Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς συνεδρίασε στη Μανάμα του Μπαχρέιν στις 24 Ιουνίου- 4 Ιουλίου 2018, υπό την προεδρία του Shaikha Haya Bint Rashed al-Khalifa του Μπαχρέιν.Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα διεξαχθεί στην πόλη του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Κατά την διάρκεια της παρούσας συνεδρίασης, η Επιτροπή κατέγραψε και προσέθεσε 19 νέα μνημεία στην Παγκόσμια Λίστα Κληρονομιάς, εκ των οποίων τα 13 είναι πολιτιστικής κληρονομιάς , τα τρία φυσικής κληρονομιάς και τα άλλα τρία μικτής, δηλαδή και φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, ενέκρινε την επέκταση ενός φυσικού μνημείου, ήτοι την Κοιλάδα του Bikin River στη Ρωσία. Προστέθηκαν τα εξής μνημεία:

1. Οι κυνηγότοποι των Ινουίτ Aasivissuit-Nipisat στην Γροιλανδία: Βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο στο κέντρο της Δυτικής Γροιλανδίας και περιέχει ιστορικά απομεινάρια που χρονολογούνται 4.200 χρόνια πίσω.
2. Η Όαση Αλ-Άχσα στη Σαουδική Αραβία: Βρίσκεται στην Αραβική Χερσόνησο και είναι μια σταθερή περιουσία που αποτελείται από κήπους, κανάλια, πηγές, πετρελαιοπηγές, λίμνη αποξήρανσης, αλλά και ιστορικά κτήρια, αστικά κατασκευασμένα μνημεία και αρχαιολογικά.
3. Η αρχαία περιτειχεισμένη πόλη της Καλχάτ στο Ομάν: Βρίσκεται στη ανατολική ακτή του Σουλτάνου του Ομάν, περιλαμβάνει την αρχαία πόλη της Καλχάτ, περιτριγυρισμένη από εσωτερικά και εξωτερικά τείχη όσο και από περιοχές πάνω από τους προμαχώνες όπου οι νεκροπόλεις κείνται.
4. Ο αρχαιολογικός χώρος του Hedeby στη Γερμανία: Αποτελείται από απομεινάρια ενός εμπορικού κέντρου ή πόλης εμπορίου, αποτελούμενος από μονοπάτια δρόμων, κτήρια, κοιμητήρια και ένα λιμάνι που χρονολογείται στα τέλη του 1ου με αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.
5. Η πόλη του Χαλιφάτου, Μεντίνα Αζαχάρα, στην Ισπανία: Χτίστηκε στα μέσα του 10ου αιώνα μ.Χ από την δυναστεία των Umayyad, ως η πρωτεύουσα του Χαλιφάτου της Cordoba.
6. To Γκεμπεκλί Τεπέ στην Τουρκία: Βρίσκεται στα Germus όρη της νοτιο-ανατολικής Ανατολής και αντιπροσωπεύει τις μνημειώδεις κυλινδρικές και ορθογώνιες μεγαλιθικές δομές, τις οποίες σήκωσαν οι κυνηγοί-συλλέκτες κατά την προ-Κεραμική Νεολιθική εποχή (9.600-8.200 π.Χ).

7. Το νησί Κιούτσου στην επαρχία Ναγκασάκι στην Ιαπωνία: Τα δώδεκα συνθετικά στοιχεία του μνημείου αποτελούνται από δέκα χωριά, το Hara Castle και έναν καθεδρικό ναό (16ος-19ος αιώνας μ.Χ).
8. Η ιταλική πόλη της Ιβρέας: Βρίσκεται στη περιοχή Piedmont και υπήρξε το πιο πρόσφορο έδαφος για τον κατασκευαστή γραφομηχανών, αριθμομηχανών και υπολογιστών, ονόματι Olivetti.
9. Ο Καθεδρικός Ναός Νάμπουργκ στη Γερμανία: Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1028 και αποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο της μεσαιωνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής.
10. Τα βουδιστικά ορεινά μοναστήρια στην Κορέα: Βρίσκονται στις νότιες επαρχίες της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ ο χωρικός κανονισμός των επτά ναών που αποτελούν το μνημείο εγκαθιδρύθηκαν από τον 7ο-9ο αιώνα μ.Χ.
11. Οκτώ αρχαιολογικές τοποθεσίες στο Ιράν: Βρίσκονται σε τρεις γεωγραφικές περιοχές της νοτιανατολικής επαρχίας του Fars, οι οποίες είναι οι Firuzabad, Bishapur και Sarvestan.Χρονολογούνται στα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας του Sassanian. ( 224-658 μ.Χ)
12. Ο οικισμός Thimlich Ohinga στην Κένυα: Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης Migori στην περιοχή της λίμνης Victoria και είναι ένας πετρόχτιστος οικισμός που χρονολογείται μάλλον στον 16ο αιώνα μ.Χ.
13. Η βικτοριανή βοτθική και Art Deco αρχιτεκτονική της Μουμπάι στην Ινδία: Αποτελεί παγκόσμιο εμπορικό κέντρο και περιλαμβάνει ινδικά στοιχεία που ταιριάζουν στο περιβάλλον, περιέχοντας μπαλκόνια και βεράντες, ενώ τα σύνολα Art Deco με τα σινεμά και τοπικά κτίρια συνθέτουν ένα μοναδικό στυλ της πόλης, περιγραφόμενο ως Indo-Deco.

Στα φυσικά μνημεία περιλαμβάνονται:
14.Τα βουνά Barberton Makhonjwa στη Ν. Αφρική
15. Η οροσειρά Chaîne des Puys – Limagne στην Κεντρική Γαλλία
16. Το όρος Fanjingshan στην Κίνα

Στα μικτά περιλαμβάνονται:
17. Το εθνικό πάρκο Chiribiquete στην Κολομβία
18. Το δάσος Pimachiowin Aki στον Καναδά
19. Η κοιλάδα του Tehuacán-Cuicatlán Valley στο Μεξικό

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος