ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε μόνο στον 20ο αιώνα , αλλά η ιδέα να πετάξει στον αέρα ο άνθρωπος είναι πολύ παλιά. Σ’ όλους τους αρχαίους πολιτισμούς (Κίνας, Ινδίας , Αιγύπτου) υπάρχουν εικόνες φτερωτών ανθρώπων.

Είναι επίσης γνωστός ο μύθος της ελληνικής μυθολογίας για τον ζωγράφο, γλύπτη και αρχιτέκτονα Δαίδαλο και του γιου του Ίκαρου που πέταξαν στον αέρα με φτερά φτιαγμένα από τον Δαίδαλο και στη συνέχεια επήλθε ο θάνατος του Ίκαρου, επειδή έλιωσαν τα φτερά του, που ήταν από κερί.

Έτσι, παρά τον φόβο πολλών να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, στην Ευρώπη , τουλάχιστον θεωρείται το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, καθώς το 2012 έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα, ενώ μετακινήθηκαν 750 εκατομμύρια επιβάτες. Παγκόσμια έχασαν τη ζωή τους 794 άνθρωποι σε 119 πτώσεις αεροπλάνων, όταν όμως μετακινούνται περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια επιβάτες σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Σύνδεσμο Αεροπλοΐας (ΙΑΤΑ), η εναέρια κυκλοφορία έχει τριπλασιαστεί από το 1980 έως σήμερα, όμως ο αριθμός των δυστυχημάτων μειώνεται σταθερά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής εταιρείας συμβούλων αεροπορικών μεταφορών  το 2018 ήταν μία από τις ασφαλέστερες χρονιές για την επιβατική αεροπορία –παρόλα τα σοβαρά αεροπορικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν κατά  την διάρκειά της.

Η αυστραλιανή ιστοσελίδα AirlineRatings.com, λοιπόν, αξιολογώντας 405 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως (λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως ο αριθμός θανατηφόρων ατυχημάτων τα τελευταία 10 χρόνια, οι αναφορές από τον έλεγχο ασφαλείας της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών κ.α.) δημοσίευσε τη λίστα με τις 20 ασφαλέστερες για το 2019.

«Η Qantas ήταν ένας σαφής νικητής, δεδομένης της ηγετικής της θέσης στον κλάδο της καινοτομίας στον τομέα της ασφάλειας», αναφέρει  το CNNi, λόγω της νέα απευθείας πτήση της εταιρείας που συνδέει Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Qantas λάμβανε το βραβείο της AirlineRatings ως η ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου από το 2014 έως το 2017, ωστόσο βρέθηκε εκτός λίστας το 2018.  Οι 20 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες σε επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας, κατά αλφαβητική σειρά, είναι:

Air New Zealand/Alaska Airlines/ All Nippon Airways/ American Airlines/ Austrian Airlines/ British Airways/ Cathay Pacific Airways/ Emirates/ EVA Air/ Finnair/ Hawaiian Airlines/ KLM/ Lufthansa/ Qantas/ Qatar Airways/ Scandinavian Airline System/ Singapore Airlines/ Swiss/ United Airlines/ Virgin Atlantic and Virgin Australia.

Η United Airlines επιστρέφει στη λίστα μετά την αξιοσημείωτη απουσία της το 2018, ενώ εκτός της φετινής κατάταξης είναι οι Japan Airlines και Etihad.Ο αποκλεισμός της Japan Airlines οφείλεται στο γεγονός ότι ένας από τους πιλότους της βρέθηκε μεθυσμένος ενώ η Etihad εξαιρέθηκε λόγω σημαντικών ζημιών.

Εκτός από τις κορυφαίες παγκοσμίως, η AirlineRatings.com δημοσίευσε και μία λίστα με τις 10 ασφαλέστερες χαμηλού κόστους, οι οποίες διαθέτουν άριστες αναφορές ασφαλείας και έχουν περάσει από τον αυστηρό έλεγχο της Διεθνούς  Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών.

Flybe/ Frontier/ HK Express/ Jetblue/ Jetstar Australia- Asia/, Thomas Cook/ Volaris/ Vueling/ Westjet/ Wizz.

Τέλος, έχετε υπόψη, ότι οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες έχουν μία αξιολόγηση επτά αστέρων, ενώ οι αεροπορικές χαμηλότερης κατηγορίας μόλις ένα αστέρι. Γι’ αυτό ξανασκεφτείτε το πολύ καλά αν είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε ταξίδι με εταιρείες όπως Bluewing Airlines, Kam Air,  η Trigana Air Service.

Τζίνα Σαμπάνη, Δημοσιογράφος