Η Ισλανδία αποφάσισε να αντιγράψει την Ινδία, Κίνα, Κιργιστάν και Ν.Αφρική και να δημιουργήσει 3D (τρισδιάστατες) διαβάσεις πεζών. Στόχος είναι να δημιουργείται η αίσθηση στους οδηγούς πως υπάρχει κάτι περίεργο στο δρόμο και να κόβουν ταχύτητα.

Η εφαρμογή της πρωτοβουλίας αυτής ξεκίνησε από την πόλη Ísafjörður με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η οπτική ψευδαίσθηση στις διαβάσεις εξασφαλίζει την προσοχή των οδηγών και συνεισφέρει στη μείωση των ατυχημάτων ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, το φόβο των πεζών. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η εταιρία εξασφάλισε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την αστυνομία και το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή. Έτσι λοιπόν στο μικρό ισλανδικό ψαροχώρι οι πεζοί νοιώθουν ότι περπατούν στον αέρα και οι οδηγοί επιβραδύνουν ταχύτητα αφού η οδική οφθαλμαπάτη δίνει την αίσθηση ότι στο δρόμο ”επιπλέουν” ζέβρες.

Κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου προέκυψε πως οι οδηγοί πράγματι ”τρόμαζαν” μπροστά στις τρισδιάστατες διαβάσεις και μείωναν την ταχύτητά τους, ενώ ενδιαφέρον είναι πως αυτό συνέβαινε και με όσους περνούσαν συνεχώς από τους συγκεκριμένους δρόμους. Παρότι θα περίμενε κανείς να έχουν συνηθίσει την παρουσία τους. Επίσης, οι τοπικές αρχές επισημαίνουν ότι οι καινοτόμες διαβάσεις δεν αναβαθμίζουν μόνο την οδική ασφάλεια αλλά λειτουργούν και σαν έργα τέχνης δρόμου (street art).

Άλλη μία αξιοσημείωτη περίπτωση αξιοποίησης των οπτικών εφέ στο όνομα της οδικής ασφάλειας είναι η περίπτωση στο Βανκούβερ του Καναδά, όπου οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με εικονικά τρισδιάστατα ”παιδιά” που μοιάζουν σαν να παίζουν στη μέση του δρόμου και αυτομάτως ο οδηγός συμπεριφέρεται πιο προσεχτικά. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε αυτά τα μέτρα και για τους δικούς μας δρόμους!

Λευτέρης Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος