπα τοποθετώντας μια έμπρακτη παρακαταθήκη στον αγώνα ενάντια στην εξουσία του εγκλωβισμού χαλώντας τους ρυθμούς της έννομης τάξης. Αυτοί οι δύσκολοι καιροί δεν λυγίζουν ούτε στο ελάχιστο τις ιδέες μας αλλά τις οξύνουν και τις αναζωπυρώνουν. Μαγειρεύουμε το μίσος μας με συνείδηση και αξιοπρέπεια και όταν δέσει αυτό το μείγμα θα δηλητηριάσει και θα καταστρέψει το σώμα κάθε εισαγγελέα, κάθε δημοσιογράφου ,κάθε μπάτσου, κάθε σεκιουριτά, κάθε ρουφιάνου ,κάθε είδους κομματόσκυλου, κάθε φιλήσυχου πολίτη και γενικά κάθε σκουπιδιού που συνθέτει αυτήν την αποστειρωμένη κοινωνία της ασφάλειας. Κανείς βολεμένος δεν θα αφήσει τα προνόμια του για τον δρόμο της εξέγερσης και αυτό το ξέρουμε καλά. Ο φόβος για την κοινωνική απόρριψη ωθεί στην αδράνεια και στην συντηρητικοποιήση των αναρχικών πρακτικών σε “ενδοκινηματικό” επίπεδο. Τα μέσα μας είναι αμιγώς παράνομα και δεν είμαστε πρόθυμοι να υποστούν καμία διαδικασία κοινωνικοποίησης ώστε να γίνουν αποδεκτά όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν οι αριστεροί-δεξιοί διαχειριστές της εξουσίας και οι ενδοκινηματικοί φιλοεξουσιαστές-υποστηρικτές τους.

Γίναμε αυτό που ονειρευόμασταν από μικρά παιδιά, ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ,που δεν κοιμόμαστε τα βράδια και το μόνο που μας νοιάζει είναι να βάλουμε φωτιές στις νύχτες σας και να σας χαλάμε την γιορτή αποσταθεροποιώντας συστηματικά την μητροπολιτική ομαλότητα .Είμαστε τα παιδιά που τολμούν να ρισκάρουν εκεί που παραμονεύει η τιμωρία και ο εγκλεισμός αποδομώντας τον φόβο σε κάθε του πτυχή. Γιατί στην τελική η αναρχία είναι στην καρδία μας, στο μυαλό μας, σε κάθε σταγόνα αίματος που κυλάει στις φλέβες μας και μέσα στις παράνομες πράξεις μας μακριά από την μικροαστική ηθική και καθαρότητα σας. Μπορεί μερικές φορές το σώμα μας να φυλακίζεται αλλά οι αναρχικές ιδέες μας ποτέ, και θα συνεχίσουν να πράττουν ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα μέσα από την συνεχόμενη ροή των επιθέσεων μας.

Ζούμε σε καιρούς πολέμου και το ξέρουμε καλά .Η έμπρακτη αλληλεγγύη στους έγκλειστους συντρόφους είναι ένα από τα δυνατότερα όπλα στον κοινωνικό πόλεμο που δυστυχώς τείνει να απονοηματοδοτηθεί. Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι με την αλληλεγγύη πρέπει να πραγματώνεται η αναρχική δράση και επίθεση. Δεν στεκόμαστε αλληλέγγυοι ούτε από οίκτο ούτε από φιλάνθρωπους αριστερίστικους συναισθηματισμούς. Στα μάτια των αιχμαλώτων συντρόφων βλέπουμε τους εαυτούς μας εφόσον επιλέξαμε να βρεθούμε στο πεδίο της παρανομίας και της αντάρτικης αναρχικής δράσης.

