111 Σύροι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 36 ασυνόδευτα παιδιά, ταξίδεψαν την Δευτέρα στις 31 Οκτωβρίου από την Ελλάδα για την χώρα της Φινλανδίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Η αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έγινε υπό την παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καθώς αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης για την Ελλάδα.

programma-metegatastasis-1

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, στους πρόσφυγες που αναχώρησαν συμπεριλαμβάνονται 16 οικογένειες, αποτελούμενες από 59 πρόσφυγες, καθώς και 52 μεμονωμένα άτομα, μεταξύ των οποίων 36 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

programma-metegatastasis-2

Ανάμεσα στα ασυνόδευτα παιδιά ήταν και ο 16χρονος, Haytham Tarabis, από τη Δαμασκό. Έπειτα από τη μακρά παραμονή του στο λιμάνι του Πειραιά, στον καταυλισμό της Ειδομένης και τους τελευταίους μήνες σε ξενοδοχείο, ανυπομονούσε για την επόμενη μέρα στη ζωή του. «Πρώτο μέλημά μου είναι να φέρω την οικογένειά μου από την Τουρκία στη Φινλανδία μέσω της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια θα συνεχίσω τις σπουδές μου και θα ασχοληθώ με την τεχνολογία».

programma-metegatastasis-3

Migrants and refugees waiting for buses after crossing the border between Hungary and Austria in Nickelsdorf, Austria 70 kilometers (43 miles) southeast of Vienna, Sunday, Sept. 13, 2015. (AP Photo/Ronald Zak)

Στις 4 Νοεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η πρώτη ομάδα προσφύγων έφυγε από την Ελλάδα για το Λουξεμβούργο εγκαινιάζοντας έτσι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σε αυτό τον ένα χρόνο έχουν φύγει συνολικά 5.000 άνθρωποι για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, ενώ ετοιμάζονται για μετεγκατάσταση άλλοι 7.500 άνθρωποι και δεν τους δέχονται κράτη-μέλη ή καθυστερούν την αποδοχή τους.

programma-metegatastasis-4

«Κάθε φορά που φεύγει μια ομάδα είναι πολύ μεγάλη χαρά. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε εμείς, για να μπορούμε να θυμίσουμε στην Ευρώπη, ότι είχε αναλάβει την υποχρέωση μέσα σε αυτό τον χρόνο να κάνει 30.000 μετεγκαταστάσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη δεν προχωράει με τους ρυθμούς που πρέπει και που είχε υποσχεθεί», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

programma-metegatastasis-5

Πρόσθεσε επίσης ότι «καταλαβαίνετε με όλα αυτά τα παιδιά και όλες αυτές τις οικογένειες πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουν οι μετεγκαταστάσεις. Είναι μια ελπίδα γι’ αυτούς τους ανθρώπους και είναι επίσης και μια ελπίδα για το λαό μας. Οι 5.000 άνθρωποι που έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα είναι έξι λιγότερα camps για τη χώρα μας. Είναι καλύτερες συνθήκες ζωής για αυτούς».

programma-metegatastasis-6

Όπως τόνισε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, 266 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν αυτή την στιγμή απάντηση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Αρκετές χώρες δεν δίνουν θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά με την αιτιολογία ότι δεν έχουν κατάλληλες δομές για να τα φιλοξενήσουν», εξήγησε η ίδια.

«Είμαστε πια σε θέση να καταγράφουμε κάθε μέρα σχεδόν 200 άτομα υποψήφια για μετεγκατάσταση που σημαίνει περίπου 1.000 άτομα την εβδομάδα. Και αυτό σημαίνει ότι, αν έχουμε την αναγκαία ανταπόκριση από τα άλλα κράτη-μέλη, περίπου 1.000 άτομα θα μπορούσαν να φεύγουν κάθε εβδομάδα και να αρχίσουν την ζωή τους σε μια άλλη χώρα», υπογράμμισε.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Φινλανδία δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς και άλλα 430 άτομα έχουν ήδη μετεγκατασταθεί εκεί. Ως χώρα ενδιαφέρεται για την ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων, ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Σταυροπούλου, αρνείται να δεχτεί Ιρακινούς.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου προγραμματίζεται να αναχωρήσουν επίσης, 170 πρόσφυγες για την Γαλλία, την χώρα που παραμένει η πρώτη σε αριθμό αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος