Η Πορτάρα, η μεγάλη μαρμάρινη πύλη που στέκεται ψηλά στη νησίδα Παλάτια, που σήμερα είναι ενωμένη με τη Χώρα της Νάξου, είναι ότι απέμεινε από το ναό του Απόλλωνα, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Πορτάρα» τη λένε από παλιά οι ντόπιοι του νησιού, για το μεγάλο της μέγεθος. Συγκεκριμένα, αποτελείται από τέσσερα μεγάλα κομμάτια ντόπιου μαρμάρου που το καθένα τους ζυγίζει περί τους 20 τόνους. Έχει ύψος σχεδόν έξι μέτρα και πλάτος περισσότερο από 3,5 μέτρα. Ο ναός χτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του τυράννου Λύγδαμι, όταν η Νάξος ήταν μεγάλο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Σήμερα, το νησάκι που την φιλοξενεί λέγεται “Παλάτια”. Οι χριστιανοί έκτισαν εκκλησία πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού, κατά τη συνήθεια της εποχής, ενώ γύρω από την εκκλησία αναπτύχθηκε ένας σημαντικός οικισμός. Την περίοδο της Ενετοκρατίας πολλά κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν, για τη κατασκευή του Κάστρου.

Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από τα «Παλάτια», ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη και από εδώ την απήγαγε ο Διόνυσος με την ακολουθία του. Στον χώρο αυτό, σύμφωνα με την παράδοση γιορτάστηκαν τα πρώτα «Διονύσια». Ο μύθος της αρπαγής της Αριάδνης από τον Διόνυσο στην ακρογιαλιά των «Παλατιών» ενέπνευσε μουσικούς, γλύπτες και ζωγράφους που με τα έργα τους, έκαναν γνωστή τη Νάξο σε όλο τον κόσμο.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς μόλις μπει με το πλοίο στο λιμάνι της Νάξου είναι η Πορτάρα και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ωστόσο, ακόμη και οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για ποιο θεό προοριζόταν αυτό το Ιερό. Άλλοι λένε πως ο ναός είναι του Απόλλωνα, γιατί η Πορτάρα στρέφεται στη Δήλο, λίκνο του Θεού του ήλιου. Κι άλλοι πάλι λένε πως αυτός ο εντυπωσιακός ναός στη Νάξο δεν μπορεί παρά να ανήκει στον «ιδιοκτήτη» του νησιού από τα μυθικά ακόμη χρόνια, τον Διόνυσο.

Πάντως, η θέα ενός ηλιοβασιλέματος από την Πορτάρα αποτελεί ανεπανάληπτη εμπειρία! Όπως επίσης, το βράδυ είναι πολύ όμορφα φωτισμένη.