Η ισχυρή κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε πριν από περίπου δώδεκα μήνες και προκάλεσε την κατάρρευση ιστοσελίδων ανά τον κόσμο, δεν δίδαξε πολλές επιχειρήσεις που παραμένουν ακόμη «αθωράκιστες» μπροστά στον κίνδυνο μίας νέας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης.

Όπως απέδειξε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκατομμύρια μη ασφαλείς εκτυπωτές, webcams και άλλες συσκευές που χρειάζονται διαδίκτυο για την ομαλή λειτουργία τους παραμένουν απροστάτευτες στις επιθέσεις.

Η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Trend Micro ανακοίνωσε ότι στο Βερολίνο υπάρχουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς καμία προστασία και ακολουθεί η αγγλική πρωτεύουσα, το Λονδίνο με περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια. Ευχάριστο είναι πως η Ρώμη έχει τον μικρότερο αριθμό ορατά απροστάτευτων συσκευών (300.000), σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης. Η έρευνα βασίστηκε στον υπολογισμό του αριθμού των εκτεθειμένων συσκευών σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με τη χρήση του Shodan, μιας μηχανής αναζήτησης η οποία βοηθάει στον εντοπισμό συσκευών συνδεδεμένων με το ίντερνετ.

Η Trend Micro ανακοίνωσε ότι οι χρήστες των ηλεκτρονικών συσκευών θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο ίντερνετ εξαιτίας της αποτυχίας πολλών κατασκευαστών να παρέχουν ασφάλεια από ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

Η προειδοποίηση γίνεται ένα χρόνο μετά το κύμα κυβερνοεπιθέσεων με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού που έθεσε εκτός λειτουργίας δημοφιλείς ιστοσελίδες και αποσύνδεσε από το ίντερνετ 900.000 χρήστες του πάροχου υπηρεσιών τηλεφωνίας στη Γερμανία, της Deutsche Telecom.

Ακόμα, η ερευνητική εταιρεία Gartner προέβλεψε ότι το μέχρι το τέλος του 2017 θα υπάρχουν 8,4 δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένα στο ίντερνετ, αριθμός μεγαλύτερος κατά 31% σε σχέση με το 2016, ενώ αναμένει ότι ο αριθμός θα τριπλασιαστεί ως το 2020.

Θάνος Μαρωνίτης, Δημοσιογράφος