Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος μας; Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, και η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει περισσότερο από ό, τι φαντάζεστε. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, διότι εξαρτάται από το τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη “κόσμος“.Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται στον πλανήτη μας, άλλοι σε ολόκληρο το σύμπαν μας,άλλοι σε όλες τις διαφορετικές διαστάσεις που μπορεί να υπάρχουν, ενώ ορισμένοι αναφέρονται σε άλλα παράλληλα σύμπαντα και σε άλλα επίπεδα της ύπαρξης,αλλά ας μην προτρέχουμε.

Πλανήτης Γη.

Γιατί υπάρχουν τόσοι ορισμοί για μια λέξη; Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει, η λέξη «κόσμος» αναφέρεται σε έναν πλανήτη ή έναν πλανήτη μαζί με όλους τους ανθρώπους που ζουν εκεί, άρα τεχνικά, όταν ο Neil Armstrong προσγειώθηκε στο φεγγάρι  ήταν μέρος ενός άλλου «κόσμου»,του φεγγαριού.

Έτσι, ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα, ο πλανήτης μας ζυγίζει περίπου 70.200.000.000 τρισεκατομμύρια περισσότερο από ένα μέσο άνθρωπο (85kg), ενώ το εμβαδόν της επιφάνειας είναι τόσο μεγάλο, ώστε να μπορεί να χωρέσει  5.200 τρισεκατομμύρια ανθρώπους να κάθονται όρθιοι, ο ένας δίπλα στον άλλον.Ο πλανήτης μας είναι αρκετά μεγάλος, αλλά σίγουρα δεν είναι το μεγαλύτερο πράγμα, εκεί έξω.

Kato apo paragrafos (Πλανήτης Γη)

Ο Ήλιος.

Τίποτα στο ηλιακό μας σύστημα δεν συγκρίνεται με το αστέρι στο κέντρο του. Ένα αστέρι τόσο τεράστιο, που είναι υπεύθυνο για 99,86% της μάζας του ηλιακού μας συστήματος. Το μήκος του είναι 1.391.000 χιλιόμετρα, και ζυγίζει 330.000 φορές περισσότερο από τον πλανήτη μας, ένα αστέρι τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να χωρέσει 1.300.000 γαίες, συνεπώς θα χρειαστείς περίπου έξι μήνες για να πετάξεις γύρω από αυτό με αεροπλάνο.

 

Αλλά η μεγάλη μάζα του ήλιου σημαίνει ότι η βαρύτητα του είναι ισχυρότερη από της Γης. Που σημαίνει ότι το βάρος σας θα είναι  περίπου 28 φορές περισσότερο στον ήλιο από ότι στη Γη.Αυτό κάνει, τον Ήλιο μας, ένα αρκετά τεράστιο αντικείμενο, σωστά; Λάθος! Επιστήμονες ανακάλυψαν αστέρια πολύ μεγαλύτερα από τον ήλιο μας, όπως UYScuti, με μάζα που υπολογίζεται περίπου 40 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο. Αλλά ακόμη και αυτά τα αστέρια φαίνονται μικρά σε σύγκριση με άλλες δομές του σύμπαντος.

 

 

 

Ο Γαλαξίας Μας.

Φανταστείτε 100.000 εκατομμύρια αστέρια το καθένα με τους πλανήτες τους, όλα να περιστρέφονται γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, σε μια κλίμακα που ακόμα και για το φως που το διασχύει, το οποίο ταξιδεύει με ταχύτητα 299.792.458 m/s ή 1.079.252.848

Kato apo 3h grami, tou (Ο Γαλαξίας Μας.) apo margin se margin==centered

km/h, θα χρειαστεί 100.000 χρόνια.Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν, ότι το φως χρειάζεται τόσο πολύ καιρό να διασχίσει το γαλαξία μας, αν θα ταξιδεύατε στην άλλη πλευρά του γαλαξία και θα κοιτούσατε την Γη μέσα από ένα πολύ δυνατό τηλεσκόπιο, θα βλέπατε τη Γη όπως ήταν πριν από 100.000 χρόνια, και πιο συγκεκριμένα τους «σύγχρονους ανθρώπους» να μεταναστεύουν για πρώτη φορά από την Αφρική στην Ευρώπη και σε άλλους ηπείρους. Ο γαλαξίας μας και κάθε γαλαξίας, είναι πραγματικά από τις μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν.

Σμήνη γαλαξιών.De3ia apo paragarfos (Σμήνη γαλαξιών)

Ακριβώς όπως οι γαλαξίες, οι οποίες αποτελούνται από αστέρια, τα «σμήνη γαλαξιών» αποτελείται από πολλούς γαλαξίες, οι οποίοι μάλιστα αποτελούνται από εκατοντάδες έως χιλιάδες γαλαξίες, και έχουν μάζες πάνω 100.000 τρισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας. Τεχνικά, είναι οι μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν,αν δηλαδή δεν θεωρούμε το σύμπαν ως δομή.

Σύμπαν, διαστάσεις και άλλες πραγματικότητες.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, οι άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί αν ο κόσμος μας είναι ο μόνος, αν το σύμπαν μας είναι το μόνο σύμπαν που υπάρχει. Μέχρι πρόσφατα αυτή η ερώτηση τέθηκε μόνο στους φιλοσοφικούς κύκλους, αλλά επιστημονικές εξελίξεις έχουν φέρει αυτά τα ερωτήματα και στον επιστημονική χώρο, με μια «βίαιη ώθηση». Θεωρίες όπως οι “θεωρία χορδών” και “κβαντική θεωρία” δείχνουν ότι το σύμπαν μας είναι μόνο ένα από τα άπειρα σύμπαντα , όλα με ελαφρώς διαφορετικούς νόμους της φυσικής, που συνεχώς γεννιούνται και πεθαίνουν, και εμείς ζούμε στο σύμπαν που μας επιτρέπει να υπάρχουμε σε αυτό.Μερικές θεωρίες προτείνουν ότι, πέρα από τις τέσσερις γνωστές διαστάσεις, δηλαδή: μήκος, πλάτος, ύψος, χρόνος, άλλες διαστάσεις μπορούν να υπάρχουν, έως και 11 ή σε ορισμένες περιπτώσεις, άπειρες.

De3ia sthn mesi ( Σύμπαν, διαστάσεις και άλλες πραγματικότητες. )Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα για αυτές τις άλλες διαστάσεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεσμευόμαστε από της δικές μας τέσσερις διαστάσεις, και για αυτό δεν μπορούμε να αντιληφθούμε άλλες.Επομένως άλλα  σύμπαντα και διαστάσεις, μπορούν να θεωρηθούν ως άλλες πραγματικότητες,επειδή οι φυσικοί νόμοι θα είναι διαφορετικοί από τους νόμους που ακολουθεί το δικό μας σύμπαν. Και αν κάποια από αυτές τις θεωρίες είναι αληθείς, αυτό σημαίνει ότι το ερώτημα της εκκίνησής μας «Πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος μας» θα χρειαζόταν περισσότερες διευκρινίσεις όπως, ποιο κόσμο; σε ποια χρονική στιγμή; ή σε ποια διάσταση.

 

Για εμάς, τους ανθρώπους, “Ο κόσμος” μπορεί να είναι ακριβώς ό,τι μπορούμε να αντιληφθούμε, μέσω των αισθήσεων ή της τεχνολογίας μας.

Teleuteα paragrafoσ ( 3 sires prin to telos)Έτσι, εν κατακλείδι, ο κόσμος μας είναι το σύμπαν και όλα αυτά που περιέχει, από σμήνη γαλαξιών μέχρι τα ηλεκτρόνια, και από τους πλανήτες μέχρι τα μικρόβια γύρω μας. Αλλά αν μιλάμε για το σύνολο της ύπαρξης, δηλαδή όλα όσα μπορούν να υπάρχουν, σε κάθε πεδιάδα της ύπαρξης, σε οποιαδήποτε διάσταση σε κάθε σύμπαν, στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει τη βασική δομή και μέγεθος του σύμπαντος. Αν όμως οι θεωρίες μας ισχύουν , ο κόσμος είναι ένας άπειρος χώρος, με ένα άπειρο αριθμό από διαφορετικά σύμπαντα.Έτσι, αν κάποιος σας ρωτά, πόσα σύμπαντα υπάρχουν, να τους πείτε ότι κανείς δεν ξέρει, αλλά ο αριθμός είναι σίγουρα μεταξύ ένα και άπειρο.

 

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας

Αλέξανδρος Φλορέσκου, Δημοσιογράφος