Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές, πως ο εγκέφαλός μας έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να ξεχωρίζει τα πρόσωπα των ανθρώπων. Μια σχετική έρευνα του University College του Λονδίνου, μπορεί να δώσει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Η νευροψυχολόγος Pia Rotshtein και οι συνεργάτες της, χρησιμοποίησαν απεικονιστικά μηχανήματα για να παρακολουθούν τους εγκεφάλους των εθελοντών τους, ενόσω αυτοί έβλεπαν μεταβάσεις ενός δημοφιλούς προσώπου σε ένα άλλο δημοφιλές πρόσωπο.

Τρία εγκεφαλικά τμήματα

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης ενός προσώπου δραστηριοποιούνται τρία τμήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το ένα τμήμα μελετά τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου, το δεύτερο μπορεί να αντιληφθεί κατά πόσον η εικόνα του είναι γνώριμη ή άγνωστη, ενώ το τρίτο τμήμα μπορεί να αναζητήσει και να ανασύρει όσα στοιχεία έχει συγκεντρώσει για το πρόσωπο, όπως, π.χ. το όνομα, επάγγελμα. Η Dr. Rotshtein πιστεύει ότι η ικανότητα αναγνώρισης ενός προσώπου θεωρείται δεδομένη, ενώ έχει τεράστια σημασία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει πρόσωπα που δεν έχει δει, ακόμα και την τελευταία δεκαετία.

Ο εγκέφαλος αναγνωρίζει μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό προσώπων

Η ανθρώπινη μνήμα μπορεί να θυμάται έως 10.000 πρόσωπα. Κάποιες άλλες έρευνες, έχουν αποδείξει ότι ένα άτομο, ακόμα και 35 χρόνια μετά από την αποφοίτησή του, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει το 90% των συμμαθητών του. Με τη χρήση μαγνητικών τομογράφων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πρόσθιος κροταφικός φλοιός εμφάνιζε μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν οι εθελοντές αναγνώριζαν το πρόσωπο που τους έδειχναν. Αντίθετα, δεν καταγράφηκε ανάλογη δραστηριότητα όταν οι επιστήμονες έδειξαν σε Πολωνό εθελοντή φωτογραφία του Τζον Μέιτζορ, πρωθυπουργού της Βρετανίας το 1990 – 1997.

H δεξιά ατρακτοειδής έλικα του εγκεφάλου βρίσκεται ακριβώς πίσω από το αυτί. Αυτή δραστηριοποιήθηκε όταν οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές κάποιο γνώριμό τους πρόσωπο, αλλά με ορισμένες μεταβολές, με αποτέλεσμα αυτή η περιοχή του εγκεφάλου να ανασύρει τα αποθηκευμένα στοιχεία και να αναγνωρίσει το πρόσωπο, παρόλο που είχε τροποποιηθεί. H κατώτερη ινιακή έλικα, που βρίσκεται στο πίσω τμήμα του εγκεφάλου, ήταν η περιοχή που διαχειριζόταν τις μικροδιαφορές των χαρακτηριστικών του αλλαγμένου προσώπου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την παραπάνω έρευνα, αναφέρει η Dr. Rotshtein, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποδίδει σαφές σύνολο χαρακτηριστικών σε ένα μόνο πρόσωπο. Έτσι, όταν βλέπουμε μία εικόνα με τα χαρακτηριστικά της Μέριλιν Μονρόε κατά 60% και της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά 40% θα την αναγνωρίσουμε ως την ηλικιωμένη εκδοχή της Μέριλιν. H αντιστροφή των ποσοστών θα μας οδηγήσει στην αναγνώριση μιας περισσότερο αισθησιακής Θάτσερ.

Καταστροφή ενός από τα τρία εγκεφαλικά τμήματα

Τέλος, σε περίπτωση που καταστραφεί κάποιο από τα τρία προαναφερθέντα τμήματα του εγκεφάλου, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον τραγικό. Τα άτομα, για παράδειγμα, που πάσχουν από γεροντική άνοια, έχουν βλάβες στον πρόσθιο κροταφικό φλοιό, που τους εμποδίζει να συνδυάζουν τα πρόσωπα με τα ονόματά του. Ενώ, όσοι παθαίνουν κρίσεις επιληψίας που πυροδοτείται από τη δεξιά ατρακτοειδή έλικα, έχουν την τάση να αποδίδουν διαφορετικές εικόνες στο ίδιο πρόσωπο.

Για τον ΕΟΕ,

Δάφνη Τσάρτσαρου, Συντάκτης.