Μέτρο για την προσωρινή απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία επέβαλε η Αμερική, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, η οποία χαρακτήρισε το μέτρο αυτό ως «παράλογο».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δημοσίευσε λεπτομέρειες για το ετήσιο νομοσχέδιο του έτους 2018-2019. Το νομοσχέδιο προβλέπει να χρησιμοποιηθούν 717 δις. δολάρια για τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας , ενώ περιλαμβάνει μέτρα και για τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και Κίνα, αλλά και την επιβολή μέτρου , ώστε να σταματήσει η προσωρινή πώληση όπλων στη Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής θα συζητήσει άμεσα την έγκριση του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ (NDAA). Μάλιστα, tο κογκρέσο χρησιμοποιεί το NDAA, για να θέσει τις πολιτικές που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η χρηματοδότηση. Επίσης, μέσω του νομοσχεδίου, η επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Άμυνας να δημιουργήσει μία έκθεση για το Κογκρέσο, αναλύοντας τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και Τουρκίας. Μέχρι να ελευθερωθεί η έκθεση θα σταματήσει προσωρινά η πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, o Μεβλέτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν, για την προσωρινή απαγόρευση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα του από τις ΗΠΑ, είναι λανθασμένη. Τόνισε, επίσης, ότι αυτές οι πρακτικές δεν αρμόζουν σε συμμαχικές χώρες.

Αν και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι, λόγω του ΝATO, οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα. Η Τουρκία, όπως σημειώνεται στο Reuters , υποστηρίζει την προσπάθεια των ΗΠΑ έναντι του Ισλαμικού Κράτους, ανησυχεί όμως με την υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές στη Συρία.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος