Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής απο Ιταλούς γονείς και είναι ο πρώτος πάπας από την Νοτιοαμερικανική ήπειρο. Ο 80χρονος πάπας σπούδασε φιλοσοφία, χημεία και θεολογία. Έγινε επίσκοπος του Μπουένος Άιρες το 1998 και καρδινάλιος του Βατικανού το 2001. Όταν εκλέχτηκε για τον θρόνο του Βατικανού τον Μάρτιο του 2013, διάλεξε το όνομα του από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

 

 

 

Η ζωή του πριν γίνει καθολικός ιερέας

Μεγάλωσε στις γειτονιές του Μπουένος Άιρες, υποστήριζε και υποστηρίζει ένθερμα την ποδοσφαιρική ομάδα San Lorenzo de Almagro επίσης λατρεύει το τανγκό. Τον Δεκέμβριο του 2013 “εξομολογήθηκε” στο παρελθόν είχε δουλέψει σε νυχτερινό club του Μπουένος Άιρες ως πορτιέρης. Εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου 1958.

 

 

 

Με το ζόρι “Άγιος”

Η καθολική εκκλησία στην σκοτεινή περίοδο που πέρασε, είδε του πιστούς της να εναντιώνονται και να ζητούν εξηγήσεις για τα σκάνδαλα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Με ένα μαύρο σύννεφο να σκεπάζει την Καπέλα Σιξτίνα, το “μάρκετινγκ” της καθολικής εκκλησίας άλλαξε ρου και έκλεξε έναν άνθρωπο με πλούσια ανθρωπιστική δραστηριότητα και προσφορά. Μέσα σε εννιά μήνες άλλαξε την εικόνα του Βατικανού με αποτέλεσμα το περιοδικό TIME να τον ανακηρύξει πρόσωπο της χρονιάς.

 

 

 

Το “κρυφό” παρελθόν του Πάπα

Όλα ωραία μέχρι εδώ, μέχρι να εμφανιστούν τα χαμένα γραφικά του παρελθόντος απο τον δημοσιογράφο Οράτιο Βερμπίτσκι, όπου κατηγορεί τον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στην συμμετοχή για την απαγωγή δύο Ιησουιτών ιερέων το 1976, του Ορλάντο Γιόριο και Φρανσίσκο Γιάλικς. Το παράξενο είναι ο λόγος απαγωγής τους, καθώς ο λόγος ήταν πως το ιεραποστολικό τους έργο στης φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες στα δύσκολα χρόνια της χούντας του Βιντέλα άρχισε να ενοχλεί κάποιους. Ακόμα και σήμερα ο Πάπας σιωπά για την δράση του στην χούντα του Βιντέλα.

Για τον ΕΟΕ,

Χρήστος Πέϊος, Συντάκτης.

Φωτογραφίες: Από το αρχείο του ΕΟΕ.