Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε πολλές πόλεις του πλανήτη μας δεν καλύπτει τα επίπεδα ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Νέο Δελχί, η πρωτεύουσα της Ινδίας, είναι η πόλη που ξεπερνά στο έπακρο τα επίπεδα αυτά, αποτελώντας την πόλη με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Νέο Δελχί είναι καλυμμένο από νέφος και η τεράστια αυτή ατμοσφαιρική ρύπανση κυμαίνεται σε άκρως επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία των κατοίκων και πόσο μάλλον των παιδιών, καθώς ανήκουν στον ευάλωτο πληθυσμό. Η κατάσταση αυτή ώθησε την προηγούμενη βδομάδα τις αρχές να κλείσουν τα σχολεία, τα εργοτάξια καθώς και να απαγορεύσουν την είσοδο μεγάλων φορτηγών στην πόλη. Ωστόσο, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει εξίσου επικίνδυνη και χωρίς καμία βελτίωση, τα σχολεία άνοιξαν ξανά ύστερα από αρκετές μέρες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Ο λόγος που άνοιξαν ξανά τα σχολεία ήταν η ανησυχία των εκπαιδευτικών πως αν συνέχιζαν να μένουν κλειστά, θα υπήρχε πρόβλημα με τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Οι γονείς των μαθητών όμως έρχονται σε σύγκρουση με τους εκπαιδευτικούς σκεπτόμενοι πρώτα απ΄όλα την υγεία των παιδιών τους. Όπως υποστηρίζουν οι σύλλογοι γωνέων και κηδεμόνων η κυβέρνηση παίζει με την υγεία των παιδιών εφόσον επιτρέπει τα σχολεία να ανοίξουν ενώ βρίσκονται επίσημα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Ακόμη, αναφέρουν πως η κατάσταση παραμένει ίδια γιατί και η πολιτική αντιμετώπισης που ακολουθείται παραμένει ίδια.

Λόγω της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και καρκίνου των πνευμόνων. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αζάι Λέχι, πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου του Νέου Δελχί, τα παιδιά αναπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από τους ενήλικες σε σχέση με τη μάζα σώματος οπότε η έκθεση τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγαλύτερη.

Για να γίνει κατανοητό, λοιπόν, το μέγεθος της επικινδυνότητας στην υγεία των κατοίκων και ειδικά των παιδιών αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως τον τελευταίο καιρό στο Νέο Δελχί καταγράφεται συγκέντρωση 509 μικρογραμμαρίων μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην ξεπερνάτε το ποσοστό των 25 μικρογραμμαρίων.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος