Πόσο ζουν τα ζώα;

ΦΩΤΟ ΑΡΘΡΟΥ

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε πόσα χρόνια ζει κάθε ζώο αλλά τις περισσότερες φορές δεν περνάει καν απ’ το μυαλό μας ίσως γιατί το θεωρούμε δεδομένο σε συνδυασμό με τη δική μας ζωή και περνάει απαρατήρητο. Ο χρόνος που ζει κάθε ζώο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το αν ζει ελεύθερο ή σε αιχμαλωσία, η ράτσα του ακόμα και οι εποχές, δείγματα αντιπροσωπευτικά και για τους ανθρώπους. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα!

ΦΩΤΟ 1

Μια πεταλούδα ζει κατά μέσο όρο λιγότερο από μια εβδομάδα. Μερικές πεθαίνουν σε λίγες μόλις ώρες, ενώ άλλες ζουν μέχρι και οκτώ μήνες, ανάλογα με το κλίμα, ξεχειμωνιάζουν και περιμένουν να ζευγαρώσουν την επόμενη άνοιξη. Καμία πάντως πεταλούδα δε ζει πάνω από ένα χρόνο.

ΦΩΤΟ 2

Ποιος δεν αηδιάζει στην όψη της; Ο καιρός που ζει ξεχωρίζει απο είδος σε έιδος. Η Γερμανική κατσαρίδα ζει μέχρι και έξι μήνες, η Αμερικάνικη 1.5 χρόνο, ενώ η Ασιάτικη μπορεί να φτάσει τα 2 χρόνια ζωής!

ΦΩΤΟ 3

Η διάρκεια ζωής ενός μυρμηγκιού εξαρτάται από το ρόλο του αφού εκεί επικρατεί αυστηρός καταμερισμός αρμοδιοτήτων. Ένα μυρμήγκι εργάτης ζει κατά μέσο όρο 6 με 12 εβδομάδες ενώ η βασίλισσα ζει ακόμα και δεκαετίες ασχολούμενη αποκλειστικά με το ζευγάρωμα και τη φροντίδα των αβγών.

ΦΩΤΟ 4

Τα ποντίκια ζουν συνήθως 15 με 18 μήνες ενώ οι αρουραίοι δεν ξεπερνούν τους 6 μήνες ζωής.
ΦΩΤΟ 5

Οι άγριοι λαγοί έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου 3 χρόνια. Τα κατοικίδια όμως ζουν κατά μέσο όρο εώς και 6 χρόνια.

ΦΩΤΟ 6

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το πόσο ζει ένας βάτραχος στη φύση, σε αιχμαλωσία ζουν κατά μέσο όρο από 4 εώς και 15 έτη ανάλογα με το είδος τους.

DCF 1.0

Τα φίδια στη φύση συνήθως ξεπερνούν τα 10 χρόνια ζωής ενώ κάποια είδη, όπως το νερόφιδο, μπορεί να φτάσει εώς και τα 30 χρόνια.

ΦΩΤΟ 8

Είναι ο βασιλιάς των ζώων και όμως το προσδόκιμο ζωής του στην άγρια φύση δεν ξεπερνάει τα 10 με 14 έτη. Σε αιχμαλωσία ζει συνήθως μέχρι τα 20 του χρόνια.

ΦΩΤΟ 9

Σε άριστες συνθήκες οι κότες της αυλής μας μπορεί να ζήσουν από 5 εώς 7 χρόνια, συχνά ακόμα περισσότερο. Κάποιες καταγραφές λένε πως οι κότες μπορούν να ζήσουν κοντά στα 10 έτη με το ρεκόρ της γηραιότερης κότας να το κατέχει η περίφημη Ματίλντα, η κότα που έζησε 16 ολόκληρα χρόνια!

ΦΩΤΟ 10

Ένα οικόσιτο άλογο ζει περίπου 25 με 30 χρόνια. Αν και όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο, ορισμένα άλογα φτάνουν και ξεπερνούν ακόμη και τα 40 έτη.

ΦΩΤΟ 11

Οι συμπαθέστατοι και φλύαροι ανάλογα με το είδος παπαγάλοι έχουν μεγάλη απόκλιση από είδος σε είδος. Αυτοί που ζουν στην άγρια φύση στα δάση του Αμαζονίου όπως οι Κοκατού φτάνουν μέχρι και 75 χρόνια ζωής, ενώ τα γνωστά οικόσιτα παπαγαλάκια μπορούν να ζήσουν από 15 εώς και 25 έτη γεγονός πραγματικά εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε το μέγεθος τους.

ΦΩΤΟ 12

Όσον αφορά τις αρκούδες, οι καφέ, οι πολικές αλλά και τα πάντα, το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται από 15 εώς και 30 έτη, με την αιχμαλωσία να μη παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκλιση για κάθε είδος.

ΦΩΤΟ 13

Στα 35 τους χρόνια οι γορίλες αρχίζουν να δείχνουν τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Κατα μέσο όρο ζουν από 40 εώς και 45 έτη σε αιχμαλωσία ενώ αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για όσους ζουν στην άγρια φύση θεωρείται ότι είναι περίπου το ίδιο.

ΦΩΤΟ 14

Οι ελέφαντες έχουν αρκετά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, καθώς μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 70-80 χρόνια.

ΦΩΤΟ 15

Το προσδόκιμο ζωής των φαλαινών ποικίλει μεταξύ των διάφορων ειδών και είναι δύσκολο να διευκρινιστεί ικανοποιητικά. Γενικώς κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 70 εώς 80, ενώ ή τοξοκέφαλη φάλαινα ζει από 100 με ενδείξεις ότι φτάνει μέχρι και τα 200 χρόνια!

ΦΩΤΟ 16

Οι χελώνες είναι διάσημες για τη μακροζωία τους. Μια μέση υγιή χελώνα μπορεί να ζήσει περίπου 150 χρόνια.

ΦΩΤΟ 17

Αν και πρωτοεμφανίστηκαν στην Καραϊβική, οι τσούχτρες Turritopsis dohrnii  πλέον υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Αυτό που τις καθιστά μοναδικές είναι το γεγονός ότι μπορούν να επανέλθουν στη φυλετική ανωριμότητα. Οι μέδουσες γεννιούνται και μεγαλώνουν όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα ζώα, όμως όταν φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία επιστρέφουν στο αρχικό τους στάδιο και αναγεννιούνται. Αυτό ίσως σημαίνει ότι οι μέδουσες είναι αθάνατες!

Για τον τομέα Βιότοπων

Γιώργος Ταχμαζίδης, Δημοσιογράφος