Και αν στην μάχη αυτή έχουμε απώλειες και συντρόφους στις φυλακές οι αναρχικοί πυρήνες είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Για κάθε μια σύλληψη, νέοι σύντροφοι θα ρίχνονται στην μάχη, για κάθε μια σύλληψη, ένας εμπρηστικός μηχανισμός θα τρεμοπαίζει πριν την ανάφλεξη. Και αυτή η φωτιά δεν θα σβήσει ποτέ…Δημιουργώντας μια αναρχία μέσα στην αναρχία.

Γιατί όπως είπαμε και στην αρχή η ζωή παίζει σε μια αρρωστημένη παράσταση με τον σκηνοθέτη να στήνει στο σκηνικό και να τους ευθυγραμμίζει όλους ανάλογα με το συμφέρον του, τους ηθοποιούς που παίζουν τον ρόλο τους κατά γράμμα και τους παθητικούς θεατές που κοιτάνε προσηλωμένοι ή αν βαριούνται σφυρίζουν αδιάφορα και κοιτάνε σιωπώντας. Σε αυτό όμως το θέατρο κάποιοι δεν αποδεχτήκαμε τον προκαθορισμένο ρόλο μας, είμαστε εμείς που θα σαμποτάρουμε την παράσταση και θα δώσουμε στο έργο σας το δικό μας τέλος. Μην λες πως είμαστε λίγοι, μην λες πως δεν έχουμε αξία γιατί στο τέλος θα κερδίσουμε. ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

ΟΙ ΕΠΙΘΈΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Ε.Α., ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Υ.Γ. Ρουφιάνοι δημοσιογράφοι και εισαγγελείς μην νομίζετε ότι σας έχουμε ξεχάσει .ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΗΣ
Συνωμοσία Πυρήνων Της Φωτιάς/FAI-IRF
Εμπρηστικές Εστίες Αποσταθεροποίησης/FAI-IRF»

Η Οργάνωση, φαίνεται να εξαφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνει την εμφάνισή της ξανά με εντυπωσιακό…τρόπο! Έχουν περάσει 11 χρόνια από τη δημιουργία της, αλλά όπως όλα δείχνουν απασχολεί και θα απασχολεί για πολύ ακόμα την Αντιτρομοκρατική.

Οι μέχρι στιγμής εντοπισμένοι κατηγορούμενοι της οργάνωσης, που κατηγορούνται για κάθε ενέργεια των Πυρήνων της φωτιάς, συγκαταλέγονται και τα «δέματα-βόμβες» είναι οι εξής:

Χρήστος Τσάκαλος: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.500 ευρώ
Γεράσιμος Τσάκαλος: 21 χρόνια κάθειρξης και εννέα μήνες, 1.200 ευρώ
Μιχάλης Νικολόπουλος: 20 χρόνια κάθειρξης
Γιώργος Νικολόπουλος: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.200 ευρώ
Δαμιανός Μπολάνο: 24 χρόνια κάθειρξης και δυο μήνες, 1.200 ευρώ
Παναγιώτης Αργυρού: 19 χρόνια κάθειρξης και εννέα μήνες, 1.300 ευρώ
Γιώργος Πολύδωρος: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ
Όλγα Οικονομίδου: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ
Θεόφιλος Μαυρόπουλος: 25 χρόνια κάθειρξης, 1.200 ευρώ
Κωνσταντίνος Σακκάς: 16 χρόνια κάθειρξης (καταζητείται)
Αλέξανδρος Μητρούσιας: 14 χρόνια κάθειρξης
Γιώργος Καραγιαννίδης: 14 χρόνια κάθειρξης
Ιωάννης Μιχαηλίδης: 5 χρόνια φυλάκισης
Δημήτρης Πολίτης: 6 χρόνια φυλάκισης

Μπορεί μέσω αυτών των αποτρόπαιων πράξεων να θέλουν να εκφράσουν την αδικία που αισθάνονται λόγω των πολιτικών συμφερόντων, έχουν όμως αντίκτυπο σε ολόκληρη τη κοινωνία.

Κλεοπάτρα Καρδολάμα, Δημοσιογράφος