Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πυραμίδα 3.700 ετών κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Νεκρόπολη του Νταχσούρ, νότια του Καΐρου.

Τα ερείπια της πυραμίδας ανακαλύφθηκαν τη Δευτέρα 3 Απριλίου στη Νεκρόπολη του Νταχσούρ, σε μια περιοχή βόρεια της Ρομβοειδούς Πυραμίδας του βασιλιά Σνεφρού και χρονολογούνται στην 13η Δυναστεία, περίπου 3.700 χρόνια πριν.

Ο επικεφαλής του τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, Mahmoud Afifi, ήταν αυτός που ανακοίνωσε την ανακάλυψη και δήλωσε ότι τα ερείπια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί έτσι ώστε να αποκαλυφθεί μεγαλύτερο τμήμα της πυραμίδας.

O Adel Okasha, γενικός διευθυντής της Νεκρόπολης του Νταχσούρ, δήλωσε ότι τα τμήματα της πυραμίδας που έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν τμήμα της εσωτερικής δομής της, η οποία φαίνεται να αποτελείται από έναν διάδρομο που οδηγεί στο εσωτερικό της πυραμίδας και μια αίθουσα που οδηγεί σε μια νότια ράμπα, καθώς και ένα δωμάτιο που βρέθηκε στο δυτικό άκρο της πυραμίδας.

Ανακαλύφθηκε ένα μικρό αλαβάστρινο κομμάτι (17x15 εκατοστά) χαραγμένο με ιερογλυφικά, τα οποία εξετάζονται για να αποκρυπτογραφηθεί το νόημά τους. Ένα υπέρθυρο από γρανίτη και μια συλλογή από ογκόλιθους που δείχνει την εσωτερική διακόσμηση της πυραμίδας ήταν τα τελευταία κομμάτια που αποκαλύφθηκαν.

Το Associated Press αναφέρει ότι λόγω της κλίσης των πλευρών της, η πυραμίδα πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη προσπάθεια της αρχαίας Αιγύπτου να κατασκευάσει μια πυραμίδα με λεία επιφάνεια.

Η περιοχή της ανασκαφής

To Νταχσούρ είναι μία βασιλική νεκρόπολη στην έρημο στη δυτική όχθη του Νείλου, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων περίπου από το Κάιρο. Πολλές πυραμίδες της 13ης Δυναστείας έχουν χτιστεί στην περιοχή αυτή.

Από τις τρεις κύριες πυραμίδες που βρίσκονται εκεί (Ρομβοειδής Πυραμίδα, Κόκκινη Πυραμίδα, Μαύρη Πυραμίδα) η Ρομβοειδής και η Κόκκινη κατασκευάστηκαν κατά τη βασιλεία του βασιλιά Σνεφρού, πατέρα του Χέοπα. Συγκεκριμένα, η Κόκκινη Πυραμίδα θεωρείται ότι αποτελεί την πρώτη πετυχημένη προσπάθεια κατασκευής μίας πυραμίδας με ίσιες πλευρές.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος.