Η Πάτμος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται νότια της Σάμου κι απέχει περίπου 25 μίλια από το Ακρωτήριο του Γέροντα, ή Ποσείδιο, της Τουρκίας. Είναι ένα σχετικά μικρό νησί, με έκταση που φτάνει περίπου τα 34,142 τ.χλμ και συνολικό μήκος ακτών τα 18 μίλια. Το έδαφός της είναι βραχώδες κι άγονο και μοιάζει με την Ιθάκη στην διαμόρφωση και την ακτογραφία της, με τη μόνη διαφορά ότι είναι τριπλάσιας έκτασης.

Το όνομά της, σύμφωνα με κάποιες ετυμολογίες, προέρχεται εκ του πάτνη = Φάτνη. Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το όρος Λάτμος της Μικράς Ασίας, όπου κατά τους αρχαίους χρόνους λατρευόταν ιδιαίτερα η θεά Άρτεμη και ο κυνηγέτης ήρωας Ενδυμίωνας, κι απ’ όπου πιθανότατα προήλθαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού μεταφέροντας και τη λατρεία της θεάς.

13521687_676329485859446_1450726140_n

Κατά τα αρχαία χρόνια το νησί βρίσκεται στην αφάνεια καθώς ήταν γνωστό μόνο για την προστάτιδά του, την Θεά Άρτεμη. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας πολιτικών καταδίκων. Αυτόν τον χαρακτήρα διατήρησε και στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όπου εξορίστηκε ο μαθητής του Ιησού Ιωάννης ο Θεολόγος και συνέγραψε την Αποκάλυψη και το Ευαγγέλιό του. Μέχρι και τον 10ο αιώνα η Πάτμος ταλαιπωρήθηκε πολύ από τους πειρατές κι έφτασε στο σημείο να είναι ένα σχεδον έρημο νησί, τον 11ο αιώνα όμως γνώρισε την ανάπτυξη. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 στο νησί κατέφυγαν πολλοί πρόσφυγες από την Πόλη και αναπτύχθηκε ολόκληρος οικισμός στον οποίο αργότερα προστέθηκαν και άλλοι πρόσφυγες προερχόμενοι από Κρήτη.

Οι κάτοικοι της Πάτμου αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με τη ναυτιλία και το εμπόριο καθώς το άγονο αυτό νησί δεν τους προσέφερε άλλους πόρους. Φρόντιζαν λοιπόν για επαγγελματικούς λόγους να διατηρούν καλές σχέσεις τόσο με τους Οθωμανούς όσο και με τους Λατίνους, εξαγοράζοντας την ησυχία, ασφάλεια και ελευθερία τους με φόρους και δώρα που κατέβαλαν συχνά στους Τούρκους και τους Ενετούς. Το 17ο αιώνα, με τη συνύπαρξη της Μονής, το νησί είχε καταστεί ναυτικό και εμπορικό κέντρο. Κατά την περίοδο του υπέρ 20ετούς Ενετοτουρκικού πολέμου η Πάτμος λειτουργούσε ως ναύσταθμος των Ενετών. Το 1770 κατά την επανάσταση του Ορλόφ, καταλήφθηκε από τον Ρωσικό στόλο καιτο 1912 καταλήφθηκε από τους Ιταλούς. Τέλος, με τη συνθήκη 10 Φεβρουαρίου του 1947 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα πρώην ιταλοκρατούμενα νησιά που αποτέλεσαν τη Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου.

13536151_676329272526134_908569372_n

Η Πάτμος αποτελείται κυρίως από τρία τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους με δύο ισθμούς κοντά στη μέση του νησιού. Εκεί κατά την αρχαιότητα ήταν και η πρωτεύουσα από την οποία σώζονται κι ερείπια. Το έδαφός της είναι βραχώδες, ηφαιστειογενές και απότομο, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (270 μ.) που βρίσκεται στο κέντρο της νήσου, νότια της Χώρας. Στο νησί υπάρχουν ακόμα δύο υψώματα: οι Σκλάβες στο βόρειο και το Πράσο στο νότιο τμήμα.

Το νησί είναι προορισμός που φημίζεται για τον θρησκευτικό του τουρισμό. Τα δύο βασικά αξιοθέατα είναι το μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα και τη Σπήλαιο της Αποκαλύψεως. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στην κορυφή του βουνού, πάνω από τη Χώρα, στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο το 1088, στον οποίο παραχωρήθηκε το νησί, με χρυσόβουλο από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό, προκειμένου να ιδρύσει ένα μοναστήρι προς τιμήν του Ευαγγελιστή. Στο πέρασμα των αιώνων, η μονή δέχτηκε πολλές προσθήκες και επεμβάσεις στην αρχιτεκτονική της, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ένα περίπλοκο κτιριακό συγκρότημα, που περιλαμβάνει κτίρια και έργα τέχνης διάφορων περιόδων. Το σπήλαιο είναι το μέρος όπου πιστεύεται ότι ο Ιωάννης είχε τα οράματα που του υπαγόρευσαν το κείμενο της Αποκάλυψης. Βρίσκεται στη διαδρομή από το λιμάνι της Σκάλας προς τη Χώρα, 4 μέτρα κάτω από τη γη. Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει ένα ψηφιδωτό, όπου αναπαρίστανται τα οράματα του Ιωάννη και μέσα στο σπήλαιο ο επισκέπτης μπορεί να δει τη νυχτερινή κατοικία του. Η σημερινή εικόνα δεν ανταποκρίνεται στο σπήλαιο όπου γράφτηκε η Αποκάλυψη, καθώς ιερομόναχοι και μοναχοί που υπηρέτησαν το Σπήλαιο, έχτισαν γύρω του κελιά και παρεκκλήσια. Το σπήλαιο μαζί με το μοναστήρι και την Χώρα έχουν ανακηρυχτεί μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

13514281_676329392526122_2026193452_n

Εκτός όμως από τον θρησκευτικό τουρισμό, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και τις πολλές παραλίες της Πάτμου. Μία από τις ωραιότερες παραλίες θεωρείται η Ψιλή Άμμος, στην οποία η πρόσβαση είναι εφικτή είτε με καΐκι είτε με πεζοπορία 20 λεπτών σε μονοπάτι. Ο Κάμπος είναι οργανωμένη παραλία με εύκολη πρόσβαση από τη Σκάλα. Από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού είναι ο βοτσαλωτός Γερανός, χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με αλμυρίκια κι ένα μικρό νησάκι με μια εκκλησία. Στα βόρεια του νησιού σε σχετικά απομονωμένη περιοχή, βρίσκεται η Λάμπη, παραλία γνωστή για τα χρωματιστά της βότσαλα.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος