Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του ρωσικού διαστημοπλοίου Soyuz από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν .Προορισμός του Soyuz είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), ενώ το πλήρωμα του διαστημοπλοίου συγκροτούν ο Ρώσος Ρόμαν Ρομανένκο, ο Αμερικανός Τόμας Μάρσμπερν και ο Καναδός Κρις Χάντφιλντ. Το πρόγραμμα προβλέπει να συναντηθούν με τους Ρώσους Όλεγκ Νοβίτσκι και Γιεβγκένι Τερέλκιν, καθώς και με τον Αμερικανό Κέβιν Φορντ που βρίσκονται ήδη εκεί από τις 25 Οκτωβρίου.

Οι συμμετέχοντες αλλά και η διεθνής επιστημονική κοινότητα ελπίζουν στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος που θα είναι ικανό να αποστέλλει πίσω στη γη, χρήσιμες πληροφορίες δια την πρόβλεψη διάφορων φυσικών φαινομένων, προς αποφυγή, μεγάλης κλίμακας καταστροφών, όπως αυτές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Santi στις ΗΠΑ, οι οποίες κοστίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι αστροναύτες αναμένεται να διενεργήσουν 50 πειράματα.

Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός πως πλέον οι ΗΠΑ καταβάλουν το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, για κάθε αστροναύτη τους που αποστέλλεται στο διάστημα και πιο συγκεκριμένα στον ISS , μετά την απόφαση του Κογκρέσου για μείωση των διαστημικών δαπανών που οδήγησαν την ΝΑΣΑ στην απόφαση , να αποσύρει τα διαστημικά της λεωφορεία.