Νοσταλγία, ανυπομονησία και μια εμφανής φρενίτιδα κυρίευσε τους φίλους και θαυμαστές της σειράς παιχνιδιών Pokémon με την άφηξη της νέας σειράς Pokémon Sword & Shield. Την δοκιμάσαμε και σας γράφουμε τις πρώτες εντυπώσεις των παιχνιδιών που κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις του Switch κατά 75% την εβδομάδα πριν των Pokemon και 30% την εβδομάδα κυκλοφορίας κάνοντας έτσι το Switch την κονσόλα με τις περισσότερες πωλήσεις μέχρι τώρα για το 2019.

Το Pokemon Sword/Shield είναι το τρίτο παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις σε κονσόλα της Nintendo. Πίσω από τα Wii Fit και Pokemon Sun/Moon. Περιμέναμε μια σειρά μικρών προκλήσεων ακολουθούμενη από μια μάχη μέσα σε ένα γυμναστήριο με έναν υψηλού επιπέδου εκπαιδευτή ο οποίος έχει εμμονή με pokémon συγκεκριμένου τύπου. Και ενώ αυτό παραμένει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο στην τελευταία έκδοση του Nintendo Switch, μια νέα αίσθηση κλίμακας την μετατρέπει σε κάτι πιο συναρπαστικό, με τεράστιες αρένες γεμάτες με χιλιάδες οπαδούς, ενώ γιγαντιαία ολογραφικά τέρατα μάχονται. Αυτό είναι το ίδιο Pokémon που γνωρίζετε και αγαπάτε, αλλά κάνοντας στροφές σε έναν μεγαλύτερο κόσμο με πιο τολμηρό πνεύμα.

Η βασική δομή παραμένει ουσιαστικά πανομοιότυπη με τα προηγούμενα παιχνίδια. Για άλλη μια φορά παίζετε ως επίδοξος εκπαιδευτής Pokémon από μια μικρή πόλη, με απώτερο στόχο να γίνετε ο πρωταθλητής της περιοχής σας. Έχετε έναν καλύτερο φίλο που σας χρησιμεύει ως συνοδοιπόρος σε όλο το παιχνίδι και θα ταξιδέψετε στον κόσμο συλλέγοντας εμβλήματα γυμναστηρίου ώτστε να προκρυθείτε για το Pokémon League. Η ιστορία είναι συνυφασμένη με τα μυστικά της κατανόησης του pokémon. κατά την προσπάθειά σας να γίνετε ο καλύτερος, θα ανακαλύψετε επίσης μυστήρια που περιλαμβάνουν αρχαία πλάσματα και σκοτεινές προφητείες. Είναι αρκετά απλό και ισόπονο για την πορεία της σειράς – το Pokémon δεν είναι ακριβώς ένα franchise φημισμένο για την ανυποληψία του – αλλά εξυπηρετεί το σκοπό του, το οποίο είναι να σας δώσει μια δικαιολογία για να εξερευνήσετε κάθε γωνιά  του κόσμου. Καταλήγει επίσης σε μια πραγματικά εκπληκτική συστροφή, μια σπανιότητα για το Pokémon.

Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε μια νέα περιοχή που ονομάζεται Galar, η οποία βασίζεται ξεκάθαρα στην τοπολογία του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει μια πόλη που μοιάζει με το Λονδίνο, αρχαία κάστρα που δεν θα ήταν εκτός τόπου στη Σκωτία, και πολλές περιοχές που θυμίζουν αγγλική ύπαιθρο και ενδέχεται να σας ξετρελάνουν. Αν όλα τα παραπάνω δεν σας έπεισαν για τις βρετανικές επιρροές, το Sword and Shield είναι επίσης γεμάτο αγγλικό αργκό. Θα μάχεσαι με τους coppers, θα αγοράσεις trackies από το κατάστημα και σχεδόν όλοι θα σε αποκαλούν “mate”. Μπορεί να είναι λίγο κορεσμένη η χρήση αργκό κατά περιόδους, αλλά σίγουρα δίνει στο Galar τη δική του ξεχωριστή γεύση στο ευρύτερο σύμπαν του Pokémon.

Το νέο Pokémon είναι το πρώτο που σχεδιάστηκε ειδικά για το Switch και η αλλαγή σε μια κονσόλα στο σπίτι είναι θετική. Όλα απλά έχουν μεγαλύτερη αίσθηση, ο κόσμος είναι πιο λεπτομερής και δυναμικός, η αλληλεπίδραση με τα pokémon και τους συναγωνιστές σας ενδιαφέρουσα και διαφορετική. Αυτό που κάνετε στο παιχνίδι – η απομάκρυνση από μια πόλη στην άλλη, η συλλογή του pokémon και η μάχη των εκπαιδευτών – παραμένουν ίδια όπως πάντα

Στο Sword and Shield όλα είναι όπως θα έπρεπε. Τεράστια Pokémon όπως Gyarados ή Steelix είναι καταλλήλως γιγάντια για την οθόνη σας, όπως και οι τοποθεσίες. Μπορείτε να δείτε τη διαφορά ανάμεσα σε μια μικρή πόλη και σε μια μεγάλη πόλη μόλις φτάσετε κοντά. Στην πραγματικότητα, μια από τις μεταγενέστερες τοποθεσίες είναι τόσο μεγάλη που υπάρχουν επιλογές μεταφοράς για να φτάσετε πιο γρήγορα. Υπάρχει επίσης ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται “dynamax”, όπου, σε συγκεκριμένες μάχες, μπορείτε να μετατρέψετε το pokémon σε πανύψηλες εκδόσεις τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι ένα λαμπρό θέαμα που προσθέτει μια νέα στρατηγική ακόμα και στις πιο σημαντικές μάχες του παιχνιδιού. Είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι έχει τον ίδιο αντίκτυπο σε μια μικρή οθόνη 3DS.

Ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτής της αίσθησης κλίμακας είναι ένας νέος χώρος που ονομάζεται “Wild Area”. Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ένα μεγάλο, ανοιχτό πεδίο γεμάτο άγρια ​​pokémon. Έχει σχεδιαστεί ως ένας χώρος που μπορείτε να επανεξετάσετε και να εξερευνήσετε σε όλο το παιχνίδι. Yπάρχουν πλάσματα διαφόρων επιπέδων και τύπων, πολλά από τα οποία δεν θα είστε σε θέση να πολεμήσετε ή να πιάσετε μέχρι αργότερα. Η αίσθηση της περιπέτειας είναι έντονη και συνεχής, ποτέ δεν ξέρεις τι τέρατα θα αντιμετωπίσεις καθώς εξερευνάς και δεν ξέρεις το επίπεδό τους μέχρι να έρθεις αντιμέτωπος. Ενώ το υπόλοιπο παιχνίδι είναι σε μεγάλο βαθμό δομημένο, η άγρια ​​περιοχή είναι αδάμαστη. Μία νέα προσθήκη σε αυτή την αίσθηση της περιπέτειας είναι ένα νέο κάμπινγκ, όπου μπορείτε να βγάλετε μια σκηνή για τη νύχτα και να περάσετε το βράδυ παίζοντας με τα pokemon ή να μαγειρέψετε πάνω από μια φωτιά. (Η αποτύπωση κάθε συνταγής curry είναι σχεδόν εξίσου εθιστική με την αλίευση κάθε pokémon.)

Πέρα από τα κλασικά πρότυπα του Pokémon, το Sword and Shield είναι ένα αρκετά εύκολο παιχνίδι. Δεν θα ζήσετε την πραγματική πρόκληση μέχρι τις τελικές μάχες. Έτσι εάν απογοητευτήκατε από την έλλειψη πρόκλησης σε πρόσφατα παιχνίδια όπως το Sun and Moon ή το Let’s Go, αυτό δεν έχει αλλάξει εδώ. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι αναμφισβήτητα ακόμη πιο εύκολα, χάρη σε ορισμένες βελτιώσεις που εξομαλύνουν τα παιχνίδια αρκετά. Μία από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις είναι η δυνατότητα να ταξιδεύετε εύκολα και γρήγορα σε τοποθεσίες που έχετε επισκεφθεί ήδη. Υπάρχει ένα τρένο που συνδέει την περιοχή, και μπορείτε επίσης να πάρετε ένα “ταξί που πετάει”, το οποίο σημαίνει ότι ένα Pokémon Corviknight θα σας “πετάξει” στον προορισμό σας. Είναι επίσης πιο εύκολο να θεραπευτείς τώρα, αφού μπορείτε να κάνετε κάμπινγκ σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο και μπορείτε ακόμη και να έχετε πρόσβαση στο κουτί σας – το θησαυροφυλάκιο που αποθηκεύετε τα αχρησιμοποίητα pokemon που έχετε τραβήξει – από το κύριο μενού, οπότε δεν θα χρειαστεί να επισκεφθείτε τα κέντρα Pokémon τόσο συχνά. Ενώ αυτά μπορεί να ακούγονται σαν μικρές αλλαγές, μειώνουν δραματικά το busywork και τα ταξίδια, επιτρέποντάς σας να εστιάσετε στις διασκεδαστικές πτυχές του παιχνιδιού.

Η σειρά Pokémon είναι αυτή που από καιρό αισθάνθηκε ανθεκτική στις αλλαγές, μέχρι που φαινομενικά προφανείς αλλαγές, όπως μια μετατόπιση σε τρισδιάστατα γραφικά, μπορούν να αισθανθούν μνημειώδη. Σε αυτό το πλαίσιο, το Sword and Shield είναι αυτό που έχει φτιάξει το franchise για περισσότερα από 20 χρόνια. Δεν αλλάζουν δραματικά την φόρμουλα αλλά οι αλλαγές που είναι εδώ – ένας μεγαλύτερος, λεπτομερέστερος κόσμος και μια βελτιωμένη δομή που κόβει τα ενοχλητικά κομμάτια – αρκούν για να γίνει αυτή η ιδανική επανάληψη της νοσταλγίας μέχρι σήμερα. Οι στιγμές που νιώσατε απογοητευμένοι  στα προηγούμενα παιχνίδια απλά δεν υπάρχουν στο Sword and Shield. Είναι μια μεγάλη περιπέτεια.

Βαθμολογία: 8,5/10

Δήμητρα Μουταφίδου, Δημοσιογράφος