Έτσι δεν είναι; ανακυκλώσιμο υλικό για πολλαπλές χρήσεις, πουλιέται όσο κι όσο, μια σάρκα, όμορφο περιτύλιγμα, κουφάρι άδειο από συναισθήματα και σκέψεις, άβουλο, κι όμως νιώθει κι ότι νιώθει δε φαίνετε, είναι ότι απομένει από τον άνθρωπο που είναι μια φυλακή που η ψυχή παραμένει ελεύθερη. Αμαρτίες που σκοτεινιάζουν τη ψυχή..

14914816_1361263317220271_813186493_n

«Παρθένα, όμορφη, 12 χρονών… Η τιμή της έφτασε τις 12.500 δολάρια και θα πουληθεί σύντομα». Μια αγγελία που παγώνει το αίμα, αποτελεί πλέον καθημερινή υπόθεση, γραμμένη σε απλά αραβικά, μέσω της εφαρμογής Τelegram εμφανίστηκε σε κρυπτογραφημένη (άρα προστατευόμενη από την πρόσβαση ειδικών υπηρεσιών) , δίπλα σε αγγελίες για γατάκια, όπλα και στρατιωτικό υλικό. Πηγή ένας ακτιβιστής που δρα για λογαριασμό των Γιαζίντι, εθνική μειονότητα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από όλους από τη λαίλαπα του Ισλαμικού Κράτους και την παρέδωσε στο Associated Press.

14914814_1361263387220264_376558168_n

Πάνω από 3000 γυναίκες και κορίτσια εξαφανίστηκαν και έγιναν σκλάβες από τότε που οι Τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο βόρειο Ιράκ, στα χωρία Μοσούλη και Γιαζίντι, με σκοπό να αφανίσουν την μειονότητα όπου μιλά κουρδικά και πιστεύει σε έναν άλλο θεό.

Η ανθρωπότητα είχε παγώσει στο άκουσμα μιας κοπέλας, στο τηλεφώνημα που μεταδόθηκε από το BBC, που την  άρπαξαν μετά τη  μεγάλη φυγή στα όρη Σιντζάρ : «Με έχουν βιάσει 30 φορές και δεν έχει φτάσει καν μεσημέρι. Δεν έχω δύναμη να πάω ούτε στην τουαλέτα. Αν ξέρετε που είμαστε, σας παρακαλώ βομβαρδίστε μας! Δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό. Θα αυτοκτονήσω έτσι κι αλλιώς  κι άλλες αυτοκτόνησαν σήμερα το πρωί.>>

14885798_1361263350553601_920197249_n

3000 ψυχές που χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα, βιάζοντας και βασανίζοντας τες, άλλες  τις πουλάνε, τις ανταλλάσσουν όταν τις βαρεθούν ή τις δίνουν δώρο σε κάποιον «εμίρη» για μια υποτιθέμενη πολεμική του επιτυχία.

Η ιστορία της Lamiya Aji Bashar

Η γυναίκα που προσπάθησε να αποδράσει τέσσερις φορές μέχρι που τα κατάφερε, κατευθυνόμενη προς την περιοχή που ελέγχεται από το Ιρακινό κράτος, κυνηγημένοι από τους Τζιχαντιστές. Κατά την φυγή της έπεσε σε ναρκοπέδιο, οπού εξερράγη μια νάρκη και σκότωσε τις συντρόφους της που έτρεχαν δίπλα της, την 8χρονή Αλμάς και την 20χρονή Κατερίνα. Από την έκρηξη την έσωσε ο λαθρέμπορος που προσπαθούσε να την εξαγοράσει μη προλαβαίνοντας όμως  να σώσει την όραση της έμεινε τυφλή στο δεξί της μάτι.    

«Ακόμη κι αν έχανα και τα δύο μου μάτια θα άξιζε τον κόπο, μόνο που σώθηκα απ’ αυτούς…»

Καλοκαίρι του 14 ήταν όταν την απήγαγαν από ένα χωριό δίπλα στην πόλη Σιντζάρ.  Οι γονείς της ήταν ήδη νεκροί και η εννιάχρονη αδερφή της Mayada είναι και εκείνη κάπου σκλάβα.

14877277_1361263270553609_1101692168_n

Οι περιγραφές της Lamiya για τα βιώματα της εκεί σοκάρουν, την έκαναν πάσα από τον ένα μαχητή στον άλλο, την έδερναν και την βίαζαν επανειλημμένα.

Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, κατάφερε να γλυτώσει από τα χέρια τους, πλέον δίνει αγώνα για να αφυπνίσει συνειδήσεις ανά τον κόσμο. Φοιτήτρια τότε, ζούσε στο χωριό Κοτσό όταν τους περικύκλωσαν οι τζιχαντιστές, σκότωσαν 312 άντρες και πήραν όλες τις γυνάικες σκλάβες, <<σαμπία>> όπως τις λένε. Οδηγήθηκαν στη Μοσούλη και μοιράστηκαν στους μαχητές. Κάποιες αυτοκτόνησαν αλλά εκείνη δεν το σκέφτηκε καν «Δεν ήθελα να αυτοκτονήσω – αλλά ήθελα να με σκοτώσουν. Δεν θεωρούν καν τις γυναίκες ανθρώπους. Μας είχαν κάτω κι απ’ το ζώο – δεν αξίζαμε τίποτα.«Μας έβαζαν να προσευχηθούμε και μετά μας βίαζαν. Βίαζαν τα κορίτσια κατά ομάδες. Έκαναν όσα δεν μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους»

14877829_1361263343886935_1030896859_n
”Σε ένα κτίριο ήταν χιλιάδες οικογένειες και παιδιά. Ένας από αυτούς ήρθε σε μένα. Ήθελε να με πάρει. Κοιτούσα στο πάτωμα. Είχα πετρώσει. Όταν κοίταξα πάνω, είδα έναν τεράστιο άνδρα. Έμοιαζε με τέρας. Έκλαψα. Φώναξα “είμαι πολύ νέα και είσαι τεράστιος”. Με χτύπησε, με κλώτσησε και με έδειρε. Και λίγα λεπτά αργότερα, άλλος ένας άνδρας ήρθε. Κοιτούσα ακόμα στο πάτωμα. Είδα ότι ήταν λίγο μικρότερος. Τον ικέτεψα, τον παρακάλεσα να με πάρει. Φοβόμουν απίστευτα τον πρώτο. Αυτός που με πήρε μου ζήτησε να αλλάξω θρησκεία. Αρνήθηκα. Μου ζήτησε να βγάλω τα ρούχα μου. Με έβαλε σε ένα δωμάτιο με φρουρούς και μετά προχώρησαν στο έγκλημά τους μέχρι που λιποθύμησα». «Συνέχιζαν να διαπράττουν εγκλήματα πάνω στο σώμα μου, μέχρι που έχασα τις αισθήσεις μου. Οι Daesh είναι περήφανοι για αυτά που κάνουν στους Γιαζίντι «Τις χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες. Δεν αφήνουν να το σκάσουν. Ίσως τις σκοτώσουν. Που είναι ο κόσμος απέναντι σε όλα αυτά; Που είναι η ανθρωπότητα;»

Δηλώσεις της Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Τα smartphones έχουν μετατραπεί στο δεξί χέρι του Ισλαμικού κράτους, τα χρησιμοποιούν ως μέσο να πουλάνε τα κορίτσια όπως δήλωσε από πηγές του ένας ακτιβιστής, ο οποίος καταγράφει τις αγοραπωλησίες, αποκρύπτοντας  το όνομα του για ευνόητους λόγους.  Ο ακτιβιστής εμφάνισε στοιχεία σε πραγματικό χρόνο. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται είναι το  Telegram, το Facebook και λιγότερο το WhatsApp.

%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2016-10-31-8-07-12-%ce%bc%ce%bc

Όπως δήλωσε: Και το WhatsApp και το Telegram είναι ιδιοκτησίας Facebook και χρησιμοποιούν end-to-end encryption, κρυπτογράφηση από την πηγή µέχρι τον προορισµό,  για να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Δεδομένου ότι απαγορεύεται η ηλεκτρονική διαβίβαση κρυπτογραφημένων δεδομένων, οι δύο εταιρίες έχουν δηλώσει πως θεωρούν ύπατη αξία την προστασία των προσωπικών συζητήσεων και δεδομένων και πως οι ίδιες δεν έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο των χρηστών.

Έχουμε μηδενική ανοχή προς τέτοιες συμπεριφορές και απενεργοποιούμε λογαριασμούς  όταν μας παρέχονται αποδείξεις για δραστηριότητα που παραβιάζει τους όρους μας. Παροτρύνουμε τους χρήστες να χρησιμοποιούν τα εργαλεία αναφοράς όταν συναντούν τέτοιες πρακτικές» λέει στο AP ο Matt Steinfeld, εκπρόσωπος της WhatsApp.

%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2016-10-31-8-06-30-%ce%bc%ce%bc

Θα αντικρίσουν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι έναν άλλο θεό;

Αυτή τη στιγμή πάνω από 3000 γυναίκες, με παιδιά ή οι ίδιες παιδιά, ζουν την απόλυτη φρίκη στα χέρια των Τζιχαντιστών. Οι πιθανότητες να σωθούν όλο και λιγοστεύουν καθώς οι τζιχαντιστές ξέρουν πώς να κρατήσουν μακρία τα κυκλώματα διάσωσης και κρατάνε τις κοπέλες με κάθε κόστος, όπως δηλώνει ο Andrew Slater του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Yazda, που καταγράφει τα εγκλήματα των Γιαζίντι και δίνει καταφύγιο σε όσους καταφέρουν να αποδράσουν.

Η διοίκηση του Ιρακινού Κουρδιστάν χρηματοδοτεί φτωχές οικογένειες για να πληρώσουν σε λαθρέμπορους  ή και απευθείας λύτρα σε τζιχαντιστές για να σώσουν τα κορίτσια και τις γυναίκες τους. Είχε χρειαστεί να πληρώσουν έως και 15000 δολλάρια αλλά πλέον η κυβέρνηση του αυτόνομου μορφώματος έχει πληγεί από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Με πληροφορίες από: Associated Press, New York Times, New York Post, BBC

Για τον ΕΟΕ, Εύη Λαζάρου, Δημοσιογράφος