Με αφορμή την αποτυχημένη απόπειρα «πραξικοπήματος» στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα 62 του χρόνια, δράττεται της ευκαιρίας να πραγματοποιήσει το μεγάλο παιδικό του όνειρο, να γίνει και επίσημα ένας σύγχρονος Σουλτάνος. Και ποιος μπορεί να τον κακολογήσει άλλωστε; «Σεις», διαβάζοντας το σχολικό βιβλίο ιστορίας, δεν είχατε κάποιον μυθολογικό ήρωα ή έστω, μια Μπουμπουλίνα ή έναν Καραϊσκάκη βρε αδερφέ, που θαυμάζατε; Είναι σημαντικό να υπάρχουν πρότυπα στην παιδική ηλικία. Οι αρετές και τα λάθη των ηρώων αποτελούν «μπούσουλα» για την εξέλιξή μας. Βέβαια μεγαλώνοντας (γύρω στην ηλικία των 13-14) όλοι ωριμάζουμε …ή σχεδόν όλοι, όπως όλα δείχνουν, και εισερχόμαστε στην σύγχρονη πραγματικότητα, περιορίζοντας την μεγαλομανία μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο Ερντογάν όμως συνέχισε, πολιτεύτηκε, ηγήθηκε της Τουρκίας, τόσο από την θέση του πρωθυπουργού, όσο και ως πρόεδρος, δοξάστηκε ως «μέγας λυτρωτής» της Δημοκρατίας το καλοκαίρι που μας πέρασε, σώζοντας την χώρα του από το πιο ερασιτεχνικά σχεδιασμένο πραξικόπημα όλων των εποχών και πλέον βρίσκεται στο «photo finish» του πολυετούς πολιτικού του μαραθωνίου, λαχταρώντας το «χρυσό μετάλλιο», την προαγωγή του σε Σουλτάνο της Τουρκίας.

Και εδώ είναι που προκύπτει ένα σημαντικό πρόβλημα για την παγκόσμια κοινότητα. Στις αρχές Απριλίου ο τουρκικός λαός, ένα Έθνος 75 εκ. ανθρώπων, αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στην μεγαλομανία και είναι έτοιμος να βυθίσει την ίδια του την χώρα σε Μεσαιωνικού τύπου σκοταδισμό. Και ποιος ξέρει, μαζί με την Τουρκία η πολιτική και ανθρωπιστική κρίση ίσως πλήξει και άλλες χώρες. Μέσα σε αυτές και την Ελλάδα.

Το χρονικό της συγκέντρωσης εξουσιών

erdogan-sultan-1_compressed

Η αρχή της στέψης:

Με 339 ψήφους υπέρ και 142 κατά, εγκρίθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Ιανουαρίου οι συνταγματικές τροποποιήσεις στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Με τα νέα δεδομένα ο Πρόεδρος θα είναι αρχηγός του κράτους και θα εκπροσωπεί την Τουρκική Δημοκρατία και το τουρκικό έθνος. Ο ίδιος δεν υποχρεούται να διακόψει τη σχέση του με το κόμμα του. Θα πρέπει να είναι άνω των 40 ετών, να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να έχει τη δυνατότητα εκλογής στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Η θητεία του θα διαρκεί πέντε χρόνια ενώ θα μπορεί να εκλεγεί στην προεδρία μέχρι και δύο θητείες. Σύμφωνα με την νέα τροποποίηση χρειάζεται η στήριξη κομμάτων που έχουν λάβει στις τελευταίες εκλογές 5% ή 100 χιλιάδες ψήφους.

Ακόμη, ο πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να διορίσει ή να αποπέμψει τους αντιπροέδρους και τους υπουργούς. Επίσης, θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία και κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως με απόφαση της βουλής και όχι μόνος του θα μπορέσει να καταργηθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να διορίζει και θα παύει τους διευθυντές δημόσιας υπηρεσίας σε ανώτατο επίπεδο. Επίσης, θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την χρήση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Θα εκδίδει προεδρικά διατάγματα σχετικά με την εκτελεστική εξουσία. Εάν κατηγορηθεί για διάπραξη αδικήματος (ο Πρόεδρος) τότε θα μπορεί να υποβάλει πρόταση για έρευνα εναντίον του με απλή πλειοψηφία της βουλής.

Τι αλλάζει πλέον στο Σύνταγμα της Τουρκίας

Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600 άτομα.

Οι εκλογές για την εθνοσυνέλευση θα διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, αντί τέσσερα, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Και οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις βουλευτικές δηλαδή κάθε πέντε χρόνια.

Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν όσοι είναι άνω των 18 και όχι άνω των 25, όπως ίσχυε έως τώρα.

Όσοι έχουν σχέση με τον στρατό δεν θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα για βουλευτές.

Οι νέες αρμοδιότητες της βουλής θα είναι μεταξύ άλλων η θεσμοθέτηση, η τροποποίηση και κατάργηση νόμων. Επίσης, η έγκριση του προϋπολογισμού και διεθνών συμφωνιών, απόφαση για έκδοση νομίσματος και κήρυξη πολέμου.

Η ολοκλήρωση του σχεδίου

erdogan-sultan-2_compressed

«Και το καρπούζι και το μαχαίρι στον Ερντογάν»

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 στις πρώτες άμεσες εκλογές προέδρου, αφού διετέλεσε περισσότερο από δέκα χρόνια πρωθυπουργός της Τουρκίας, αν όμως ο ανώτατος αριθμός θητειών ξεκινήσει να ισχύει από τις εκλογές του 2019, κάτι που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, ο Ερντογάν ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία ως το 2029. Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει την δυνατότητα να γίνει ο απόλυτος ηγέτης και να παραμείνει για ακόμη 12 χρόνια στην θέση του Σουλτάνου (τίτλος που προκύπτει από την συγκέντρωση εξουσιών), πάντα με τις ευλογίες του τουρκικού λαού, ο οποίος αναμένεται ,όπως αναφέρθηκε και άνωθεν, να ψηφίσει “Recep Tayyip Erdoğan #Soultanvote” στις αρχές του Απρίλη.

Η Ελλάδα, μέσα στον καταιγισμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, οφείλει να παρακολουθεί και τις εξελίξεις στην γείτονα χώρα, με τους οιωνούς, σε περίπτωση «Σουλτανοποίησης» του Ερντογάν, να μην είναι θετικοί, όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.


Για τον Τομέα Έρευνας:

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος