Σε αυτό το κείμενο σκιαγραφούμε το προφίλ της Amy Johnson, μιας από τις σημαντικότερες και πρωτοπόρες γυναικείες παρουσίες της ιστορίας, για πολλούς λόγους. Γεννήθηκε στο Χαλ της βορειοανατολικής Αγγλίας την 1η Ιουλίου 1903 και ήταν η μεγαλύτερη κόρη από τις 4 ενός ιχθυέμπορου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην σχολή Οικονομικών και έπειτα εργάστηκε ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου. Στις 6 Ιουλίου 1929 απέκτησε δίπλωμα χειρίστριας αεροπλάνου ενώ λίγο αργότερα κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα που πήρε άδεια μηχανικού  εδάφους. Στην συνέχεια, ο πατέρας της την στήριξε πολύ και με την βοήθεια του αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αεροπλάνο τύπου de Havilland DH.60 Moth, το οποίο και ονόμασε Jason (Ιάσων), συνώνυμο με την πατρική τους επιχείρηση.

Η Amy Johnson αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που στις 5 Μαΐου του 1930 επιχείρησε και πραγματοποίησε σε σόλο πτήση το ταξίδι με αφετηρία το Κρόιντον του Νότιου Λονδίνου και τελικό προορισμό το Ντάργουιν της Αυστραλίας πραγματοποιώντας μάλιστα νέο ρεκόρ φθάνοντας εκεί στις 24 Μαΐου. Έτσι απέκτησε πολύ μεγάλη δημοτικότητα στην Βρετανία και ο Τύπος την αποκάλεσε φυσιολογικά «Βασίλισσα του Αέρα». Παντρεύτηκε τον επίσης πιλότο Jim Mollison και μαζί συνέχισαν να γράφουν ακόμα πολλά “ιπτάμενα” ρεκόρ.

Αργότερα, η Amy Johnson συμμετείχε ενεργά και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και κατατάχθηκε σε βοηθητικό σώμα της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας με τον βαθμό του Σμηναγού.

Έχασε την ζωή της στις 5 Ιανουαρίου 1941, όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση με πολλά γεγονότα όμως εκείνης της στιγμής να παραμένουν μυστήριο. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το σκοπό εκείνης της πτήσης και τον τρόπο της συντριβής και το γεγονός ότι η σορός της Amy Johnson δεν βρέθηκε ποτέ απλά φούντωνε αυτά τα σενάρια.

Ναύτες από το παραπλέον πολεμικό πλοίο HMS Haslemere είδαν την άτυχη Amy Johnson να πέφτει με το αλεξίπτωτό της και να καλεί σε βοήθεια. Ο κυβερνήτης του πλοίου Walter Fletcher βούτηξε αμέσως στην θάλασσα για να την σώσει, αλλά εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών και του έντονου κρύου δεν τα κατάφερε. Μάλιστα λίγες μέρες αργότερα έχασε και ο ίδιος την ζωή του από υποθερμία. Πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για διαμελισμό του σώματος της Amy Johnson από την προπέλα του πολεμικού πλοίου ενώ άλλες ότι το αεροπλάνο της καταρρίφθηκε από φιλικά πυρά. Το 2016, ο ιστορικός Alec Gill ισχυρίστηκε ότι ο γιος ενός μέλους του πληρώματος δήλωσε ότι η Amy Johnson έγινε κομμάτια από την προπέλα του πλοίου αναζωπυρώνοντας αυτές τις πεποιθήσεις.

Ο λόγος της πτήσης εξακολουθεί να είναι κυβερνητικό μυστικό ενώ υπάρχουν ακόμα και αναφορές ότι μαζί της στο αεροπλάνο υπήρχε και δεύτερο άτομο. Το μυστήριο εκείνης της παγωμένης ημέρας που έχασε τη ζωή της η Amy Johnson συνεχίζεται και αυτό την κάνει ακόμα πιο θρυλική μορφή.