Προς πώληση μία ολόκληρη πόλη

Όλοι οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν την καλύτερη δυνατή αγορά μιας κατοικίας που να πληρεί τις προϋποθέσεις τους. Κάποιοι αναζητάνε μέχρι και δύο σπίτια. Για όσους όμως δεν τους φτάνει αυτό μπορούν να αγοράσουν την δική τους πόλη. Όσο περίεργο και να ακούγεται, μία δική σας πόλη φάντασμα.

Το «Lake Waitaki Village» βρίσκεται περίπου 180 χλμ βόρεια της πόλης Ντούνεντιν, στο νότιο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας, και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 2,8 εκατ. δολάρια για να το αποκτήσουν. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 για να στεγαστούν εργαζόμενοι σε φράγμα στην περιοχή, καθώς και τις οικογένειές τους. Στα τέλη του 1980, όμως, το φράγμα αυτοματοποιήθηκε και οι εργαζόμενοι άρχισαν σιγά-σιγά να φεύγουν από την περιοχή. Ωστόσο, το «Lake Waitaki Village» δεν μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Τα οκτώ σπίτια, το εστιατόριο και το κύριο κατάλυμα -με αίθουσα μπιλιάρδου και κουζίνα εστιατορίου- βρίσκονται σε ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση. Την ίδια ώρα, υπάρχουν γκαράζ που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετά αυτοκίνητα και πολλά.

Η Κέλι Μιλμίνε, Νεοζηλανδή μεσίτρια που είναι υπεύθυνη για την πώληση της πόλης, υπογραμμίζει ότι: Οι τουριστικές δυνατότητες του νησιού έχουν μόλις αρχίσει να γίνονται αντιληπτές». Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετο πρόβλημα στην εξεύρεση αγοραστή, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας απαγόρευσε στους ξένους επενδυτές να αγοράζουν σπίτια τον Αύγουστο, σε απάντηση στις αυξανόμενες τιμές κατοικιών. Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να επιτρέπεται να αγοράζουν γη μέσω του γραφείου επενδύσεων στο εξωτερικό ή αν είναι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας και ξοδεύουν 183 ημέρες ετησίως στη χώρα, σύμφωνα με τον Guardian.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος