Θύματα απάτης συνεχίζουν να πέφτουν εκατοντάδες πολίτες, καθώς δέχονται κλήσεις και μηνύματα (sms) από τηλεφωνικούς αριθμούς προερχόμενους από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τις Μαλδίβες, την Αλγερία και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τις οποίες πολλοί συνδρομητές τηλεφωνίας έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις που προέρχονται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τις Μαλδίβες, με κωδικούς κλήσης (+387) και (+960) αντίστοιχα.

Επίσης, πραγματοποιούνται τηλεφωνήματα από Αλγερία(+213), Ναούρου(+674), Εσθονία(+372), Κονγκό(+242) καθώς και από το Δορυφορικό Δίκτυο GlobalStar(+881).

Το πρόβλημα δημιουργείται εάν ο συνδρομητής πραγματοποιήσει εξερχόμενη κλήση προς τον αριθμό από τον οποίο δέχθηκε αναπάντητη κλήση ή και μήνυμα. Τότε ενεργοποιείται μηχανισμός ο οποίος μεταφέρει τα λεφτά από την κλήση σε συγκεκριμένο λογαριασμό.

Βάσει αυτών των περιστατικών, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που λάβουν παρόμοιες κλήσεις ή και μηνύματα έτσι ώστε να αποφύγουν μία πιθανή οικονομική εξαπάτηση.

Καλούνται να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις στους άγνωστους αυτούς διεθνείς αριθμούς υψηλής χρέωσης από τους οποίους δέχονται ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα και να τους διαγράφουν άμεσα από τη συσκευή τους.

Για τα παραπάνω αλλά και για ανάλογα περιστατικά μπορείτε να επικοινωνείτε, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

– Τηλέφωνο : 11188 ή 210-6476959 – Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr – Facebook: www.facebook.com/cyberkid.gov.gr – Twitter: @cyberalertGR – Μέσω της εφαρμογής Feelsafe για φορητές συσκευές

Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος: – Τηλέφωνο: 2310-388772 – Email: ydheve@cybercrimeunit.gov.gr

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος