Η χώρα, η οποία το τελευταίο μισό του αιώνα παραδίδει “σεμινάρια”του πόσο καλά έχει μάθει να “τρώει” τα παιδιά της, υπό τον μανδύα της οικονομικής κρίσης, επεκτείνει τα όρια του “μπουφέ” της και στον Αθλητισμό.

Παρά τον μίζερο αέρα που αποπνέει η Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, υπάρχουν άτομα σαν τον Λευτέρη Πετρούνια, την Βασιλική Μιλλούση, την Άννα Κορακάκη και αμέτρητα άλλα υποδείγματα αθλητών, οι οποίοι κρατούν ψηλά την “σημαία” της ελπίδας και αποδεικνύουν περίτρανα πως το αθλητικό ιδεώδες και το ολυμπιακό πνεύμα καλά κρατούν σε αυτόν τον τόπο, ο οποίος παρά τα αμέτρητα εμπόδια και δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει, συνεχίζει να γεννά πρωταθλητές.

Και οι πρωταθλητές όμως, εκτός από τις δάφνες νίκης, σε περίπτωση που επιτύχουν, έχουν ανάγκη και από την κατάλληλη υποστήριξη για τον αγώνα τους, τόσο ψυχολογική…όσο και οικονομική.

Αυτή η τελευταία στήριξη, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως αποτελεί περιττή πολυτέλεια για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, και η “κάνουλα” φαίνεται να κλείνει ολοένα και περισσότερο. Παρά την αδιαφορία της πολιτείας όμως υπάρχουν αρκετοί χορηγοί και σπόνσορες που δείχνουν την απαιτούμενη “καλή θέληση” και αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα έξοδα και τις βοήθειες, μπροστά στις οποίες οι αρμόδιοι σφυρίζουν “κλέφτικα”, για τους Έλληνες αθλητές, με αποτέλεσμα να γλιτώνουμε τον απόλυτο εξευτελισμό (μη συμμετοχή αθλητών κλπ) στο “παρά πέντε”. …Όλα όμως τα ωραία κάποτε τελειώνουν ή υπάρχουν και “άτυχες” στιγμές, όπου χορηγοί δεν εμφανίζονται ποτέ και οι αθλητές, ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ, αναγκάζονται να ταξιδέψουν στα διάφορα meeting με, άκουσον άκουσον, ΔΑΝΕΙΚΑ!

Ας το κάνουμε όμως πιο απλό…

Από την μία, οι θεατές του Μπακού χορεύουν Ζορμπά στους ρυθμούς του ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ Λευτέρη Πετρούνια. Από την άλλη, ο κορυφαίος, στο αγώνισμα των κρίκων, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες Αθλητές, δεν νιώθουν απλώς, αλλά είναι εντελώς ξεχασμένοι από την Πολιτεία και από κάθε χορηγό.

 

 

 

 

 

Τη ίδια ώρα, με μία άκρως προκλητική ανάρτηση του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ακόμα μία διάκριση από τον Λ. Πετρούνια που συνεχίζει να μας προσφέρει μοναδικές χαρές. Συγχαρητήρια για το χρυσό στο παγκόσμιο της ενόργανης!»

Για να λάβει την πλέον συγκρατημένη, παρόλα αυτά αποστομωτική, απάντηση από τον ίδιο τον Πετρούνια:

«Ευχαριστώ πολύ, το ενδιαφέρον σας με τιμά. Πιστέψτε με ότι εάν μας βοηθήσετε περισσότερο (γνωρίζοντας τη δυσκολία των καιρών) θα καμαρώσετε πολλούς περισσότερους»

Τι εννοεί άραγε ο Έλληνας Πρωταθλητής όταν αναφέρει την λέξη “βοήθεια”;

Η απάντηση απλή, αν και δύσκολη να την “χωνέψει” κανείς’

Μην μας έχετε ξεγραμμένους! Στηρίξτε την προσπάθειά μας και οι επιτυχίες θα είναι αμέτρητες! Μην μας αναγκάσετε να παρατήσουμε το όνειρό μας, όπως χιλιάδες άλλοι νέοι σε αυτή την χώρα…” εννοούσε με το σχόλιό του ο Έλληνας πρωταθλητής, ο οποίος ίσως έχει λάβει την κατάλληλη παιδεία, η οποία δεν του επέτρεψε να “ξεκατινιαστεί” (Με το δίκιο να βρίσκεται 100% μαζί του) δημοσίως…

Επόμενος σταθμός για τους Έλληνες αθλητές, το παγκόσμιο κύπελλο στην Ντόχα. Ίσως εκείνοι που πρέπει θορυβήθηκαν από την δημόσια κατακραυγή και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και να λάβουν τα μέτρα τους…

Οι φοιτητές της Ιατρικής και της Φυσικής έχουν την “δυνατότητα” να κυνηγήσουν το όνειρό τους στο εξωτερικό και να αφήσουν πίσω τους το “σάπιο” κράτος, το οποίο προσπαθεί να τους κατασπαράξει, οι αθλητές όμως ίσως είναι αναγκασμένοι ακόμη και σε παραίτηση από αυτό, το οποίο έχουν μάθει να αγαπούν, και έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής τους, καθώς ο πρωταθλητισμός αποτελεί τρόπο ζωής, από μικρή ηλικία.

Η Πολιτεία έχει την ευκαιρία να γίνει αρωγός σε μεγάλες επιτυχίες, τις οποίες και θα έχει δικαίωμα να καρπωθεί στο μέλλον, ή να αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών. Στο χέρι της είναι ποιο από τα δύο θα επιλέξει.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος.